Apgar teszt, a születés utáni 5. percben végzett vizsgálat

Apgar teszt, a születés utáni 5. percben végzett vizsgálat

Címlap / Életmód / Család / Apgar teszt, a születés utáni 5. percben végzett vizsgálat

A születéskor azonnal kapunk egy számot, amely a külvilágon töltött első, illetve 5. percben vizsgálja az újszülött állapotát: ez az Apgar teszt.

Nem csoda, hogy már életünk első perceiben is felmérnek és minősítenek bennünket és gyermekeinket. A születéskor azonnal kapunk egy számot, amely a külvilágon töltött első, illetve 5. percben vizsgálja az újszülött állapotát: ez az Apgar teszt. 

A teszt lényege, hogy szemmel jól észlelhető jelek alapján pontoz, így a gyereket elég csak szemmel megvizsgálni, mégis könnyen megállapítható, hogy az újszülöttnek van e szüksége a szokásoson kívül bármi más ellátásra, és ha igen, akkor mire. Minden egyes szempontra 0, 1 vagy 2 pont adható az 1. és az 5. perc elteltével. Végül ezek összeadódnak, a maximum a 10.

Mivel nem biztos, hogy pontosan tudjuk, hogy miből is épül fel a pontszám, mik a vizsgálat szempontjai, ezért az alábbiakban felsoroltuk ezeket. Nagyon egyszerű megjegyezni, hiszen a szempontok angol elnevezéseiből a tesztet kifejlesztő doktornő, Virginia Apgar vezetéknevét rakhatjuk össze.

Activity / Izomtónus: Ha az újszülött nem, vagy petyhüdten mozog 0 pontot, kicsit behajlított végtagokkal fekvő gyerek 1, az élének mozgolódó, nagy aktivitást mutató gyerek 2 pontot ér el.

Pulse / Szívműködés: Ha az újszülöttnek hiányos, vagy egyáltalán nincs szívhangja, úgy a pontszám 0. 100/perc szívfrekvencia alatt 1, ez az érték feletti mutató esetén a kapott pontszám 2.

Grimace /Reflexingerlékenység: Az újszülöttek orrát szondával ingerli. Ha erre nem jön válasz 0 pontot, ha a válasz egy fintorgáshoz hasonló arcmozdulat 1 pontot, míg ha a reakció köhögés vagy tüsszentés 2 pontot kap a vizsgált újszülött.

Appearance / Bőrszín: Ha az újszülött bőre elkékült, sápadt 0 pont, ha végtagjai kicsit elkékültek, de egyébként a törzse rózsaszín 1 pont, ha az egész test rózsaszín 2 pontot adnak.

Respiration / Légzés: Hiányzó légzés esetén 0, szabálytalan légzésnél 1, erőteljes sírás esetén 2 pontot kap az újszülött.
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást