Amikor a béremelés sem motivál, mivel lehet növelni a munkakedvet?

Amikor a béremelés sem motivál, mivel lehet növelni a munkakedvet?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Amikor a béremelés sem motivál, mivel lehet növelni a munkakedvet?

Általában örülünk, ha csak kicsivel is emelkedik a fizetésünk. Na de mennyivel kellene többet kapnunk, hogy motiváltabbak is legyünk a munkánk iránt?

Mostanság tapasztalom, hogy gyakori beszédtéma a bérezés. Még ha nem is szeretik az emberek egymás orrára kötni, pontosan mennyit is keresnek, mégis sokszor elhangzik sokak szájából, hogy az inflációval együtt a fizetésünk is nőhetne. Vannak szerencsések, akiknek ugyan emelnek valamennyit a fizetésén, de mivel a béremelés nem követi az árak rohamos emelkedését, így tulajdonképpen mégis olyan, mintha folyton csökkenne a bevétel, hiszen csökken a fizetőértéke.

Mit mondanak a kutatások?

A fizetésemelés és a munka iránti motiváció összefüggéséről kutatás is készült. Így közelebb kerülhetünk annak megválaszolásához, mekkora is az a fizetésemelés, amely ösztönzőleg hat, sőt, akár keményebben dolgoznánk hatására a jövőben.

Az Észak-Iowai Egyetem professzora, Atul Mitra kutatócsoportja vizsgálta a kérdést. Kezdjük azzal, hogy a bennünket érő ingereknek el kell érniük egy bizonyos szintet ahhoz, hogy egyáltalán felfigyeljünk rájuk. Ilyen a fizetésemelés is. Van egy küszöb, amelyet elérve már tényleges változásnak, előrelépésnek éljük meg a bérünk emelkedését. Az ez alatti emelkedés viszont nem változtat a hozzáállásunkon, nem motivál minket semmire.

A kutatás kimutatta, hogy a küszöb 7-8 százalékos emelkedés körül húzható meg. Vagyis legalább ennyivel kellene növelni a fizetésünket ahhoz, hogy elégedettek és motiváltak legyünk. Évi szinten viszonylag kevesen kapnak ilyen mértékű béremelést, ráadásul, ha még meg is valósulna, mosanában akkor is csak az inflációval tartanánk valamelyes a lépést, nem gyarapodnánk igazán.

Sokszor hallja a munkavégző, hogy nem tudnak béremelést adni, nincs rá keret. A termelékenység pedig folyamatosan nő, a munkavégzés hasznot termel, mégsem jellemző, hogy ezzel együtt a munkabérek is nőnének. Az USA-ban a munkavállalók 60%-al termelnek többet az elmúlt 40 évben, ez idő alatt a bérük mégis csak 16%-al nőtt. Az eredményeket nyilvánvalóan befolyásolja  a technológia, tudomány fejlődése, de az emberi munka megbecsülése akkor is fontos és nem elhanyagolható kérdés.

milan2099/istockphoto.com

Mivel motiválhatóak még a munkavállalók a béremelésen kívül?

A fizetés a legösztönzőbb eszköz arra, hogy egy alkalmazott jobban dolgozzon és megmaradjon a munkahelyén, de akad más egyéb motivációs tényező is. Utóbbi akkor jöhet jól, ha anyagilag nem tudják megfelelően honorálni a munkát.

Ilyen az elismerés, a jutalom bármilyen formája: legyen az szóbeli dícséret, ajándék, plusz pénz, vagy valamilyen kedvezmény. A covid alatt nagyob teret nyert a hibrid munkavégzés és bebizonyosodott, hogy a részben vagy teljesen otthonról végzett munka sem veti vissza a teljesítményt.

Az is lehet a jutalmazás egy formája, ha a munkavégző nagyobb autonómiát kap és például home office-ban dolgozhat vagy egyénileg oszthatja be a munkarendjét, ha azt szeretné (és persze meg is oldható).

Szintén ösztönző lehet, ha a munkahely lehetőséget ad az önképzésre, a tanulásra és ezáltal az előrelépésre is. Sokkal szívesebben dolgozunk olyan helyen, ahol érték a fejlődésünk és számíthatunk rá, hogy a karrierünk is előrelendül; a langyosvíz ellenben demotiváló.

Akármilyen módját választja is adott cég a munka elismerésének, fontos, hogy a dolgozó teljesítménye, kitartása értékelve legyen, ez természetes igénye. Ha nem megléphető a már említett 7-8 %-os bérmelés, akkor is érdemes törekedni arra, hogy a fizetés emelkedjen és egyéb más módon is jutalmazva legyen az idő és energia, amelyet az alkalmazott a munkájára fordít.

Az elismerés az egyik legfontosabb szükségletünk, lényeges, hogy azon a helyen is megkapjuk ezt, ahol a legtöbb időnket töltjük el: a munkahelyünkön.

A motivált, megbecsült munkaerő jobban dolgozik, örömmel végzi a munkáját és nem gondolkodik váltáson, ez pedig mind a dolgozónak, mind az őt foglalkoztató cégnek is jobban megéri, mint kiégett, kedvetlen embereket alkalmazni, akik helyett hamarosan kezdhetik betanítani az újakat, mert előbb-utóbb úgyis felmondanak.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!