Biztonságos helyek idén nyáron, ahol a vírusnak minimális az esélye

Biztonságos helyek idén nyáron, ahol a vírusnak minimális az esélye

Címlap / Hírek / Biztonságos helyek idén nyáron, ahol a vírusnak minimális az esélye

Szerencsére úgy tűnik, a koronavírus-járvány legveszélyesebb időszaka lecsengett, és ha nem jön egy második hullám, itthon viszonylag enyhén megúsztuk a betegséget. Ennek ellenére érdemes még mindig figyelni, hová megy és mit csinál az ember, főleg most, hogy a veszélyhelyzetben meghozott korlátozásokat feloldották. Az alábbi helyek elég biztonságosak, és nyugodtan látogathatod őket akkor is, ha félsz, hogy elkapod a vírust.

A szabad levegőn

Ha azokat a tevékenységeket, amiket máskor zárt térben csinálnál, ki tudod vinni a természetbe, már nyert ügyed van – a szabadban ugyanis sokkal kisebb az esélye annak, hogy a vírus átterjed rád, mint bármilyen zárt térben.

Ennek az az oka, hogy a kutatók egyre biztosabbak benne: a vírus az úgynevezett aeroszolokon keresztül is tud terjedni, ezek azok a kis levegőben található por- és más részecskék, amelyekkel zárt térben sokkal tovább maradsz együtt, mint a szabadban, és nagyobb is a koncentrációjuk. Így, ha a barátaiddal szeretnél találkozni, azt inkább nyitott területen tedd, mint zárt helyeken.

Az autód

Egészen addig, amíg nem használja olyan az autódat, akivel nem érintkezel napi szinten, a kocsi legalább annyira biztonságos, mint az otthonod. Éppen ezért nyílt annyi autós mozi a karantén ideje alatt – így biztonságban érezheted magad addig is, amíg filmet nézel, és mégsem otthon ülsz.

A szájmaszk használata az autóban teljesen felesleges, hacsak nem olyannal utazol, akivel nem találkozol minden egyes nap, hiszen nem fogod átadni a koronavírust senkinek, amíg a kocsiban ülsz, még akkor sem, ha fertőzött vagy.

averie woodard/unsplash.com

Az irodád

Az iroda is teljesen biztonságos lehet, feltéve, ha nem open office, és vagy egyedül vagy benne, vagy egy olyan kollégáddal, akivel egyébként is sokat találkoztok, tehát benne van az úgynevezett szociális buborékodban.

A legjobb, ha az ajtót nyitva hagyod, hogy ne kelljen senkinek megfognia a kilincset, és figyelj nagyon a takarításra, a fertőtlenítésre, valamint a szellőztetésre.

Ha ezeket betartod, egy egy-kétszemélyes irodában nagyon kicsi az esélye annak, hogy elkapod a vírust.

Egy Airbnb

Vagy bármilyen másik, bérelhető lakás, ház, feltéve, ha megfelelően van takarítva. Ha már unod, hogy a négy fal közé szorultál, és mindenképpen környezetváltásra vágysz, mégis biztonságban szeretnél lenni, akkor utazz el valahova úgy, hogy nem várost nézni, vagy strandolni mész, hanem csak elvonulni, benn maradni a szálláshelyen.

Vannak gyönyörű erdei kabinok, hegyi házikók, vagy akár tengerparti bungalók is, amelyekből nem zsúfolt helyre, hanem a természetbe mész ki – tökéletes kikapcsolódás a járvány közepén.

Egy kisebb kertiparti

Korábban is írtunk már a szociális buborékról, ami azokat az embereket jelenti, akikkel a leggyakrabban találkozol. Ők vannak benne a te buborékodba, a legszorosabb barátaid, a családtagjaid és a munkatársaid. Kutatók szerint ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy visszatérjünk a mindennapi életünkbe anélkül, hogy megfertőződnénk a koronavírussal, és újra felkapna a járvány.

Ezt a buborékot pedig egészen nyugodtan meghívhatod egy kertipartira, feltéve, ha nem hoznak magukkal a meghívottak idegeneket, olyanokat, akik nincsenek benne a szoros baráti körben.

Az összejövetel mindenképpen legyen a szabadban, és az alapvető higiéniai tanácsokra ilyenkor is nagyon figyeljetek – de egy ilyen buli alapvetően nem igazán fertőzésveszélyes.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást