Mi az a barlanglakó diéta, és jó-e neked?

Mi az a barlanglakó diéta, és jó-e neked?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mi az a barlanglakó diéta, és jó-e neked?

Szinte minden héten napvilágot lát egy új diétatrend, ezért nem csoda, ha te is belezavarodsz abba, hogy vajon a céljaidhoz melyik is passzol. Ráadásul egyénfüggő, hogy kinek mi válik be, ezért elsősorban a saját tapasztalataidra érdemes hagyatkozni, és lehetőség szerint szakemberrel is konzultálni az új étrendre való átállás előtt. A barlanglakó diéta egyébként nem teljesen új, inkább csak újra kezd divatossá válni, és bár sokan követik, nem biztos, hogy mindenkinek való.

Fontos az elején tisztázni, hogy a diétázás – tehát, hogy néhány hétig követünk valamilyen szigorú étrendet – nem igazán célravezető, hiszen ha utána visszaáll minden a régi kerékvágásba, a problémák is visszatérnek. Akár a fogyás, akár a jobb közérzet a cél, fontos, hogy megtaláljunk egy olyan étrendet, ami beválik, és életmódváltással átálljunk rá hosszú távon.

A szakemberek szerint ráadásul ma már idejét múlt az a nézet, miszerint valakinek élete végéig ugyanazt az étrendet kéne követni, ha az egyszer bevált neki – ahogy idősödünk, rengeteg minden változik bennünk, amelyek befolyásolhatják, hogy hogyan reagál a testünk az ételekre. Éppen ezért időről időre érdemes újra megvizsgálni, hogy vajon továbbra is ugyanolyan jól érezzük-e magunkat a bőrünkben az adott étrendtől, vagy szükséges-e valamit kiiktatni belőle, illetve belevenni.

De mit kell tudni a barlanglakó diétáról?

A barlanglakó diéta tulajdonképpen a paleolit étrend reneszánsza, amelynek lényege, hogy a kőkorszaki ősember étkezési szokásait kövesse, hiszen tudományos kutatások szerint náluk sokkal ritkábbak voltak az olyan betegségek és állapotok, mint a cukorbetegség, a szívproblémák és az elhízás – igaz, sokkal rövidebb ideig is éltek, de ez egy más kérdés…

Tulajdonképpen a cél egy „tiszta” táplálkozás, ami mentes minden mondernkori újítástól, amelyek intoleranciát és betegségeket okozhatnak.

Mi az a barlanglakó diéta, és jó-e neked?Kép forrása: instagram.com

Az étrendet követők csak olyan táplálékokat ehetnek, amelyek elérhetőek voltak az ősembereknek is vadászat és gyűjtögetés útján. Mivel mezőgazdaságot akkoriban még nem űztek, így az olyan ételek is lekerülnek a menüről, amelyeket a gazdálkodás eredményez, például a tejtermékek, a feldolgozott gabonafélék vagy a babfélék. Az átállás egy szénhidrát-detoxszal kezdődik, hogy a szervezetet hozzászoktassák ahhoz, hogy nem ebből a tápanyagból fogja elsődlegesen az energiát nyerni.

Akkor mit lehet enni?

A hangsúly a magas minőségű, organikus, feldolgozatlan élelmiszereken van, így az étrend alapját képezi többek között a tojás, a húsfélék, a halak, az alacsony glikémiás indexű gyümölcsök és zöldségek, a tápanyagban gazdag olajok, a magvak és a csírák.

Ami abszolút tiltólistás, az szinte minden feldolgozott élelmiszer, így a finomliszt vagy a cukor, illetve a burgonya, a hüvelyesek, a tejtermékek, tehát az úgynevezett „neolit” ételek.

Mik az étrend előnyei?

Az jól látható, hogy ez az étrend mellőz minden olyan alapanyagot, amelyek több betegség kialakulásáért is felelőssé tehetők. Ha nem eszel cukrot és finomlisztet, abból csak előnyöd származhat, míg a hús, a hal és a rengeteg zöldség, gyümölcs, ami megengedett az étrendben, gondoskodik arról, hogy kellő energiád legyen. Tehát a barlanglakó diétát követve mindenképpen kevesebb adalékanyag jut a szervezetedbe, az emésztésed is jobb lesz, ez pedig az egész közérzetedre pozitívan hat.

Ugyanakkor nem biztos, hogy például a burgonyától vagy a babféléktől bármi bajod is lenne, ezért érdemes szakember véleményét kikérni, mielőtt teljesen átállnál egy ilyen étrendre. Az is fontos, hogy ne legyen drasztikus a váltás, ne sokkold hirtelen a szervezeted, hanem lépésről lépésre haladj, egyszerre csak egyféle alapanyagot elhagyva az étkezésedből.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást