Bőrtípus teszt: válaszd ki és megtudod, hogyan ápold!

Bőrtípus teszt: válaszd ki és megtudod, hogyan ápold!

Címlap / Stílus / Arc / Bőrtípus teszt: válaszd ki és megtudod, hogyan ápold!

A bőrünk lényegében ugyanolyan – már, ami a szerkezetét illeti. A különbségek a bőrünk színében, tapintásában, külső megjelenésében rejlenek. Vannak a szerencsések, akiknek a bőre ragyogó, üde és bársonyos (igen, olyan, mint a babapopsi), és vannak azok, akiknek száraz, fakó, fénytelen, vagy pont zsírosan fénylik.

Azt, hogy kinek milyen bőr jut, sok minden befolyásolja, külső és belső tényezők egyaránt közrejátszanak: genetikai és hormonális hatások, a bőr víztartalma, különböző betegségek, a táplálkozás, a stressz, az időjárás, a faggyúmirigyek működése és persze az életkorunk is.   

A bőrünk és az életkorunk

Ó, bárcsak gyermek lehetnék újra! Amíg nem érjük el a serdülőkort, a bőrünk puha, bársonyos, nincsenek rajta pigmentfoltok, nem száraz és nem zsíros. Ahogy azonban a pubertáskor közelít, egyre több faggyú termelődik, tehát a bőr zsírosodik, a pórusok kitágulnak. Ez az egész folyamat a hormonoknak köszönhető.

A felnőttkor küszöbén kicsit fellélegezhetünk, hiszen a pattanások eltünedeznek, a faggyúmirigyek munkája lassul, normalizálódik. Ám, hogy ne legyen felhőtlen az öröm, pigmentfoltok azért képződnek a bőrünkön.

Innentől kezdve a bőrünk minden egyes évvel csak veszít rugalmasságából, ráncosodni kezd, csökken a kollagéntermelődés, és a bőr elkezd a száraz irányba tolódni. Idős korban ezek a tünetek fokozódnak, a bőr megereszkedik és egyre több ránc alakul ki.

A bőrtípusok

Normál, száraz, zsíros. Ezek az alap bőrtípusok. Ezeken kívül még háromféle kombinált bőrtípust is számon tartunk. 

Lássuk, mit kell tudni róluk:

Száraz bőr

A legfőbb jellemzője, hogy az egész arcon, összefüggően száraz a bőr, igen feszed és sokszor fakó, fénytelen. A pórusok nem tágak, kevés a pigmentfolt is, ugyanakkor sokszor hámlik és a szélsőséges hőmérsékletekre igen érzékeny. Ez az a bőrtípus, amelynél a ráncok már viszonylag korán megjelenhetnek, főleg a száj körül, a szemeknél és a homlokon. Igen gyakori bőrtípus a 30-on felüli nőknél.

A száraz bőrképet tovább ronthatják:

 • szeles időjárás
 • szolárium, erős UV-sugárzás
 • a fűtés
 • hosszú, forró fürdő
 • a szappanok, különböző tisztítószerek, öblítők, mosószerek összetevői
 • egyes gyógyszerek
Száraz bőr jellemzői
deniskomarov/istockphoto.com

Így segíthetsz a száraz bőrödön:

 • Naponta legfeljebb egyszer fürödj/zuhanyozz. A víz inkább langyos legyen.
 • Használj enyhe, gyengéd, természetes szappanokat vagy tisztítószereket. Kerüld a túl parfümös, vegyszeres kozmetikumokat.
 • Ne dörzsöld a bőröd a törölközővel, inkább csak itasd fel a nedvességet.
 • A hidratáló testápolót, arckrémet enyhén nedves bőrre alkalmazd, így több vizet juttatsz a bőrbe. 
 • Használj párásítót, és ne hagyd, hogy a beltéri hőmérséklet túl magas legyen.
 • Takarításkor viselj kesztyűt, hogy a tisztítószerekkel ne érintkezzen a bőröd.

