Mert szép
Kevesen tudják, de amikor csipkebogyót ültetünk, akkor nem csak a kellemesen piros, és persze ízletes bogyókhoz jutunk hozzá. Ez a gyümölcs ugyanis a rózsafélékhez tartozik, egyik népies neve a vadrózsa.
Ebből kifolyólag apró, de impozáns virágokkal is megörvendeztet bennünket. Igaz, nem lesz olyan elkelő, mint a nemesített rózsák, de igazán vidám színfoltot jelent a kertben.
Miért jó
A díszértéke mellett a növény áltermése rengeteg vitamint, és a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaz. A, B1, B2, P és K-vitaminban is gazdag, de fő vonzerejét a kiemelkedően magas C-vitamin tartalma jelenti.
Ez ugyanis 10 szer akkora, mint a citromé, csak egy kicsit nehéz hozzájutni. De megéri a próbálkozást, hiszen pektin, flavonidok, cukor, alma és citromsav, valamint sok cseranyag is található benne.
Egészségmegőrző
A csipkebogyó magas vitamintartalma miatt remek immunerősítő, segít legyőzni, megelőzni a náthát, influenzát. A benne található anyagoknak köszönhetően a hólyagbántalmakra, bél és hörghurutra is sikerrel alkalmazható.
Emellett ismert gyenge vizelethajtó tulajdonsága is, és az emésztésre is jótékony hatást gyakorol.
Komolyabb gondok
Már az ókorban is tisztában voltak a csipkebogyó jótékony tulajdonságaival, és baktérium és vírusölő tulajdonságaival. Sőt, azt is tudták, hogy ezek mellett ez a gyümölcs hathatós segítséget jelent a sorvadásos betegségekkel szemben is.
Szépségipar?
Természetesen, ha valaminek olyan magas a vitamintartalma, mint a csipkebogyónak, akkor azt a szépségipar is fel fogja használni. Amellett, hogy bőrtápláló tulajdonságokkal rendelkezik, olajat is nyernek belőle, mely a bőr hibáit segít orvosolni.
Sajnos nem mindent, de a hegek halványításában, a napégett bőr kezelésében, illetve az apróbb ráncok elleni harcban remek segítség. A közhiedelemmel ellentétben azonban a pattanásos bőrrel nem veszi fel a harcot, azonban a bőr öregedését sikeresen gátolja.
Gyűjtése
Ez a finomság a természetben szabadon is megtalálható, ráadásul lassan ideális lesz az idő ahhoz, hogy szüretelni kezdjük. Ehhez a színére kell figyelni. Ha sárga, akkor még nem érett meg egészen, ám ha sötétvörös lesz, akkor már egy kissé sok időt töltött a kocsányon.
Ettől ugyan az íze sokkal édesebb lesz, sajnos azonban a vitamin, főleg a C- vitamin tartalmának egy jó részét elveszíti. Ha otthon is szeretnénk ültetni, akkor érdemes egy olyan zugot keresni neki, ahol a gyerekek ritkán vannak, mivel a rózsa, így tüskékkel is rendelkezik.
Finomság
Fantasztikus lekvár készül belőle, ami ideális húsokhoz, de akár az édességeket is feldobja enyhén fanyar ízével. Kedvelt ital a belőle készült szörp, de a csipkebogyóbor és likőr is nagy népszerűségnek örvend. Húsa nyersen is finom, mégis, talán a legelterjedtebb lehetőség a tea készítése.A csipkebogyó ősi kísérőnk, régóta ismerjük, és bízunk hatásában. Mindemellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az íze fenséges, és bohó, kedves látványa megédesíti a mindennapokat.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!