Éveket fiatalíthat rajtad egy jó arc és test radír – Így kezdj neki!

Éveket fiatalíthat rajtad egy jó arc és test radír – Így kezdj neki!

Címlap / Stílus / Arc / Éveket fiatalíthat rajtad egy jó arc és test radír – Így kezdj neki!

A hámlasztás olyan dolog, amit egyesek elhanyagolnak, míg mások pedig túlzásba visznek. Az alábbi pontokból kiderül, hogyan radírozzunk helyesen.

Mi az exfoliálás?

Az egyszerű válasz az, hogy az elhalt hámsejtek eltávolítása, ami által a friss, új bőr felszínre kerül. Harmincas éveinkre a bőrújulás folyamata lelassul, felszíne ezért tűnhet fakóbbnak és élettelenebbnek. Egy kis segítségre van szüksége ezen a fronton és az exfoliálás tökéletes megoldás, hogy arcbőrünk újra ragyogóan tündököljön.

Kétféle exfoliáció létezik

Az egyik a kémiai, mikor gyenge savval „oldjuk le” az elhalt hámréteget a bőrről, a másik pedig a fizikai, amikor kezünkkel és egy radírozó tárggyal (luffa szivacs, kefe) vagy emulzióval dörzsöljük le. A sav lehet AHA (Alpha Hidroxy Acid) például a glikolsav vagy a tejsav, vagy BHA (Béta Hidroxy Acid), mint például a szalicilsav. Ezek több krémben, tonikban és arclemosóban megtalálhatóak és bőrézékenységtől – és a sav erősségétől – függően akár naponta is használhatjuk őket, mert ezek gyenge hámlasztók. Érdemes szakember tanácsát kikérni, hogy a te bőrtípusodra melyik a megfelelő termék.

A bőrgyógyászok többsége nem ajánlja, hogy az arcot fizikailag csiszatoljuk, mert ez kipirosodást, érzékenységet és mikrosérüléseket okozhat.

A fizikai radírozás tehát a testre való, ott ugyanis vastagabb a bőr és jobban viseli a dörzsölést. 

Milyen gyakran csináljam? 

Ha túlradírozzuk az arcot, több kárt okozunk, mint amennyi hasznot hajtunk, ezért ha fizikailag hámlasztunk, heti egynél többször ne tegyük és akkor is finom granulátumú termékkel, nagyon gyengéden dörzsöljük. Testünket sem kell többször leradíroznunk mint heti egy, maximum két alkalommal, nehogy kiszáradjon. A hámlasztást lehetőleg este, lefekvés előtt ejtsük meg, hogy a bőrnek legyen ideje megnyugodni és regenerálódni. 

Bogdan Kurylo/istockphoto.com

A fényvédelem elengedhetetlen

A bőrgyógyászok szerint arcunkat – illetve minden testrészünket, amit a nap ér – minden nap 50, de minimum 30 faktoros fényvédővel kellene védenünk, még télen is, hiszen az UV sugárzás akkor is erős. Hámlasztás után az üde, új bőr még érzékenyebb az ultraviola sugarakra, ezért exfoliálás után fordíts kiemelt figyelmet a fényvédelemre, ugyanis a friss bőr hiperpigmentálódhat. Látsz kis barna pöttyöket és szeplő-szerű foltokat az arcodon? Ez mind-mind a Nap okozta károsodás jele. 

Otthon is elkészítheted

A test vastagabb bőre – mint említettük – jobban bírja a kiképzést, ezért luffa szivaccsal vagy kefével is nekieshetsz zuhanyozás közben. Amennyiben valami emulziót használnál, úgy jó választás a só (ez durvább) vagy a cukor (ez gyengédebb) belekeverése a tusfürdőbe. Ajánlott beszerezni egy mosókesztyűt, amivel egyenletesebben tudjuk eloszlatni az anyagot a bőrön.

Az arcunkra is készíthetünk házilag bőrradírt, azonban itt pár dologra oda kell figyelni. Először is fontos, hogy – akármilyen strapabírónak gondolod az arcbőröd – sóval vagy cukorral semmiképpen ne dörzsöld. Ez azért fontos, mert a kristályok élesek, helyesek és különböző méretűek. Az igaz, hogy hamar feloldódnak a folyadékban, de mire elveszítik élüket, addigra már az arcon dörzsölve több helyen mikrovágásokat okozhattak. Ha ez megtörténik, nem fiatalítjuk, hanem kifejezetten öregítjük bőrünket.

Amennyiben otthon készítesz magadnak arcradírt, jó választás lehet a sütőpor vízzel vagy a joghurtba, olívaolajba vagy mézbe kevert kávé.

Fontos, hogy a szem körüli részt hagyd ki, mert ott nagyon vékony és érzékeny a bőr. Az elegyet gyengéd, körkörös mozdulatokkal dörzsöld az arcodon és utána egyből kend be hidratáló krémmel. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!