Ezért vigyél ma magaddal egy fehér kendőt: évek óta csatlakoznak a nők a kezdeményezéshez ezen a napon

Ezért vigyél ma magaddal egy fehér kendőt: évek óta csatlakoznak a nők a kezdeményezéshez ezen a napon

Címlap / Kikapcsolódás / Ezért vigyél ma magaddal egy fehér kendőt: évek óta csatlakoznak a nők a kezdeményezéshez ezen a napon

Elég a harcból!

Talán nem volt olyan év, amióta az emberiség benépesítette a földet, hogy valahol ne dúlt volna háború. És míg a történelemkönyvek lapja tele vannak dicső csatákkal és tömjénfüstben úszó hadvezérekkel, addig nagyon sokszor a nők azok, akik a sarkukra állnak, és kimondják: elég volt!

A háború ellen persze csak békés eszközökkel van értelme tüntetni, de szerencsére a nők mindig megtalálták a módját annak, hogy a véleményüket ilyen eszközökkel is megmutassák. Az egyik ilyen a fehér kendő lett.

A Fehér kendő üzenete

Grúzia gyönyörű ország, hegyvidéki és szubtrópusi éghajlatai egyaránt vannak, gasztronómiája, kultúrája, zenéje pedig olyasfajta, amibe könnyű beleszeretni. A háborúk azonban még a 21. században is borzalmas pusztítást és rengeteg szenvedést okoztak itt. A modern időkben a Szovjetúnió pártolóival, majd Oroszországgal álltak hadban a grúzok.

És ahogyan az lenni szokott, a nők voltak azok, akik először azt mondták: elég volt. 1993-ban Keti Dolidze, a grúz filmrendezőnő arra kérte a grúz nőket, hogy szeptember utolsó vasárnapján (ami ebben az évben 24-re esett) kössenek fehér kendőt a hajukba, és így menjenek utcára, hogy tiltakozzanak a háború, az értelmetlen erőszak és öldöklés ellen.

Az egyszerű, de annál látványosabb ötlet sokakat megmozgatott. Több mint kétezren csatlakoztak a felhíváshoz, és fehér kendővel a hajukban tüntettek a béke mellett. Grúziában azóta szeptember utolsó vasárnapja a megbékélés és a harcellenes gondolkodásmód napja. A kezdeményezéshez pedig azóta számos ország csatlakozott – köztük Magyarország is, már rögtön a következő évben.

Mindazok a nők – és ma már férfiak is – akik hisznek benne, hogy a konfliktuskezelésnek más módjai is léteznek, és mindenáron ezeket kell előnyben részesítenünk a háborúkkal szemben, azok szeptember utolsó vasárnapján, a Fehér kendő napján a békét jelképező kendővel a hajukban, nyakukban, táskájukon vagy derekukon lépnek utcára. Így emlékeztetik a világot: nincs olyan ügy, ami megérné, hogy ártatlanokat áldozzunk fel érte.

FilippoBacci/istockphoto.com

Béketeremtő nők

A történelem során számos nő volt, akik rengeteget tettek a béke megteremtéséért és fenntartásáért. Leymah Gbowee és Ellen Johnson-Sirleaf például megosztott Nobel-békedíjat kaptak 2011-ben, amiért megszervezték a női ellenállást, amely végül segített véget vetni a második libériai polgárháborúnak. Nadia Murad ugyanilyen elismerésben részesült 2018-ban a háborús helyzetekben elkövetett szexuális erőszak elleni erőfeszítéseiért.

Sirin Ebádi iráni bírónő a demokráciáért és az emberi jogokért tett erőfeszítései miatt, különös tekintettel a gyermekek és nők jogai érdekében végzett küzdelméért 2003-ban vehette át a díjat. Ő volt az első iráni és az első muszlim nő, aki ilyen elismerésben részesült. Jody Williams 1997-ben a taposóaknák betiltásáért és megsemmisítéséért végzett munkájáért kapta meg a Nobelt. Emily Greene Balch pedig 1946-ban a Nők Nemzetközi Ligája Békéért és Szabadságért tiszteletbeli nemzetközi elnökeként. A legelső női Nobel-békedíjas pedig az Osztrák-Magyar Monarchiából került ki. Ő Bertha Sophia Felicita von Suttner osztrák bárónő író, újságíró és békeaktivista volt, aki 1905-ben kapta meg a kitüntetést.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást