A lepény tölteléke párolt káposzta vagy kapros túró is lehet, de talán a burgonyás változat a legklasszikusabb íz. Ha nem szereted a fokhagymát, a lángoshoz hasonlóan kend meg tejföllel és morzsolj rá feta sajtot.
Hozzávalók 8 lepényhez (4 személyre)
Tészta
500 g fehér liszt
300 ml meleg (nem túl forró) víz
25 g friss élesztő
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Töltelék
1 kg burgonya
6-7 evőkanál olaj
bors
só
Fokhagyma öntet
5-6 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
só, bors
olaj a sütéshez
Elkészítése:
1. Futtassuk fel az élesztőt egy csésze cukros meleg vízben. Tegyük a lisztet egy tálba, keverjük hozzá a sót, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjunk rugalmas tésztát belőle. Ha túl lágy és ragacsos, szórjuk meg kevés liszttel. Ha cipóvá gyúrtuk, hagyjuk kelni 1 órán át. Takarjuk le egy konyharuhával.
2. Közben készítsük elő a tölteléket. Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk kockákra, tegyük egy főzőedénybe, öntsük fel vízzel, sózzuk meg a vizet és főzzük puhára. Készítsünk pürét belőle, adjunk hozzá olajat, hogy pépes legyen. Sózzuk és borsozzuk – a tölteléknek fűszeresnek kell lennie.
3. Készítsünk elő egy munkafelületet, lisztezzük be, helyezzük rá a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő részre (vágjuk ketté, majd a darabokat még ketté, majd megint ketté).
4. Nyújtsuk a cipókat olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk, majd egyik felébe kanalazzunk két evőkanál burgonyapürét és hajtsuk rá a lepény másik felét. A széleket nyomkodjuk be ujjunkkal, hogy lezárjuk. Sodrófával óvatosal nyújtsuk ki (amennyire lehet alakítsunk ki kör formát) anélkül, hogy kilyukasztanánk a tésztát.
5. Egy serpenyőbe öntsünk annyi olajat, hogy ellepje, forrósítsuk fel és süssük meg a lepény mindkét felét, míg aranybarna nem lesz. Ha sütés közben a levegőtől felpúposodna, szúrjuk ki villával. Sorra süssük meg mind a 8 lepényt.
6. Készítsük el a fokhagymás öntetet. Zúzzuk szét a fokhagyma gerezdeket, keverjük ki a sóval habosra, adjuk hozzá az olajat, borsot és hígítsuk néhány evőkanál vízzel.
7. Tálaláskor locsoljuk meg a burgonyás pitét a fokhagyma öntettel.
Tipp: A fokhagymán kívül megkenhetjük tejföllel és morzsolhatunk rá feta sajtot.
Jó étvágyat kívánunk!