Normál bőr

Nagyon ritka bőrtípus. Egyenletes tapintású az egész arcon, nincsenek pigmentfoltok és pattanások sem. Tiszta és puha, rugalmas és rózsás, a pórusok alig láthatók, az arcszín sugárzó. Nem érzékeny túlságosan.

Ha ilyen a bőröd, nagyon szerencsés vagy. 

Zsíros bőr

A 30 alatti nőknél a leggyakoribb bőrtípus. Leginkább az jellemző rá, hogy az egész arc zsírosan fénylik. Kevés ránc jellemzi, a bőr puha és rugalmas, a pórusok viszont tágak, a pigmentfoltok előfordulása gyakori. Nem érzékeny a napfényre, ám arra nagyon is, ha nem megfelelő termékekkel ápolják. Hajlamos a pattanásokra, aknékra, mitesszerek kialakulására. 

A zsíros bőrképet tovább ronthatják:

 • pubertás vagy más hormonális egyensúlyhiány
 • stressz
 • hő vagy magas páratartalom

Így segíthetsz a zsíros bőrödön:

 • Csak naponta legfeljebb kétszer zuhanyozz/mosakodj, természetesen, nyáron lehet többször is, mert az izzadság nem tesz jót.
 • Használj gyengéd, ápoló mosakodószereket, és ne dörzsöld a bőrt.
 • Ne nyomkodd pattanásokat, mert akkor hosszabb lesz a gyógyulás idejük. Bízd ezt szakemberre.
 • Használj olyan termékeket a bőrödre, amelyeknek nulla a komedogén indexük, vagyis egyáltalán nem tömítik el a pórusokat.
Zsíros bőr jellemzői
CoffeeAndMilk/istockphoto.com

Zsíros/normál kombinált bőrtípus

A három kombinált típus közül ez a leggyakoribb. A T-zóna igen zsíros, az orcákon lévő bőr viszont a normál bőrtípus jegyeit hordozza. A pórusok tágak, jól láthatók, a pigmentfoltok megjelenése is gyakori. A bőr ugyanakkor tiszta és puha, egyenletes tapintású, rugalmas. 

Normál/száraz kombinált bőrtípus

A T-zónában normál a bőr, az orcákon viszont száraz, a pórusok nem tágak, a pigmentfoltok nem nagyon jellemzőek, a ráncok ritkák.

A zsíros/száraz kombinált bőrtípus

Ez a legritkább kombinált típus. A T-zóna többnyire zsíros, az orca száraz. Kevés pigmentfolt jellemzi, és kevés ránc. A pórusok lehetnek tágak, ugyanakkor előfordul az is, hogy alig láthatóak. A bőr egészére a zsírosan fénylő megjelenés jellemző.

+1. Minden bőrtípus esetében előfordulhat, hogy a bőr érzékeny. Ez nem egy külön bőrtípus, hanem egy állapot, ami többféle módon jelentkezhet. Lehet a bőr vörös, viszkető, kiszáradhat foltokban, ami égő érzést okozhat. Ezt az állapotot kiválthatják a bőrrel érintkező anyagok, vagy valamilyen belső tényező is. Neked kell rájönnöd, hogy mi okozhatja. 

Nem számít, milyen a bőrtípusod, ahhoz, hogy a bőröd ápolt megjelenésű legyen, néhány alapszabályt kell betartanod:

 • Használj széles spektrumú fényvédőt, amely blokkolja az UVA és az UVB sugarakat.
 • Kerüld a közvetlen napfényt, viselj kalapot és napszemüveget.
 • Ne dohányozz.
 • Maradj hidratált.
 • Minden nap finoman, de alaposan mosakodj, és lefekvés előtt mindig mosd le a sminked!

A fentiek talán közelebb visznek ahhoz, hogy megismerd a saját bőrtípusod, és olyan termékekkel ápold a bőröd, amelyekkel a lehető legjobbat teszed. Ne kísérletezz, inkább kérj segítséget egy bőrgyógyász-kozmetológus szakembertől.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást