A koronavírus egy újkeletű problémát is magával hozott: az anyai kiégés

A koronavírus egy újkeletű problémát is magával hozott: az anyai kiégés

Címlap / Életmód / Család / A koronavírus egy újkeletű problémát is magával hozott: az anyai kiégés

Erika számára az elmúlt év elég megterhelő volt. Épphogy visszatért a munkába, miután a második gyereke is betöltötte a 3 évet, erre megjelent a koronavírus, és minden a feje tetejére állt. Eleinte nem akarták engedni, hogy otthonról dolgozzon, hiszen hiába volt mögötte jó pár év tapasztalat a cégnél, mégiscsak a gyerekeivel volt otthon az elmúlt 6 évben, ez idő alatt pedig túl sok változásra került sor, amibe újra bele kellett tanulnia.

Azonban mivel a férje építőiparban dolgozik, és nála a home office nem jöhetett szóba, a gyerekekre pedig valakinek vigyáznia kellett, megengedték, hogy otthonról kezdjen el dolgozni. Ez pedig azt jelentette, hogy egy 3 és egy 6 évesre kellett figyelnie, akik rohangáltak, hangoskodtak, miközben a munkáját is ellátta, főzött, takarított, és igyekezett még a párjával is időt tölteni. Hogy ennek mi lett a vége, így, ennyi idő távlatából? Erika elkezdte észrevenni magán a kiégés tüneteit, ami egyre több anyukánál jelentkezett a koronavírus kezdete óta.

A kiégést általában a karrierünkkel, munkával kötjük egybe, pedig a magánéletben is bármikor jelentkezhet.

Ez különösen igaz volt az elmúlt egy évre, amikor minden család, és elsősorban minden szülő új kihívásokkal találta szemben magát. Erika még olyan szempontból szerencsésnek vallja magát, hogy a kisfia ősszel kezdi csak az iskolát, így a házi feladatokból, digitális oktatásból még kimaradtak, de ezt nagyon sokan nem mondhatják el magukról.

Anyai kiégés jelei
Kuzmichstudio/istockphoto.com

A kiégés jelei és következményei

Rengetegen – és sok esetben leginkább az anyukák – voltak kénytelenek a megannyi tennivaló mellett még a tanítónéni szerepét is magukra vállalni. Ennyire hosszú távon, a szórakozás, programok, baráti találkozók hiányában komoly kiégéshez vezetett. A stressz állandó szereplője lett a hétköznapoknak, megjelent a szorongás, sőt, sokaknál még a depresszió is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást