A csípős ételek mindig is megosztották az embereket. Egyesek odavannak értük, mások messziről elkerülik, és vannak, akik épphogy csak elviselik. Azok, akik szeretik a fűszeres ízeket, mint például Amanda Sauceda, dietetikus, gyakran úgy vélik, hogy a chili paprika csípőssége izgalmasabbá teszi az étkezést. „Ha épp próbálod csökkenteni a sóbevitelt, érdemes lehet bevezetni valamilyen csípős összetevőt” – mondja Sauceda. Akárcsak sokan mások, ő sem bírta mindig a csípőset, de idővel hozzászokott, sőt, meg is szerette. Hogy ki mennyire tolerálja a csípős ételeket, sok mindentől függhet, pl., hogy fogyasztott-e ilyesmit gyerekként, hajlamos-e az izgalmak keresésére, vagy egyszerűen a genetikától. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy a csípős ételek lehetséges egészségügyi előnyeire és hátrányaira.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Miért érezzük csípősnek a csípős ételeket?
A chili paprikában található anyag, amely a csípősséget okozza, a kapszaicin. Amikor chili kerül a szádba, a kapszaicin aktivál bizonyos fájdalomérzékelő receptorokat a szájban és az emésztőrendszerben. „Ez a fájdalomérzet az agyhoz jut, amit az égő érzésként vagy hőmérséklet emelkedésként értelmez, ezért az agy utasítja a testet, hogy próbálja lehűteni magát” – teszi hozzá Connie Elick dietetikus. Ilyenkor izzadni kezdhetsz, vagy az apró ereid kitágulnak, hogy a hő a bőrön keresztül távozhasson. Ez okozza a kipirulást.
A könnyezés, orrfolyás és fokozott nyáltermelés szintén gyakori válaszreakciók, mert a szervezet így próbálja „kimosni” az irritálónak érzékelt anyagot. De vajon ha a kapszaicint a tested fájdalomként érzékeli, akkor káros is? A két dietetikus szerint nem feltétlenül, sőt, a kapszaicinnek és a chili paprikának bizonyos szempontból jótékony hatása is lehet a szervezetre. Tehát ha odavagy a csípős szószokért vagy a chili pehelyért, van okod az örömre.