Életmód / Táplálkozás

Bizarr gasztronómiai különlegességek

Bizarr gasztronómiai különlegességek

A hasát szinte mindenki szereti. Vannak azonban olyan fogások is a gasztronómia világában, melyek különlegesek ugyan, ám azok számára, akiknek nem szokott hozzá a gyomra, egyenesen gusztustalannak tűnhetnek. Lássunk most ezek közül néhányat.

Hákarl

Ez az ételkülönlegesség felejthetetlen, legalábbis, ami a szagát illeti. Az izlandi csemege ugyanis nem más, mint cápahús, amit két-három hónapig rothasztanak a padláson.
Ennek az „érésnek” a következtében átható ammóniaszagot kezd árasztani, ami nem éppen étvágygerjesztő. A vendégeket kis darabokkal kínálják, melyeket fogpiszkálóra szúrnak, és kísérőül helyi pálinkát szolgálnak fel.

Balut

A Fülöp-szigeteki finomság valóban csak az erős gyomrúaknak, és erős idegzetűeknek ajánlott. Tulajdonképpen egy kacsatojásról van szó, aminek egyedi a mintázata.
Ezt annak köszönheti, hogy addig „érlelik”, amíg a benne lévő kiskacsának már kifejlődik a csőre és a tolla, majd ekkor megfőzik, és az állat csontocskái kirajzolódnak a héjon.

Denevérleves

Ez a Délkelet-ázsiai finomság elég meglepő látványt nyújt, mivel a jószág egészben kerül bele az ételbe. Ez még csak hagyján, hiszen Európában is készítenek állatokat aprózás nélkül- gondoljunk csak a töltött csirkére, vagy az egész malacra, esetleg a tradicionális ökörsütésre-, de az már enyhén szólva is aggályos, hogy a denevérekről még a szőrt sem szedik le.
Mivel a húsevő fajták rengeteg betegséget hordoznak, így alapanyagul csak a gyümölcsevő bőregerek szolgálnak. Az apró élőlénynek nem sok húsa van, és az is erősen csontos, ám állítólag éppen ez benn a legjobb.Kép forrása: listrocker.com

Egérbor

A koreai különlegesség nevéhez híven valóban egérből készül. Egészen pontosan kölyök állatokból, melyeket még élve tesznek bele a palackba, mely rizsbort tartalmaz alapként.

Casu marzu

A sajtok szerelmesei most kesereghetnek egy sort, mivel ez az olasz különlegesség be lett tiltva. Alapvetően egy juhtejből készült finomságról van szó, melynek zamatát az adja, hogy a sajtlegyek telerakják lárváikkal. Ettől az étel erősen csípőssé válik, nem is beszélve arról, hogy amikor letörünk belőle, itt-ott előpattannak a benne rejtőző legyek.
Extra élvezetképpen megtekinthetjük a nyűvek tekergőzését is. Aki azt gondolná, hogy a kukacok csak a látványt hivatottak erősíteni, az erősen téved, ugyanis a csemege szerves részét képezik, azokat is fogyaszthatjuk. Betiltását éppen ennek köszönheti, ugyanis ezek a lények nagyon ellenállóak, nagy számban képesek túlélni a gyomor savas környezetét, és akár a vastagbélbe is eljutnak, ahol, kirágva magukat, komoly betegségeket okoznak.

Polip

Ez a fejlábúakhoz tartozó élőlény elég régóta szerepel az emberek ételei között. Szinte minden olyan országban előszeretettel fogyasztják, ahol a tenger közelsége miatt megtalálható, ráadásul igen ízletesen tudják elkészíteni. Dél-Koreában azonban ennél egy kicsit tovább mentek.
A tányéron lévő polipok ugyanis még élnek, amikor a delikvens megpróbálja letuszkolni őket a torkán. És ezt nyugodtan érthetjük szó szerint, hiszen a szerencsétlen állat küzd az életéért és lábaival, tapadókorongjaival próbál a szájon kívül maradni. Éppen ezért veszélyes is fogyasztani, mivel előfordulhat, hogy a torokban sikerül megkapaszkodnia, ezzel fulladást okozva a gasztronómiai különlegesség élvezőjének.

Egy kis nasi

A tévé előtt üldögélve az ember néha megéhezik, de nem annyira, hogy főtt ételt egyen, inkább csak valami nasira vágyik.
Ha történetesen Kínában élünk, akkor a ropogtatnivalók tárházában találkozhatunk fűszerezett és előre csomagalt lárvákkal: a barbeque, mexikói és sajtos ízű csemegék ráadásul népszerűek is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást