Burgonyás lepény fokhagyma öntettel

Burgonyás lepény fokhagyma öntettel

Címlap / Életmód / Receptek / Burgonyás lepény fokhagyma öntettel

A lepény tölteléke párolt káposzta vagy kapros túró is lehet, de talán a burgonyás változat a legklasszikusabb íz. Ha nem szereted a fokhagymát, a lángoshoz hasonlóan kend meg tejföllel és morzsolj rá feta sajtot.

Hozzávalók 8 lepényhez (4 személyre)

Tészta 

500 g fehér liszt
300 ml meleg (nem túl forró) víz 
25 g friss élesztő 
2 teáskanál só 
1 teáskanál cukor 

Töltelék 

1 kg burgonya 
6-7 evőkanál olaj 
bors 
só 

Fokhagyma öntet 

5-6 gerezd fokhagyma 
4 evőkanál olaj 
só, bors 
olaj a sütéshez 

Elkészítése:

1. Futtassuk fel az élesztőt egy csésze cukros meleg vízben. Tegyük a lisztet egy tálba, keverjük hozzá a sót, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjunk rugalmas tésztát belőle. Ha túl lágy és ragacsos, szórjuk meg kevés liszttel. Ha cipóvá gyúrtuk, hagyjuk kelni 1 órán át. Takarjuk le egy konyharuhával.

2. Közben készítsük elő a tölteléket. Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk kockákra, tegyük egy főzőedénybe, öntsük fel vízzel, sózzuk meg a vizet és főzzük puhára. Készítsünk pürét belőle, adjunk hozzá olajat, hogy pépes legyen. Sózzuk és borsozzuk – a tölteléknek fűszeresnek kell lennie.

3. Készítsünk elő egy munkafelületet, lisztezzük be, helyezzük rá a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő részre (vágjuk ketté, majd a darabokat még ketté, majd megint ketté).

4. Nyújtsuk a cipókat olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk, majd egyik felébe kanalazzunk két evőkanál burgonyapürét és hajtsuk rá a lepény másik felét. A széleket nyomkodjuk be ujjunkkal, hogy lezárjuk. Sodrófával óvatosal nyújtsuk ki (amennyire lehet alakítsunk ki kör formát) anélkül, hogy kilyukasztanánk a tésztát.

5. Egy serpenyőbe öntsünk annyi olajat, hogy ellepje, forrósítsuk fel és süssük meg a lepény mindkét felét, míg aranybarna nem lesz. Ha sütés közben a levegőtől felpúposodna, szúrjuk ki villával. Sorra süssük meg mind a 8 lepényt.

6. Készítsük el a fokhagymás öntetet. Zúzzuk szét a fokhagyma gerezdeket, keverjük ki a sóval habosra, adjuk hozzá az olajat, borsot és hígítsuk néhány evőkanál vízzel.

7. Tálaláskor locsoljuk meg a burgonyás pitét a fokhagyma öntettel. 

Tipp: A fokhagymán kívül megkenhetjük tejföllel és morzsolhatunk rá feta sajtot.

Jó étvágyat kívánunk!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!