Valószínűleg te sem a vitamintartalma miatt tartod a kamrádban a burgonyát. Mi, magyarok egyszerűen csak szeretjük, és keveset tudunk róla valójában. Mostanában egyre jobban perifériára szorul, és egyre ritkábban tesszük tányérra, pedig van helye rajta, csak jól kell elkészíteni.
Egy kis krumplisztori
A burgonya, krumpli, pityóka, kolompér, földialma… Ez a csodás, sokoldalú zöldség Dél-Amerikából származik. Itt a szegény emberek kenyereként emlegették. Peruban és Chilében már több mint ötezer éve ismerik a krumplit, Európába azonban csak az 1540-es években került. Hazánkban még később, az 1815-ös nagy éhínség idején ismerték meg. Ma már Európa az a földrész, ahol a legtöbb burgonyát termesztik.
Érdekesség, hogy sokféle babona és mítosz kapcsolódik a burgonyához. A 17. században, Franciaországban például azt hitték, a burgonya leprát okoz, ezért betiltották. A matrózok skorbut ellen védekeztek vele. Nemcsak az étkezésben van szerepe, hanem a szeszgyártásban is. Először Erdélyben főztek belőle alkoholos italt 1769-ben, de Oroszország, Ukrajna és Lengyelország is jól ismeri a burgonyapálinkát.
Nem mumus, igazi szuperzöldség
A krumpli – bármennyire furcsa is – még diétába is beilleszthető. Mivel alacsony a kalóriatartalma (180 g burgonya 140 kcal), viszont jól telít, segíti az emésztést, így segít az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Az elkészítés módjára kell azonban nagyon ügyelni, mert diéta során nem ajánlott a zsírban, olajban sült burgonya fogyasztása.
Alacsony a nátriumtartalma, ez pedig – a magas káliumtartalommal együtt – szabályozza a vérnyomást. Szénhidrátot tartalmaz legnagyobb mennyiségben, ami keményítőként van benne jelen. Nagyon jó forrása a lizin és tripofán aminosavaknak. Rostban is gazdag, leginkább a héjában főtt vagy héjában sült verzió.
Nemcsak a táplálkozásunkban alkalmazhatjuk, hanem még külsőleg is hasznos. A nyers burgonya csökkenti a szem alatti táskákat, karikákat, napégette bőrre is szuper, de a leve pattanások ellen is bevethető.
Figyelj az elkészítésére!
A burgonya nagyon egészséges, ám nem minden elkészítési mód esetén. Ha valamilyen zsiradékban sütöd meg, vagy tejföllel, tejszínnel készíted, akkor az energiatartalma többszöröse lehet a nyers burgonya energiatartalmának.
Ha krumplipürét szeretnél készíteni, számítanod kell arra, hogy a főzés során a tápanyagok egy részét elveszíti, ezért érdemes egy kis főzőlét is felhasználnod a pürébe.
Nagyon figyelj a vásárlásnál és a főzés során is arra, hogy csak egészséges burgonyát használj fel. Az a krumpli, amely kicsírázott vagy a héja alatt zöld, szolanint tartalmaz, ami egy mérgező anyag. Ez az anyag jelen van a burgonyában kis mennyiségben, ez nem okoz problémát. A csírázott, vagy elszíneződött krumpliban viszont jóval nagyobb mennyiségben található, amiből, ha sokat fogyasztasz, betegséget okozhat.
Íme, az én kedvenc újburgonyás receptjeim
Fűszeres újburgonya – csak lazán!
Köretként és önálló fogásként is nagyon szeretem. Könnyű elkészíteni, és nem kell hozzá semmi különös.
Hozzávalók:
- 1 kg parázsburgonya (kisebb méretű újkrumpli)
- 2 db nagyobb paradicsom (a málnaparadicsom például kiváló ehhez az ételhez)
- 2-3 szál friss rozmaring
- 3-4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj, só, bors
Elkészítése:
Egy sütőtálcára sütőpapírt teszek, és a sütőt előmelegítem 200 fokra (alul-felül sütésen). A burgonyákat jól megmosom, majd félbevágom őket. Egy nagy tálba borítom, majd hozzákeverek 2-3 löttyintésnyi olívaolajat, sózom, borsozom. A rozmaringszálakról leszedem a leveleket, és hozzáadom. A paradicsomot felkockázom, a fokhagymát pedig apróra vágom, vagy lereszelem. Ezeket is a burgonyához adom, majd az egészet kiborítom a sütőtálcára. Beteszem a sütőbe és aranybarnára sütöm.
Fokhagymás újburgonya saláta – melegen a legjobb
Ezt a salátát a nagymamám készítette, csak ő libazsírt tett rá a végén. Én ezt legtöbbször kihagyom, vagy valamilyen hidegen sajtolt növényi olajjal locsolom meg egy kicsit. Jól áll neki az olíva vagy a tökmagolaj. Melegen fogyaszd, úgy jönnek ki igazán az ízei.
Hozzávalók:
- 0,5 kg apró szemű újburgonya
- fél csokor friss koriander
- fél csokor friss petrezselyem
- egy csokor újhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 csipet őrölt kömény
- só, bors
Elkészítése:
Az újkrumplit egy kevés vízben héjában megfőzöm. Amikor kész, azonnal negyedekbe vágom, majd egy tálban sózom, borsozom, és hozzáadom az újhagymát, majd a zöldfűszereket, a köményt és a reszelt fokhagymát is. A végén egy kis olívaolajjal (vagy tökmagolajjal) meglocsolom. Annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni.