<div>Utazás helyett nyaralás otthon, avagy a „staycation” előnyei</div>

<div>Utazás helyett nyaralás otthon, avagy a „staycation” előnyei</div>

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / <div>Utazás helyett nyaralás otthon, avagy a „staycation” előnyei</div>

A tökéletes vakáció: hozd ki a legtöbbet a saját otthonodból, városodból és pihenj úgy, mintha külföldön nyaralnál. Ez a staycation mottója, amit eddig azok vallottak, akiknek nem volt pénze, ideje vagy egyéb okok miatt lehetősége utazni, de a koronavírus járvány miatt nagyon úgy tűnik, hogy idén az emberek nagy része saját otthonában fogja tölteni a nyarat. Ez nem feltétlenül rossz dolog, sőt, a megfelelő hozzáállással nem fogod úgy érezni, hogy hiányérzeted van az elmaradt utazás miatt.

A „staycation” az angol „stay”, azaz maradni és a „vacation” – vakáció szavakból keletkezett és messze nem azt jelenti, hogy otthon tespedünk a kanapén a tévé előtt. Sajnos sokan hajlamosak belekényelmesedni a semmittevésbe, pedig sokkal hasznosabban is eltölthetjük az időt. És itt nem feltétlenül a lakás csinosítgatására gondolunk, hanem a kikapcsolódásra. Íme a staycation öt legnagyobb előnye. 

Újra felfedezheted a környezeted

Akár városban, akár falun laksz, már annyira megszoktad, hogy észre sem veszed a szépségeit. Ilyen az emberi természet, ami nap mint nap a szemünk előtt van, már nem hoz minket lázba.

Képzel el, hogy ha egy turista látogatna hozzád, milyen helyeket, nevezetességeket nézne meg a környéken. El lenne ájulva, ugye?

A Föld minden sarkában van, ami különleges és egyedülálló, ezért fedezd fel az otthonod friss szemmel nézve. Ha online utánanézel, biztosan találsz olyan helyeket vagy nevezetességeket a lakóhelyeden, aminek a létezéséről sem tudtál. 

Nem kell hiányolnod a cicád vagy kutyád

Egy házikedvencet sosem hagy el szívesen az ember, még akkor sem, ha csak egy-két hétre utazik el, mert nemcsak hiányzik nekünk, hanem állandóan aggódunk is, hogy jó sora van-e annál, akire rábíztuk. A staycation alatt viszont háziállatunkkal is sokat lehetünk együtt, ami még élvezetesebbé teszi ezt az időszakot.

[email protected]/depositphotos.com

Nincs stressz és időeltolódás

Valljuk be, egy tartalmas nyaralás megszervezése és sikeres kivitelezése nem minden esetben fenékig tejfel. Megtervezni az utazást, az esetleges átszállásokat, a fakultatív programokat, hogy melyik nap hova megyünk, mit csinálunk, stb.

Ez bizony stresszes lehet, és sok esetben a távollét nem is kifejezetten pihentető emiatt.

Ha itthon vagyunk, sehova sem kell sietnünk, nincs miért idegeskednünk, így ez az idő valóban a relaxáció és feltöltődés jegyében telhet. 

Több pénzed marad szórakozásra

A staycation megspórolja az utazás és a szálláshely költségét, amit magadra és egyéb szórakozásra költhetsz. Az otthon töltött idő is lehet különleges és emlékezetes, ha nem kényszernek fogod fel, hanem lehetőségnek.

Ha napok óta főzöl magadnak és kimaradnak a szokásos kis kiadások, mint például egy kávé elvitelre, vagy egy süti a cukrászdában a barátnőkkel, igazán megengedhetsz magadnak egy kis kényeztetést.

Rendelj házhoz valami különleges ételt, amit még nem próbáltál, ezzel megidézve egy egzotikus tájat, mintha külföldön lennél. Ne a dobozból edd, tálald szép terítékkel, add meg a módját. 

Van idő a családra és barátokra

Vannak barátaink és kedves rokonaink, akikkel mindig tervezzük, hogy találkozunk, de valahogy mégsem jön össze sosem.

Most, hogy az időhiányra már nem foghatunk semmit, ki kell használni az alkalmat és fel kell venni a kapcsolatot elhanyagolt szeretteinkkel.

Amennyiben nem is tudsz személyesen találkozni velük, szervezz meg egy – akár csoportos – online partit, fogj egy pohár bort vagy keverj magadnak egy koktélt és kész is a tökéletes esti program. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást