Meddig nézhetőek el a barátaink tévedései?

Meddig nézhetőek el a barátaink tévedései?

Címlap / Életmód / Lélek / Meddig nézhetőek el a barátaink tévedései?

A barátainkat szoktuk második családunknak is hívni, mert értelemszerűen mellettük mi döntöttünk. Van, akivel közelebb kerülünk egymáshoz és van, aki csak távoli barátunk. Mégis, akit barátunknak mondunk, az biztosan különleges helyet foglal el a szívünkben. Ez azonban nem egyenértékű azzal, hogy bármit elnézünk nekik.

Barátzóna

Kétségkívül egy jó barátnak sok mindent képesek vagyunk elnézni. A kelleténél talán többet is, de nyilván ha érezzük a kölcsönösséget, ez nem probléma. Baj akkor és abból adódhat, ha egy barátságon belül is megkezdődnek a játszmák. Merthogy ez elkerülhetetlen. Bár gyerekkori mintáink és sérüléseink leggyakrabban egy párkapcsolatban tudnak kibontakozni, a baráti kapcsolatokba is észrevétlenül bekúsznak. És bár roppant nehéz határokat szabni olyanokkal, akiket szeretünk, velük szemben is meg kell húzni. Máskülönben rengeteg tévedésnek, félreértésnek és sértődésnek adhatunk teret.

Túl jó barát

Szerencsésnek mondhatod magad, ha van egy, vagy akár több legjobb barátod is, akikkel bármit megoszthatsz és a legnagyobb bajban is számíthatsz rájuk. Legjobb barátnak igazán csak olyan személy mondható, aki tényleg mindent tud rólad és nagyon jól megismert már az évek során. Nincsenek nagy titkaitok egymás előtt és nincs olyan, amit ne tudnátok megbeszélni. Ez eddig teljesen helyénvaló.

Ám egyesek a barátságot egy fokkal komolyabban veszik és felhatalmazva érzik magukat, hogy a legjobb barát titulusból adódóan beleszóljanak a másik életébe.

Azonban erre senki, még a családod sincs felhatalmazva, így teljesen érthető, ha kiborulsz egy ilyen szituációban. Bármennyire is éreztetni akarja veled szeretetét, az életedbe senki nem szólhat bele. Tanácsot bárki adhat persze, de a döntés mindig a te kezedben legyen.

Nyílt kommunikáció

Legjobb, ha a baráti kapcsolataidban nem játszmázol, inkább alkalmazz nyílt, őszinte kommunikációt. Tanuld meg éreztetni másokkal a határaidat és, ha kell, állj bele a konfliktusokba. Bármennyire is úgy érzed, nem attól lesz valaki jó barátod, hogy keveset veszekedtek. Pont attól váltok igaz barátokká, hogy akárcsak egy párkapcsolatban, itt is megküzditek a saját csatáitokat és beleálltok a kellemetlen szituációkba. Ezzel felvállalva annak eshetőségét is, hogy egyikőtök, vagy mindkettőtök sérülni fog. Nincs ezzel semmi baj, mert utána együtt, már erősebb kötelékkel léphettek ezen tovább.

Van olyan, hogy vége

Az emberi kapcsolatok törékenyek. Vonatkozik ez a barátságokra is. Lehet, hogy valakivel hosszú éveken keresztül mély és szoros barátságot ápolsz, aztán egyik napról a másikra szakad meg ez a kapocs. Semmihez nem kell görcsösen ragaszkodnod, csak saját magadhoz. Ez nem önzőségből ered, viszont jó ha észben tartod, hogy még egy barátságnak sincs akkora ereje, mint a saját magaddal folytatott kapcsolatodnak. Így tehát, könnyen lehet, hogy egy barátod olyat tesz, ami a barátságotok megszakadását eredményezheti és ezt el kell fogadnod.

Van úgy, hogy egy ember csak egy bizonyos útszakaszon kísér el az életedben.

Még, ha jó is, szép is volt, minden tévedés nem nézhető el még egy legjobb barátnak sem. Persze nem kell mindenkitől megválni egy durvább összeveszés után, viszont ne erőltess magadra olyan kapcsolatokat, melyek már nem tesznek boldoggá. Néhány tévedés mindenkinek elnézhető, hiszen emberek vagyunk, viszont a folyamatos lelki sérülések felemészthetik a legjobb barátságokat is. Ilyenkor legjobb, amit tehetsz, hogy elengeded a másik kezét és ki tudja, talán egy szép napon újból keresztezitek egymás életét.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!