Még mindig érződik a Covid-mítoszok hatása

Még mindig érződik a Covid-mítoszok hatása

Címlap / Életmód / Egészség / Még mindig érződik a Covid-mítoszok hatása

Sok országhoz hasonlóan Marokkóban is széles körben terjedtek téves információk a Covid-19-ről a világjárvány idején. Ezek nagy része az Egyesült Államokból és Európából származott, a káros hatásuk pedig a mai napig érezhető.

Az Africa CDC 2021-es tanulmánya szerint 15 afrikai országban a megkérdezettek 45%-a hitt azoknak a pletykáknak, amelyek szerint az afrikaiakat kísérleti nyulakként használják a vakcinakísérletek során. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a járvány kirobbanásának kezdetén két francia orvos a televízióban arról beszélt, hogy a tuberkolózis elleni védőoltások esetleges Covid-elleni hatékonyságát az afrikai népességen kellene tesztelni.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 42%-a elhitte azokat a hamis pletykákat, amelyek szerint a szegényeket választják ki a vakcinakísérletekhez, egyharmaduk pedig tévesen azt hitte, hogy a vakcinakísérletek miatt már afrikai gyerekek haltak meg.

Két nappal az eredeti szóváltás után az egyik orvos, Jean-Paul Mira közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kért azoktól, akiket megbántottak, megdöbbentettek és sértőnek érezték az általam ügyetlenül megfogalmazott megjegyzéseket. A másik orvos, Camille Locht nem kért bocsánatot, munkaadója pedig azzal védekezett, hogy a közösségi oldalakon félreértelmezések tárgya volt.

Soha nem beszéltem le egyetlen afrikait, sem a világ bármely más emberét a Covid-19 elleni oltóanyag felvételéről” – mondta Locht a BBC-nek. Hozzátette, hogy egyes nyugati országokban tanulmányok folynak arról, hogy a tuberkulózis elleni oltóanyag hatásos lehet-e a koronavírus ellen. „Egyszerűen úgy éreztem, hogy nem szabad kizárni az afrikai kontinenst az ilyen kutatások potenciális előnyeiből” – mondta. Mira nem kívánt nyilatkozni.

Wirestock/istockphoto.com

Továbbra is veszélyt jelent a Covid

2023. január végén az Egészségügyi Világszervezet közölte, hogy a Covid-19 világjárványt továbbra is nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek tekinti. Ennek oka, hogy továbbra is új változatok jelennek meg, és újabb megbetegedési hullámokat okoznak.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a fejlődő országokban, például Afrikában, a vakcinával való tétovázás meghosszabbíthatja a világjárványt, mivel a be nem oltott emberek nagyobb valószínűséggel hordozhatják a Covid-19-új változatait.

Az oltással kapcsolatos vonakodás számos országban problémát jelent, ahol az emberek immunizálási törekvéseinek elfogadását az okok összetett szövevénye befolyásolja. Franciaországban például a világon az egyik legmagasabb a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság. Ez pedig összefügg a lakosságnak a kormány egészségügyi politikájával szembeni bizalmatlanságával, a mellékhatásokról szóló rossz kommunikációval és a korábbi oltási programok során történt botrányokkal. 

Az afrikai kontinensen a politikusok, a közösségi médiát befolyásoló szereplők, sőt az újságírók is nyugati összeesküvéseket és kétségeket terjesztettek a Covid-19 vakcinákkal kapcsolatban. Tanzániában a korábbi elnök, John Magufuli kezdetben lekicsinyelte a világjárványt. Nem volt hajlandó Covid-korlátozásokat bevezetni, sem pedig a koronavírusos esetek számát közölni. Bizonyíték nélkül azt is állította, hogy a vakcinák egy külföldi összeesküvés részei lehetnek, amelynek célja Afrika vagyonának ellopása. Sok tanzániai látott logikát Magafuli érvelésében, még azután is, hogy 2021 márciusában meghalt egy állítólag Covid-19 okozta betegségben. Ezek a tévhitek, pletykák és félelmek pedig az alacsony átoltottsági ráta miatt a mai napig komoly következményekkel bírhatnak.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!