Csakrák és energiaegyensúly: így tisztítsuk a testünk energetikai központjait

Csakrák és energiaegyensúly: így tisztítsuk a testünk energetikai központjait

Címlap / Életmód / Ezotéria / Csakrák és energiaegyensúly: így tisztítsuk a testünk energetikai központjait

A keleti tanok szerint testünk egy energiarendszerből áll, amely energiát fogad és bocsát ki. Ahol a kibocsátás a legintenzívebb, azokat a pontokat nevezzük csakrának. A hét fő csakránk kapcsolatban áll az egyes testrészeinkkel, valamint különféle életaspektusainkkal. Minden csakrának megvan a maga sajátossága és kapcsolata a testi érzékelésünkkel, valamint a lelkünkkel.

Minél nagyobb a tudatosságunk, annál kevésbé blokkoljuk a csakráink, energiáink áramlását. A csakrák lehetnek nyitottak vagy zártak, túlaktívak vagy passzívak, attól függően, hogy az energia mennyire képes átfolyni rajtuk. A beszűkült, alulműködő csakra kompenzálására egy másik csakra túlműködővé válik, így nincs olyan, hogy fontos és kevésbé fontos csakra: a rendszer együtt működik tökéletesen. A csakra-gyógyítás során a fő cél az, hogy energiáink szabadon, ideális mértékben áramolhassanak, így elérhetjük a test-lélek harmóniáját.

Vajon melyik csakrádban bomlott meg az egyensúly?

 • Gyökér csakra: Túlműködik, ha ideges, bizonytalan vagy, az anyagiakat hajhászod és ellenállsz a változásnak. Alulműködik, ha nem érzed magadat biztonságban, ha kapcsolatfüggő vagy, félsz az elhagyatástól.
 • Szakrális csakra: Túlműködik, ha nagyon érzelmes vagy, gyorsan szereleme esel és túlságosan megbízol másokban. Keresed a drámát és nehezen húzod meg a személyes határaidat. Alulműködik, ha nagyon mereven gondolkozol, elzárkózol mások elől, alacsony az önbecsülésed és távol tartod magadat az érzelmeid megélésétől.
 • Köldök csakra: Túl aktív, ha agresszív, dühös, perfekcionista vagy és túlságosan kritikusan lépsz fel önmagaddal, vagy akár másokkal szemben. Alulműködik, ha passzív, határozatlan, félénk vagy és nincs elegendő önkontrollod.
 • Szív csakra: A szív csakra akkor működik túl, ha nagyon ragaszkodó vagy, fullasztó módon igyekszel szeretni másokat, nincs elég önérzeted egy kapcsolatban és képtelen vagy nemet mondani. Alulműködik, ha távolságot tartasz, rideg, magányos vagy és nem nyílsz meg mások előtt.
 • Torok csakra: A torok csakra túlműködik, ha túlságosan sokat beszélsz, képtelen vagy titkot tartani, sértegetsz, pletykálsz, sokat kritizálsz. Alulműködik, ha introvertált, félénk vagy, nehezen mondod el, mire vágysz.
 • Harmadik szem csakra: Ez a csakra túl aktív, ha nem tudsz megfelelően összpontosítani, elveszítetted valódi kapcsolatodat a külvilággal, rosszul ítélsz, becsapnak a megérzéseid. Alulműködik, ha elzárkózol az új lehetőségektől, tekintélyelvű vagy, nem bízol a belső hangodban, szorongsz és a múlthoz ragaszkodsz.
 • Korona csakra: A korona csakra túl aktív, ha a spiritualitás rabja vagy, nem törődsz testi szükségleteiddel és nehezen kontrollálod érzelmeidet. Alul pedig akkor működik, ha egyáltalán nem vagy nyitott a spiritualitás semmilyen formájára, nem tűzöl ki új célokat és azt érzed, iránymutatás nélkül élsz.
primipil/istockphoto.com

Harmonizáld csakráidat a tűz lehelet gyakorlattal!

Ezt a meditációs gyakorlatot Harley Swiftdeer jegyezte fel és a célja az volt, hogy a csakrákat kiegyensúlyozza és gyógyítsa általa. 

Így csináld

 • Feküdj a hátadra, helyezkedj el kényelmesen és lazítsd el az állkapcsodat.
 • Lélegezz be az orrodon, majd ki a szádon keresztül – hosszasan, lazítóan.
 • Képzeld el, hogy a lélegzeted úgy tölti meg a hasadat, mint egy léggömb.
 • Kilégzéskor simítsd le hátad alsó részét a padlóhoz, közben gyengéden ringasd a medencédet és feszítsd meg a medencefenék izmait.
 • Képzeld el, hogy energiát húzol ki a gyökércsakrádból – nem kell erőltetni, durvának lenni, finom legyen a mozdulat.
 • Ezután vizualizáld, hogy az energia a gyökércsakrádtól egészen a szakrális csakrádig áramlik. Az éltető, beáramló energiát a csakra színéhez igazítsd, vizualizáld, hogy ragyogó, gyógyító fénnyel világít meg és feltölt. A gyönyörű, gyógyító energiát körkörösen mozgasd az elképzelt energiatested adott területén.
 • Folytasd az energia mozgatását a gyökér és a szakrális csakrád között úgy, hogy belélegzel, és érzed, ahogy felemelkedik, megtölt, majd kilélegzel, miközben az energia visszaáramlik a gyökércsakrádhoz. Észre fogod venni, hogy az energia könnyen és szinte magától mozog.
 • Ugyanezt a gyakorlatsort ismételd meg egyre nagyobb körökben: haladj a köldök, szív, torok csakrádig, harmadik szem, végül pedig a korona csakrádig.
 • Ezután csökkents le a kört és az energiát a napfonat, valamint a torok csakrád között áramoltasd.
 • Újabb szűkítés során a szív és a torok csakrákra koncentrálj, majd sóhajtsd el a fáradt energiát, azaz képzeld el, hogy a szádon át végleg távozik a testedből. 
 • Utolsó előtti lépésként az energiát a szív és a harmadik szem közötti részre koncentráld. Harmonizáld ezt a területet és küldj energiát a harmadik szemedbe. Mikor erre koncentrálsz, szemeidet tartsd csukva és körözz velük – próbáld elképzelni, hogy látod a fejed tetejét, ezzel is erősítheted energiáid emelkedését, valamint csakráid gyógyulását.
 • A záró kör a torok és a korona csakra között, illetve a harmadik szem, valamint a korona csakra között zajlik.
 • Végső lépésként pedig lélegezz mélyeket, mozgasd meg gyengéden a csípődet, így teret adsz teljes energiatested felfrissülésének.

Harley Swiftdeer szerint ez a gyakorlat rendkívül pihentető lehet, fiatalító és gyógyító hatásúvá válhat a csakráid, illetve energiatested számára, azonban váratlan felfedezéseket is hozhat.

Hatalmas érzelmek mozdulhatnak meg benned a hatására, olyanok bukkanhatnak fel, amelyek létéről nem is tudtál. Ha szükségét érzed, nyugodtan sírj, vagy nevess, hatódj meg, engedj teret az érzelmeidnek! És fontos, hogy ne legyenek elvárásaid, csak igyekezz arra koncentrálni, hogy a vágyott energiaszintet, illetve tudatállapotot elérd. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást