Egy felszabadító tanítás, amitől megváltozik az életed

Egy felszabadító tanítás, amitől megváltozik az életed

Címlap / Életmód / Lélek / Egy felszabadító tanítás, amitől megváltozik az életed

„Ha elég bátrak vagyunk, és ezt elég gyakran tesszük, akkor a bukás elkerülhetetlen; a sebezhetőség így működik. Amikor elszánjuk magunkat arra, hogy megmutatjuk magunkat és megkockáztatjuk a bukást, gyakorlatilag a bukásra szánjuk el magunkat. Merni nem azt jelenti, hogy „hajlandó vagyok a bukást kockáztatni”. Ha merünk, azzal azt mondjuk: „biztosan tudom, hogy bukni fogok, de így is benne vagyok”. Lehet, hogy bátraké a szerencse, de a kudarc is.” – Brene Brown

„Ami sebezhetővé tesz, az tesz csodálatossá.”

A Houston-i Egyetem kutató professzora, Brené Brown, hosszú évek óta kutatja a sebezhetőség és szégyen dinamikáját. Ugyanis az esetek többségében, ezek kéz a kézben járnak. Sokszor gondolunk valamire az életünkben szégyenfoltként, azt gondolván, ha arról a bizonyos dologról tudomást szerez valaki, már nem leszünk számára szerethetőek, sőt onnantól nagyon is sebezhetőek leszünk. Márpedig, amíg így élünk, addig nem alakulhatnak ki őszinte kapcsolatok az életünkben.

Képzeld el, milyen lenne, ha nem félnél attól, hogy az általad szégyenfoltnak titulált dolgoddal mások is szembesülnének? Nem felszabadító érzés? Legtöbbször pedig mindig az a vége, hogy rájövük, teljesen feleslegesen görcsöltünk ezen évekig, miközben már jóval korábban empátiában és szeretetben részesülhettünk volna.

Brené szerint egy kapcsolat csak akkor tud igazán kialakulni, ha megengedjük, hogy igazán lássanak minket. IGAZÁN!

Nem csak egy felszínes réteget, hanem a legmélyebb rétegeinket is. Ekkor beszélhetünk őszinte, emberi kapcsolatokról. Belegondolva, annyi mindent belénk ültetett ez a társadalom. Konkrétan meg van határozva, hogy milyennek kellene lennünk ahhoz, hogy elfogadjanak és befogadjanak minket. Mi pedig tudattalanul is, de folyamatosan formáljuk magunkat olyanná, aki elfogadható lenne a társadalom számára is.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Íme, egy egyszerű példa. A 2000-es évek elején robbant be a divatba az őrült vékonyság. Mindenki csípőnadrágot hordott és az volt a legszebb, akinek a csípőcsontja is kilátszódott. Aztán tíz évvel később megérkezett a Kardashian család és a nők abból próbáltak versenyt űzni, hogy kinek nagyobb a feneke. Ez itt a legnagyobb baj. Akarva-akaratlanul, de hatással van ránk a divatvilág, a média, ahol mindig meghatározzák az éppen aktuális trendeket és, mint egy rossz vírust ráeresztik az emberiségre.

Te pedig állsz otthon a tükör előtt a testedet bámulva és szégyenkezel amiatt, hogy nem tudod belepréselni magad ebbe a trendbe.

Azonban van valami, ami felett nincs hatalma senkinek, csak neked. Ez pedig a saját tudatosságod. Tudatosnak lenni nem azt jelenti, hogy mindent a végtelenségig elemzel, csupán annyit, hogy jelen vagy, észleled, ha érkezig egy inger és megfékezed. Milyen egyszerűen hangzik, nem? Való igaz, rengeteg gyakorlás szükségeltetik hozzá, mert napi szinten rengeteg olyan ingernek vagyunk kitéve, ami formálni szeretne minket. 

„A szégyen abból meríti erejét, hogy kimondhatatlan.”

Amikor valaki szégyenkezik valami miatt, azt próbálja olyan jól eldugni a többi ember elől, hogy esélyük se legyen megtalálni. Mégis a szégyen legjobb ellenszere, ha elkezdesz beszélni róla. Ez egy olyan felszabadító érzés, ami teljesen új ajtókat nyithat meg előtted. Végre elengedheted azt, ami évekig fogva tartott. Nem lenne nagyszerű érzés? Persze nem kell mindenkinek elmondanod, csak annak, akiben teljesen megbízol, aki ítélkezésmentesen hallgat téged. Ezért javasolja például Brené a pszichoterápiát, ami a legsemlegesebb és legbiztonságosabb közeg egy kezdő számára.

Az a csodálatos az önismeretben, hogy egyre jobban ki akarsz majd bújni a csigaházadból és egyre több ember előtt leszel képes sebezhetővé válni.

Mikor megtapasztalod, hogy a legtöbb reakció empátiával teljes, többé már nem félsz a sebezhetőségtől. Csak addig tart fogva, amíg a szégyen fogva tart. Lehet, most azt érzed, hogy a te szégenyfoltod olyan, amit senki ne tudna szerethetőként látni, de tedd próbára az embereket!

Gyakran onnan kaphatod a legtöbb empátiát, ahonnan a legkevésbé számítanál rá! Ne félj a visszautasítástól, csalódástól, leégéstől, beszólástól, ítélkezéstől, mert amíg ezektől félsz, addig fogva is tartanak. Fogsz sérülni, csalódni, sírni és kiborulni? Milliószor, de ne feledd: „Sebezhetőnek lenni annyi, mint élni!” Ha élsz, sebezhető leszel, de ez még mindig egy sokkal teljesebb, boldogabb élet, mint falak mögött, félelemmel élni.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!