8 magyar település, aminek a nevét ciki bediktálni

8 magyar település, aminek a nevét ciki bediktálni

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 8 magyar település, aminek a nevét ciki bediktálni

„Hogy micsoda?” – kérdezhetnek vissza sokan, amikor valaki ezekről a településekről diktálja be a lakcímét. Hiába, no, ékes magyar nyelvünk településnevei között akadnak igazi furcsaságok is.

Elöljáróban el szeretnénk mondani, hogy semmi esetre sem célunk megsérteni ezeknek a településeknek a lakóit, vagy gúnyt űzni belőlük, azt azonban biztosan ők is megszokták már, hogy ha valaki először hallja a lakhelyük nevét, felszalad a szemöldöke.

Tény, hogy ezek az elnevezések néha megmosolyogtatók, és emiatt néha talán kellemetlen helyzetbe hozzák azokat, akiknek hivatalos helyen kell bediktálniuk a lakcímüket vagy születési helyüket, ám mindez persze semmit sem vesz el a települések értékéből és szerethetőségéből.

Rinyaújnép

Barcstól északnyugatra, a Rinya patak mellett, Bakháza és Rinyaújlak közt fekszik a kis zsáktelepülés. Első írásos említése 1352-ből való, akkor még Wynep alakban. A település híres szülötte Gábor Andor Kossuth-díjas regényíró, költő, humorista, publicista, dalszövegíró, az ő nevét viseli a település egyetlen utcája is.

Pacsatüttös

Pacsatüttös hivatalos besorolása „egyéb belterület”, a Zala megyében található Pacsa városhoz tartozik, annak középpontjától 3 kilométerre fekszik. Az aprócska település körülbelül 87 ház áll, lakosainak száma 250 fő körül mozog.

Makkoshotyka

Miskolctól közúton kb. 80 km-re északkeletre, a tokaj-hegyaljai borvidéken található ez a kis borsodi falu, melynek legfőbb látványossága a klasszicista stílusú Meczner-kastély.  A települést 1262-ben V. István adományozta egy Hugka nevű vitéznek, az ő nevéből ered a „Hotyka” név is.

Heréd

Heréd Heves megye nyugati határánál, a Cserhátalján, a 2111-es és a 2133-as utak találkozásánál, Hatvantól északnyugatra 6 km távolságban fekszik. A települést az 1200-as években említik először, lakói ekkor nemesi palócok voltak, akiknek kultúrája a népviseletben, népszokásokban, építészetben máig meghatározó a hagyománya.

Csesznek

A Bakony szívében található ez a kedves kis település, melyet legtöbben az itt található várról, illetve annak romjairól ismernek.  Csesznek neve a szláv “királyi hivatalt viselő személy’ jelentésű čestnik köznévből származik.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»