A boldogság kézikönyve – az öntudatra ébredt ember 7 ismérve

A boldogság kézikönyve – az öntudatra ébredt ember 7 ismérve

Címlap / Életmód / Egészség / A boldogság kézikönyve – az öntudatra ébredt ember 7 ismérve

„Nincs a világon se jó, se rossz: gondolkodás teszi azzá” – hangoztatja a sztoikus filozófia alaptételét Shakespeare. Akármilyen meglepő tehát, te döntesz róla, hogy egy-egy hétköznapi szituáció pozitív vagy negatív számodra. Amikor erre ráébredsz, sokkal tisztább öntudattal kezded szemlélni magadat és a világot. A következő tulajdonságok, illetve gondolkodási minták pedig szépen lassan kibontakoznak benned jutalmul…

Semmi sem „jár” csak úgy

Mindannyian boldogságot érdemlünk, ám senki sem mondta, hogy ezt akadályok és kudarcok nélkül kell elérnünk. A biztosra vétel stratégiája jelentősen megnehezíti a kríziseket, hiszen azok meglepetésként érnek, ráadásul a megoldás felkutatása helyett inkább arra pazarolsz időt meg energiát, hogy kisilabizáld: miért történt veled mindez?
„Irreális elvárások és a negatív visszajelzéssel szembeni ellenállás jellemzik a mai fiatalságot” – mondja az Y-generációt vizsgáló Paul Harvey professzor, a New Hampshire-i Egyetem menedzsmentkutatója.

Higgadt gondolkodás

A mentálisan erős embereket csak ritkán futja el a pulykaméreg. Az érzelmi stabilitás, valamint a hideg fej megőrzése kulcsfontosságú olyan helyzetekben, amikor meg kell oldani a nehézséget.
Szerencsére ez a képesség a kor előrehaladtával magától növekszik valamelyest – a köznyelvben gyakran tolmácsolják egyszerűen bölcsességnek. Persze, ettől még találkozhatsz a legkevésbé sem bölcs kilencvenévessel, és sztoikus nyugalmú csecsemővel.

Semmi erőltetett boldogság

A boldogság, illetve annak üldözése a modern ember egyik legfőbb feladata az életben. Ami azért ironikus, mert az erről való elmélkedés, továbbá az elérésén való ügyködés egészségtelen viszonyt alakít ki a fogalommal.
A mentálisan erős, öntudatra ébredt emberek még véletlenül sem pozitív idézetek tudatosításával akarják elkerülni a nem kívánt helyzeteket. Sőt, el sem akarják kerülni őket – elvégre azon van a hangsúly, mit hogyan élnek meg.
„A teljességhez nem frusztráción keresztül vezet az út” – teszi hozzá Hugh Mackay ausztrál kutató.

„Optirealizmus”

Az optimista realisták azok, akik esés után nem bosszúsan fetrengnek a földön, hanem inkább azonnal felpattannak. Megoldásra váró feladat esetén bíznak benne, hogy előbb-utóbb a kezükbe akad a dolog kulcsa, ugyanakkor tesznek is érte. Érdekes, hogy az optimisták reményteliségével és a pesszimisták tisztánlátásával állnak az élethez.
„Sohasem mondják, hogy nincs más választásom, vagy hogy muszáj ezt és ezt megtennem. Mindig van náluk A, B és C-terv” – magyarázza Sophia Chou szakértő a LiveScience internetes magazinban.

A jelen megélése

Jelen lenni lehetővé teszi, hogy a maguk valójában érzékelhesd az életet – ahelyett, hogy a múlton rágódnál, vagy a jövőt lesnéd. Akár alkalmaznak ehhez meditációt, akár nem, a mentálisan erős emberek öntudata többnyire kiterjed az itt és mostra. Persze, nem várják el maguktól, hogy ez a nap 24 órájában így legyen.
A hozzáállás csökkent stressz-szintet, kevesebb szorongást és minden területen elképesztő sikereket eredményezhet. De csak akkor, ha nem a hosszú távú haszonért csinálod, mert akkor máris átcsúsztál a jövőbe… Nem könnyű, ugye?

A célok fáradhatatlan hajszolása

Biztos hallottál már elképesztően sikeres emberekről szóló inspiráló történeteket, akiknek különböző nehézségekkel kellett szembenézniük a csúcs felé vezető úton. Az ehhez szükséges tulajdonságot nevezhetjük egyszerűen kitartásnak, vagy ahogy Angle Lee Duckworth pszichológus fogalmaz, egyfajta keménységnek is.
„Kutatásaim során a siker titka mindig egy tulajdonság volt. Nem az IQ, nem az egészség, nem a társas kapcsolati készségek és nem a kinézet. Hanem az a minőség, amit keménységnek neveztem el” – számol be róla a szakértő.

Az elengedés idejének felismerése

„Mindent megtettem az ügy érdekében, most már hagyom, hadd történjen a maga útján” – mondják a mentálisan erős emberek. Ami azért érdekes, mert a többiek számára ez egyfajta feladásnak tűnhet. De hányszor hallhattad már kiskorodban, hogy okos enged, szamár szenved?
Nos, éppen erről az életfilozófiáról van szó, ami elsőre talán könnyűnek hangzik, de a társas kapcsolatok terén például pokoli nehéz tud lenni. És az anyagi javakén is. Ha életed során akár csak egyetlen ilyen felismerésed volt, már az is valami!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást