4 tündéri település a Dunakanyarban, ahol megéri eltölteni egy hétvégét

4 tündéri település a Dunakanyarban, ahol megéri eltölteni egy hétvégét

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 4 tündéri település a Dunakanyarban, ahol megéri eltölteni egy hétvégét

Kóspallag

A Fekete-hegy, a Szép-bérc, a Kopasz-hegy és az Alsó-hegy által körbezárt Kóspallagi-medencében terül el ez a tündéri kis falucska, amely teljes területében a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. Két oldalról kisebb folyócskák ölelik körül, amelyek a falutól nem messze találkoznak össze. A falu látképét műemlék jellegű és nem régen felújított temploma határozza meg, az egykori márianosztrai kolostor hadikórházának temetője helyén a napóleoni háborúk idejéből származó kőkereszt áll.

A kolostor nyomai a településtől nem messze, a Biber-vár őrtornyának romjaival szemben találhatóak meg, de egyébként is érdemes Kóspallag körül sétálni, hiszen rengeteg turistaútvonal hálózza be a közeli erdőt és hegyeket. Tömegközlekedéssel Kóspallag Kismarosról autóbusszal érhető el, Kismarosra pedig Budapestről rendszeresen indulnak vonatjáratok.

Kóspallag facebook

Dömös

Visegrádtól csak 5 km-re fekszik, de számos túraútvonal kiindulópontja is Dömös, megközelíthető innen például a Rám-szakadék, a Prédikálószék néven ismert hatalmas andezitszikla, valamint a Vadálló-kövek.

A környék a Nemzeti Park fokozottan védett része, hiszen rengeteg ritka növényfaj honos itt.

A gyönyörűen helyreállított, román stílusú prépostsági altemplom a 11. századi prépostság emlékét őrzi, de a település története ennél is régebbre nyúlik vissza. Dömös már az őskorban is kedvelt lakóhely volt, és meg is tudjuk érteni, miért. Egy itt eltöltött hétvége után nem igen akaródzik hazamenni, de szerencsére Dömöst bármikor újra felkereshetitek, autóbusszal Budapestről kicsit több mint egy óra alatt ki lehet ide jutni.

Dömös – villapanoramaartist.hu

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást