A csodálatos csipkebogyó

A csodálatos csipkebogyó

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A csodálatos csipkebogyó

Ismerkedjünk meg most egy olyan ősi, apró gyümölccsel, amellyel szinte mindenki találkozott már, de csak kevesen tudják, hogy amellett, hogy kifejezetten finom, több betegség ellen is sikerrel harcol, sőt, segítségünkre van az apróbb ráncok és szarkalábak elleni küzdelemben is.

Mert szép

Kevesen tudják, de amikor csipkebogyót ültetünk, akkor nem csak a kellemesen piros, és persze ízletes bogyókhoz jutunk hozzá. Ez a gyümölcs ugyanis a rózsafélékhez tartozik, egyik népies neve a vadrózsa.
Ebből kifolyólag apró, de impozáns virágokkal is megörvendeztet bennünket. Igaz, nem lesz olyan elkelő, mint a nemesített rózsák, de igazán vidám színfoltot jelent a kertben.

Miért jó

A díszértéke mellett a növény áltermése rengeteg vitamint, és a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaz. A, B1, B2, P és K-vitaminban is gazdag, de fő vonzerejét a kiemelkedően magas C-vitamin tartalma jelenti.
Ez ugyanis 10 szer akkora, mint a citromé, csak egy kicsit nehéz hozzájutni. De megéri a próbálkozást, hiszen pektin, flavonidok, cukor, alma és citromsav, valamint sok cseranyag is található benne.

Egészségmegőrző

A csipkebogyó magas vitamintartalma miatt remek immunerősítő, segít legyőzni, megelőzni a náthát, influenzát. A benne található anyagoknak köszönhetően a hólyagbántalmakra, bél és hörghurutra is sikerrel alkalmazható.
Emellett ismert gyenge vizelethajtó tulajdonsága is, és az emésztésre is jótékony hatást gyakorol.

Komolyabb gondok

Már az ókorban is tisztában voltak a csipkebogyó jótékony tulajdonságaival, és baktérium és vírusölő tulajdonságaival. Sőt, azt is tudták, hogy ezek mellett ez a gyümölcs hathatós segítséget jelent a sorvadásos betegségekkel szemben is.

Szépségipar?

Természetesen, ha valaminek olyan magas a vitamintartalma, mint a csipkebogyónak, akkor azt a szépségipar is fel fogja használni. Amellett, hogy bőrtápláló tulajdonságokkal rendelkezik, olajat is nyernek belőle, mely a bőr hibáit segít orvosolni.
Sajnos nem mindent, de a hegek halványításában, a napégett bőr kezelésében, illetve az apróbb ráncok elleni harcban remek segítség. A közhiedelemmel ellentétben azonban a pattanásos bőrrel nem veszi fel a harcot, azonban a bőr öregedését sikeresen gátolja.

Gyűjtése

Ez a finomság a természetben szabadon is megtalálható, ráadásul lassan ideális lesz az idő ahhoz, hogy szüretelni kezdjük. Ehhez a színére kell figyelni. Ha sárga, akkor még nem érett meg egészen, ám ha sötétvörös lesz, akkor már egy kissé sok időt töltött a kocsányon.
Ettől ugyan az íze sokkal édesebb lesz, sajnos azonban a vitamin, főleg a C- vitamin tartalmának egy jó részét elveszíti. Ha otthon is szeretnénk ültetni, akkor érdemes egy olyan zugot keresni neki, ahol a gyerekek ritkán vannak, mivel a rózsa, így tüskékkel is rendelkezik.

Finomság

Fantasztikus lekvár készül belőle, ami ideális húsokhoz, de akár az édességeket is feldobja enyhén fanyar ízével. Kedvelt ital a belőle készült szörp, de a csipkebogyóbor és likőr is nagy népszerűségnek örvend. Húsa nyersen is finom, mégis, talán a legelterjedtebb lehetőség a tea készítése.A csipkebogyó ősi kísérőnk, régóta ismerjük, és bízunk hatásában. Mindemellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az íze fenséges, és bohó, kedves látványa megédesíti a mindennapokat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást