10 biztonsági tipp a tojásfestéshez

10 biztonsági tipp a tojásfestéshez

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 biztonsági tipp a tojásfestéshez

A legtöbb magyar háztartásban mi magunk festjük a húsvéti tojásokat. Ha idén Te is így teszel, akkor érdemes figyelembe venned az alábbi biztonsági tippeket, hogy megelőzd az esetleges kellemetlen következményeket!

1. Tartsunk mindent tisztán. Mossuk át az edényeket, munkalapot és egyéb felületeket, amely a tojással érintkezik. A kézmosás is ide tartozik. A mosószer és meleg víz a legjobb zsíroldó. A tojásfestés nem lesz tökéletes, ha a tojások héja zsíros és piszkos.

2. A tojások színezése nagyon szórakoztató, és ha meg szeretnénk tartani ezt a jókedvet, győződjünk meg róla, hogy a festék élelmiszer-ipari színezék.

3. A kemény főtt tojásokat tartsuk utolsó pillanatig a hűtőben és csak akkor vegyük elő őket, ha szükséges. Jó alternatíva, ha hűvös helyiségben (pl. kamrában) tároljuk.

4. Ellenőrizzük a hűtőszekrény hőmérsékletét, hogy elég alacsony legyen, de mégse fagyasszon, mert így ehetetlenné válnak a főtt tojásaink.

5. Ne együk meg a főtt tojást, ha két óránál több ideig nem volt hűvös helyen vagy hűtőben. A szobahőmérsékleten tartott tojásokat ugyanis nem ajánlott megenni, mert lassú romlásnak indulnak.

6. Ha apró „léken” keresztül kifújjuk a nyers tojást a héjából, akkor szalmonella járványnak tehetjük ki magunkat. Hogy ne kapjunk el semmilyen betegséget, mossuk le a tojást forró mosószeres vízben és úgy fújjuk ki, hogy a szánk ne érintkezzen a nyers tojással (szívószállal/szalmaszállal).

7. Ha kemény-tojást főzünk, ügyeljünk arra, hogy ne fessük be a megrepedt tojásokat. Akár a legkisebb repedésen is beszivároghatnak a baktériumok.

8. Ha a kertben elrejtjük a festett tojásokat, győződjünk meg arról, hogy tiszta helyre tesszük, távol az állatok kedvelt helyeitől.

9. Több mint két óránál többet ne hagyjuk a szabadban a tojásokat. Ahogy letelt a két óra, tegyük vissza a hűtőbe.

10. Semmi sem tart örökké. Még a hűtőben tartott főtt tojás sem áll több mint 7 napig. Addig el kell fogyasztani!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást