5 bevált módszer a szeplők halványítására

5 bevált módszer a szeplők halványítására

Címlap / Stílus / Arc / 5 bevált módszer a szeplők halványítására

Nem szereted a szeplőidet, és azt kívánod, bárcsak örökre eltűnnének? A rossz hír, hogy mivel az évek során egyre több UV-sugárzás éri a bőröd, számuk valószínűleg gyarapodni fog. Szerencsére viszont léteznek szépségtrükkök a folyamat visszafordítására!

A szeplők eredete

A hámszövetek mélyén a melanocitáknak hívott sejtek festékanyagot termelnek, majd a felsőbb rétegbe vándorolnak, hogy táplálják a napsugárzástól védő keratinocitákat. A melanociták csak a maradandó UV-károsodás előtt működnek megfelelően.
Amint ez megtörténik, a festékanyag-maradványok megmaradnak a védtelen bőrfelszínen – magyarán szeplők keletkeznek.

Tények a szeplőkről

A szeplők ártalmatlanok. Innentől kezdve egyéni ízlés dolga eldönteni, hogy kívánatosak-e. Vannak, akik magukon és másokon is aranyosnak tartják, míg mások egyenesen kiborulnak, ha az első napsugarakkal együtt észrevesznek néhány darabot az arcukon.
A szeplők kialakulása megelőzhető, minimálisra csökkenthető, a kialakult példányok pedig akár teljesen eltüntethetőek.

Lézeres kezelés

Ha szeretnéd a legmodernebb technológia segítségével eltüntetni a szeplőidet, fontold meg a lézeres kezelést! Az apró pöttyök alapanyaga a melanin, ami lézerfény hatására eloszlik.
A bőrgyógyász szakorvos által végzett kozmetikai kezelés során rubintvörös vagy zöld árnyalatú, gyenge lézerfényt irányítanak minden egyes szeplőre. A lézer irritációt, gyulladást vagy hegesedést okozhat, amit kenőccsel igyekeznek megelőzni.

Természetes megoldások

A legismertebb népi „gyógymódok” egyike az aludttejes arcmosás, ami ugyan nem használ, de egy kicsit az egész bőrfelszínt világosabbá teszi. A tejsav azonban jó irány a kezelésre: a csupán zsíros tejfölből álló arcmaszk heti két alkalommal történő 10-15 perces alkalmazása sokaknak látványos eredménnyel jár.
Utána ne felejts el hidratáló krémet használni a szárazság megelőzésére! A citromlé citromsavja is természetes fehérítő, de érzékeny bőrön súlyos irritációt okozhat.

Kémiai hámlasztás

A folyamat során a bőr felső rétegét vegyi irritáció segítségével vörösödésre, hólyagosodásra és végül hámlásra bírják, hogy teret adjon az alatta lévő, egészségesebb, szebb hámszövetnek.
A szeplők többnyire az ilyenkor száműzött bőrrétegben „laknak”, tehát számítani lehet az eltűnésükre. A módszerhez általában növényi eredetű alfa-hidroxi gyümölcssavakat használnak.

Retinol

Valójában az A-vitamin kémiai megnevezéséről van szó, mely gyulladáscsökkentő és hámképző anyagként veszi föl a harcot a szeplők ellen. Általában 0,5%-os koncentrációban dúsítják vele az arckrémeket, amely gyorsítja a regenerációs folyamatot.
Ennek hatására a bőr felső rétegét hamarabb „ledobja” a megújuló alsó, bár tagadhatatlanul lassúbb folyamatról van szó, mint a lézeres kezelés vagy a kémiai hámlasztás esetén.

Megelőzés

Mivel a szeplők UV-sugárzás hatására keletkeznek, minél többet tartózkodsz védtelenül a napon, annál több jelentkezik belőle. Használj SPF-fel, azaz védőfaktorral ellátott arckrémeket és sminktermékeket!
Érdemes gondoskodni megfelelő C-vitamin utánpótlásról, ami antioxidáns révén védi a sejteket a környezeti eredetű káros folyamatoktól. Ehhez minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, de orvosi konzultáció után akár étrend-kiegészítő szedését is latolgathatod.
Említettük, hogy a szeplők egészségügyileg ártalmatlanok. Azon is érdemes tehát elgondolkodnod, miért szeretnél mindenáron megszabadulni tőlük. Amennyiben úgy érzed, tényleg aláássák az önbizalmad, bátran vágj bele a felsorolt módszerek valamelyikébe, de ne feledd: a szépség a belső harmóniából, az önelfogadásból ered!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!