4 dolog, amit anyai ágon örökölsz, és 3 dolog, amit az apukádtól kaptál

4 dolog, amit anyai ágon örökölsz, és 3 dolog, amit az apukádtól kaptál

Címlap / Életmód / Egészség / 4 dolog, amit anyai ágon örökölsz, és 3 dolog, amit az apukádtól kaptál

Termékenység: apai ágon

A Science-ben megjelent tanulmány szerint egy nő termékenységét befolyásolhatja az apjától örökölt gén. Egy normális petesejtben a sejt centrioláknak nevezett része a természetes fejlődési folyamat részeként eliminálódik. Ha azonban a centriolákat nem szüntetik meg – gyakran az apa által továbbadott genetikai rendellenességek miatt –, akkor a nő nem, vagy csak nagyon nehezen tud teherbe esni – magyarázták a kutatók.

Emlékezőkészség: anyai ágon

Egy ideje már ismert, hogy az Alzheimer-kór családi kórtörténete jelentősen megnöveli a betegség kialakulásának kockázatát. Egy új tanulmány, amelyet a Biological Psychiatry publikált, megállapította, hogy a genetikai kockázat elsősorban az édesanyádtól származik.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka a későbbi életszakaszokban, ezért fontos tudni, hogy milyen tényezők növelik a kockázatát – beleértve az anya kórtörténetét is. Így idejében meg lehet kezdeni az agy egészségének megóvását, hívják fel a figyelmet a kutatók.

Emlékezőkészség öröklése anyai ágon
gradyreese/istockphoto.com

A gyermekeid neme: apai ágon

Oké, ez egy bizonyos mértékig egyértelmű: a nőknek két X kromoszómája van, így ők nyilvánvalóan csak X kromoszómát tudnak továbbadni születendő gyermeküknek. A férfiaknak egy X és egy Y kromoszómájuk van.

Ha az X-et adják tovább, lány gyermek születik, ha az Y-t, akkor fiú. De az esélyek nem teljesen egyenlőek! A férfinak, akinek sok fivére van, nagyobb valószínűséggel lesz fia, míg a férfinak, akinek sok lány testvére van, nagyobb valószínűséggel lesz lánya – derül ki az Evolutionary Biology-ben megjelent tanulmányból.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást