4 út a boldog önelfogadáshoz

4 út a boldog önelfogadáshoz

Címlap / Életmód / Egészség / 4 út a boldog önelfogadáshoz

Néha nem könnyű kiismerni magunkat a mindennapok nyomasztó dolgai közt.

A rengeteg probléma sokszor odáig juttat minket, hogy elkezdünk önértékelési gondokkal küzködni. Nagyon sok embert a magányba súlytanak az állandó kudarcok és a sok, le nem vezetett feszültség, amivel nem tudnak mit kezdeni. Igaz ez a munkahelyi dolgokra, és a párkapcsolati életünkre egyaránt.

Talán hihetetlenül hangzik, de igaz! Nemrég egy 30 éves, tajvani nő, Chen Wei-Yih, odáig jutott a boldogtalansága közepette, hogy tökéletesen megszervezte és kivitelezte a saját esküvőjét, méghozzá önmagával! Abba most ne menjünk bele, hogy a jelek szerint külföldön már tényleg minden hülyeség megengedett, és elfogadható. Állítása szerint, az juttatta idáig, hogy egyszerűen megelégelte az örökös magányt, és úgy gondolta, ő bizony 30 felett nem lesz hajlandó tovább egyedül maradni.

A barátai és a környezete is folyamatosan ércelődött vele, hogy vénlány marad, mikor megy már férjhez, így Chen elhatározta, hogy megoldja egyedül az egyszemélyes esküvőjét. Tökéletesen megszerveztetett mindent. Ruhát vásárolt, vendéglistát szerkesztett, komplett nászútat foglaltatott Ausztráliába, sőt még attól sem riadt vissza, hogy egy profi esküvőszervezőt is felbéreljen, saját esküvője lebonyolítására. Chen többek között azt is remélte ettől a frigytől, hogy ennek hatására sokkal közelebb kerül majd önmagához, és elmondása szerint ez nagyban segített neki, hogy jobban elfogadhassa és szerethesse önmagát. Elég érdekes nézőpont az biztos, de úgy látszik, már ilyen is van.

Amennyiben te is úgy érzed, hogy szeretnél magadnak jobban imponálni, és elfogadhatóbbá válni önmagad számára, ám nem akarsz olyan drasztikus példát állítani, mint ez a tajvani hölgy, akkor a következő tippjeink, nagy segídségedre lehetenek abban, hogy eztán sose legyél kishitű és boldogtalan. Itt van neked pár tipp, a sikeres önelfogadáshoz!

Megerősítések

Az ember alapjában véve szeretetből táplálkozik, ugyanis ez táplál minket a mindennapok fárasztó mókuskerekében. Mindannyian tudjuk és ismerjük az érzést, hogy amikor szeretve vagyunk, sokkal kiegyensúlyozottabbnak és nyugodtabbnak érezzük magukat. Szeretni, és szeretve lenni kitűnő dolog! Szeretetet pedig honnan is kaphatnál a legjobban, ha nem azoktól, akik fontosak számodra? Legyen szó családtagokról, barátokról, ismerősökről, nem számít, mert néhány pozitív gondolat, vagy cselekedet, bearanyozza a napodat!

Amennyiben szeretteid jól ismernek, bizonyára könnyen észre veszik majd, hogy esetleg szorongóbb hangulatban vagy. Hidd el, hogy ezután automatikusan azon lesznek, hogy felvidítsanak és kizökkentsenek az állóvízből. Cserébe te se felejtsd el viszonozni és megháláni nekik, az irántad táplált kellemes érzéseket. Ezek az apró, ám annál hatásosabb megerősítések ugyanis nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy erősödjön az önbizalmad, és egy kicsit növeljék az egód , ami sosem árt, ha épp egy negatív gödörből szeretnél kilábalni.

Készíts listát!

Mint az élet oly sok területén, itt is kiváló módszer lehet, amennyiben feljegyzed magadnak azokat a pozitiv és negatív tulajdonságokat, amiket szeretsz, vagy épp nem szívlelsz magadban. Ezeket összevetve ugyanis, sokkal könnyebben meg fogod majd tudni határozni, hogy mi az, amiben pontosan változnod kell, vagy mik azok a dolgok, amiket teljesen máshogy szeretnél eztán csinálni.

Nem szégyen papírra vetni mindazt, ami nyomaszt minket! Sőt! Az írásterápia, mindig kitűnő módszer arra, hogy felold a benned mélyen gyökerező görcsöket és szorongásokat. Azzal ugyanis, amit papírra vetsz, magadból is nyomatékosan kiadod mindazt amire már nincs szükséged. Ha írásba foglalod a gondolataidat, meglátod, hogy utána sokkal felszabadultabbnak és könnyebbnek fogod élrezni a lelkedet. Mindjárt szebbnek látod majd a világot!

Csinálj egy személyes napot!

Ha igazán kellemesen hasznos módon szeretnéd erősíteni az önértékelésed, akkor ennek a legjobb módja, ha rendezel magadnak egy személyes napot. Ez lehet egy szabadnap, valamikor a hétvége folyamán, de azt is nyugodtan megcsinálhatod, hogy kiveszel egy napot, és csak a magad kényeztetésére szánod! Nagyon fontos, hogy ezen a napon csak magadnak felelj meg! Ne foglalkozz senkivel és semmivel, zárd ki teljesen a külvilágot, és legfőképpen a problémákat.

Ez a nap csak rólad szóljon! Csinálj csupa olyan dolgot, amit szeretsz! Csak a kedvenc tevékenységeidet folytasd, és csak a kedvenc ételeidet edd! Élvezd az élet napos oldalát, hidd el, ennyi lazítás mindenkinek jár! Ha szinten szeretnéd tartani a jó közérzetet, akkor próbáld úgy intézni az életed, hogy minden hónapban legalább egy ilyen napot be tudj tervezni!

Rúgj ki a hámból!

Járj el szórakozni, élvezd az életet! Hatásos módszer lehet az is, ha otthon, egyfajta spontán ének vagy táncleckékkel jutalmazod meg magad! Meglátod mennyire jó móka lesz. Tény, hogy egyedül nem olyan élvezetes, mint társaságban, de hidd el, ugyanúgy ki tud kapcsolni, ha kicsit kitombolod magad az otthoni falak között. Külön adrenalint biztosít, ha a könnyed mulatozást némi odaillő zenével fűszerezed.

Ilyen tuti dalok például, az unalmas, magányos vagy egyedülálló nők számára, Beyoncé: Single Ladies című száma, vagy sikeres választás lehet még, az I’dont Need a men átdolgozás is, a Pussycat Dolls előadásában! Pörgesd fel a hangulatot!

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!