A Barbie csillaga leáldozóban van

A Barbie csillaga leáldozóban van

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A Barbie csillaga leáldozóban van

Az eladási statisztikák azt mutatják, hogy a Barbie baba csillaga leáldozóban van. Helyébe – úgy tűnik – a Bratz baba lép… nem mintha a Bratz kevésbé lenne káros a gyerekekre…

A Barbie baba története

Több mint ötven évig volt csúcson Barbie – ez pedig már valódi karrier. Egy anya, Ruth Handler fejében fogant meg az ötlet, hogy felnőttet ábrázoló babákat kellene gyártani, miközben gyermekét nézte, amint babázik.
Később Németországban rábukkant a Bild Lilli babára, mely a későbbi Barbie paramétereivel rendelkezett. A Matell felvásárolta Lilli baba jogait, gyártását beszüntette, és piacra dobta a Barbiet.

A siker

Az első Barbie fekete-fehér fürdőruhát viselt. Japánban kezdték gyártani, és bedolgozók varrták ruháit. Az első évben 350 000 darabot adtak el belőle. A Barbie volt az első játék, melynek marketingje a tévén keresztül zajlott. A babából egy billiót adtak el, azaz minden másodpercben három babát vásárolt valaki valahol.
A Barbieval megérkezett Ken is, és egész fikcionált életük, annak kellékei. Szerepelt videojátékban, filmben. Andy Warhol festményt készített róla, és New Yorkban egy hétig létezett olyan, hogy Barbie sugárút. A babának, novellák által egész élettörténetet kreáltak.

A Barbie csapda

A Barbie lét egy tökéletes álomvilág, melynek kellékeit csak meg kell venni a boltban, ám nem realizálódik a gyerekekben, hogy a női szerep nem azonos azokkal a lehetőségekkel, melyeket ez a játék nyújt.
Hisz Barbienak számos állata van, több kocsija, luxus élete, karrierje – mely ruháin keresztül mutatkozik meg. A Barbie okozhat olyan önbecsülés problémákat a gyerekeknél, melyeket nem nevezhetünk játéknak. Ilyenek az evészavarok, az anorexia és bulimia.

Új őrület: hús vér Barbie

A leghíresebb élő Barbie a 21 éves orosz Valeria Lukyanova, aki mára már világhírű. A lány valóban úgy néz ki, mint egy Barbie. Egy közösségi oldalon csinált magának profilt – mióta ez a profil létezik, azóta egyre több olyan képet osztanak meg, amin olyan hús-vér lányok vannak, akik szintén kísértetiesen hasonlítanak a Barbie babára.
Új divat kezd kialakulni, a tökéletességre törekvés és a plasztikai sebészet áldásos tevékenysége miatt: legyél élő Barbie. Valéria, kísérletnek nem utolsó, viszont akármilyen szép is, rémisztő a fotókon…

A trónbitorló baba

Ennek az új babának a neve Bratz baba. Egy divatbaba kollekció, mely 2001 óta létezik. Szlogenjük: Az egyedüli lányok, akik megőrülnek a divatért. A babát egy iráni származású játék gyáros találta ki.
Különlegessége, hogy amellett, hogy a babáknak modell alkatuk van, fejük, a testükhöz képest nagyobb, ahogy szemük is aránytalanul nagy, lábfejüket pedig cserélgetni lehet.

Testkép zavarok

Ezek a babák túlságosan hangsúlyozzák a nőiességet, sőt a nő lényegét a másodlagos nemi jelleggel határozzák meg. Azt a nem életszerű ideált oltják a lányokba, hogy ilyen egy nő: szépség, és semmi más.
Persze ahogy nő a gyerek, észreveszi, hogy a Barbienak olyan vékony a lába, olyan kicsi a lábfeje, hogy nem áll meg a lábán, de szíve mélyén ott van a hamis tökéletesség képe, mely később befolyásolhatja abban az esetben, ha más okok miatt sérülékeny a lelke.

Hol a gyomra?

Egy kérdésem van a Barbieval kapcsolatban: hol vannak a veséi és a gyomra… mert ebben a testben esélytelen az egészséges méretű szerv… ja, tényleg… Barbie nem pisil, mert nem iszik, és nincs gyomra sem, hiszen ötven éve tartja az alakját is…
És ha a Batz baba lesz a favorit, akkor mivel fogjuk tágítani a fejünket, hogy megfeleljünk az arányoknak?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást