Otthon / Dekor

4 apróság, amire nem gondolsz, mikor konyhát tervezel, pedig mindent elronthat

Konyhát tervezni megvalósult álom. De néha a rémálom fajtából való. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy neked kicsit könnyebb dolgod legyen, mint nekem volt, amikor hozzákezdtem, és azt gondoltam, teljesen felkészült vagyok, mert három és fél órát töltöttem azzal, hogy eldöntsem, réz vagy ezüst színű fogantyúkat akarok-e majd.

Milyen magasan legyen a szagelszívó

Megvásároltam a komplett felső szekrénysort, aminek nyilvánvalóan szépen, egy vonalban volt az alja. Majd a helyére próbáltam a szagelszívót a főzőlap fölött, és rájöttem, hogy ahányszor akarok belenézni egy fazékba, annyiszor fogom beleverni a fejemet.

Úgyhogy ide bizony kisebb méretű szekrény kellett, hogy az elszívó magasabbra kerülhessen. Mindez persze alkat kérdése is, egy alacsonyabb felhasználónak nincsenek ilyen gondjai, de amikor saját magadnak tervezel konyhát, olyan helyre tedd a dolgokat, ahol kézre esnek. Néhány centi is sokat számíthat.

A fehér csempe nem mindenhol fehér csempe

A kék meg nem mindenhol ugyanolyan kék, és a zöldnek is egészen sokféle árnyalata lehet.

Különösen a falra kerülő burkolat esetében fontos, hogy észben tartsd, hogy a felső konyhaszekrény árnyékot fog vetni rá, és ez megváltoztathatja a színt – pláne, ha a konyhád egyébként is kicsit sötétebb.

Tartsd ezt szem előtt, amikor kiválasztod a megfelelő árnyalatú álomburkolatot!

Hová kerül a mosogatógép?

Különösen akkor, ha olyan parányi konyhát kell berendezned, mint nekem, komoly fejtörést okozhat a gépek elrendezése. Mikor mégis sikerült besakkoznom egy mosogatógépet, madarat lehetett volna fogatni velem, egészen addig, amíg a kész terveimet meg nem mutattam az áruházban, ahol a konyhabútort vettem.

Itt ugyanis az eladó felhívta rá a figyelmemet, hogy bár a mosogatógép kifolyóját meg lehet hosszabbítani, ha túlságosan távol teszem a csapteleptől, akkor nem lesz elég erős, hogy kinyomja a szennyvizet, és az mindig benne marad majd a csőben, rosszabb esetben vissza is folyik. Emiatt néhány szekrényt meg kellett cserélnem, és bár végül így is sikerült beillesztenem a gépet egy, a mosogatóhoz közelebbi helyre, örültem volna, ha ezt az apróságot a tervezés első szakaszában figyelembe veszem.

A fiók jó, de nem létszükséglet

Egy fiók szuper, kettő még szuperebb, és ha van rá lehetőséged, akkor tényleg mindenképpen érdemes olyan szekrényt venned, amiben van. Egy olyan kicsi konyhában viszont lehet, hogy kompromisszumot kell kötnöd. Nekem a fiókért cserébe fel kellett volna áldoznom az egyetlen olyan szekrényemet, amibe kényelmesen befértek az edények.

Olvastad már?  Újítsd fel a konyhádat bontás nélkül: pénztárcabarát ötletek

Az edények mellé pedig még számos dolgot – kristálycukrot, sütőformát – el lehet süllyeszteni, ami egy fiókba nem kerülhetne be. Az evőeszközök így falra szerelhető kaspókba kerültek, és végül mindennek lett helye. Persze, jobb, ha van fiók is, de ha kreatívnak kell lenned, nem árt, ha elengedsz néhány beidegződést, és nyitsz az alternatív megoldások felé!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást