Sors öröklés. A lelki problémák generációkon keresztül gyűrűznek

Sors öröklés. A lelki problémák generációkon keresztül gyűrűznek

Címlap / Életmód / Lélek / Sors öröklés. A lelki problémák generációkon keresztül gyűrűznek

Elhatároztam, hogy az idei évben az esti, agyzsibbasztó internetezés helyett ismét helyet szorítok az életemben az olvasásnak. Így került a kezem ügyébe Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus könyve, amivel két legyet ütöttem egy csapásra: segít, hogy jobban megértsem önmagamat, a döntéseimet, és abban is útmutatást nyújt, hogyan ne rontsam el a gyerekem jövőjét. De most nem egy burkolt könyvajánló fog következni, hanem néhány nagyon érdekes információ!

Mi ez az egész?

Egy viszonylag friss kutatási területről beszélhetünk, ami arról szól, hogy felmenőink traumáit, életeseményeit és feldolgozatlan félelmeit nem csak örököljük, hanem módszeresen tovább is adjuk, egészen addig, amíg fel nem tárjuk és dolgozzuk őket. Ez most bizonyára furcsának tűnhet első olvasatra, hiszen a legtöbb ember azt gondolja, hogy a nagyszüleinek az élete igen kis eséllyel lehet hatással a saját jövőnkre. Az meg fel sem merül a többségben, hogy egy olyan rokon miatt dől folyton dugába a párkapcsolata, akit adott esetben nem is ismert.

Manapság azonban egyre több kutatás támasztja alá, hogy igenis generációról generációra gyűrűznek a fájdalmas emlékek, történések, és messze nem csak nevelés kérdése, hogy hasonlóan alakul-e a sorsunk, mint szüleinknek.

Mondhatjuk úgy is, hogy ez az egész sejtszinten öröklődik.

A génjeinkbe van táplálva a sorsunk

Ez volt az a pont, amikor én is őszintén elgondolkodtam azon, vajon mennyire rugaszkodtunk el a valóságtól? Hogyan tudnám örökölni sejtszinten a felmenőim traumáit? Kissé őrültnek gondoltam ezt a megközelítést. Mégis, ha jobban belegondolunk, abszolút logikus az egész felvetés, hiszen azt is sejtszinten örököljük, milyen színű lesz a szemünk, vagy éppen milyen betegségekre leszünk hajlamosak. Ennek megfelelően abban is van potenciál, hogy ha olyan mély sebeket szenvedünk el, amik adott esetben képesek testi elváltozásokat kiváltani, akkor azokat szintén tovább tudjuk örökíteni.

Érdekes megközelítése a témának az is, hogy amikor a nagymamád várandós volt az anyukáddal, akkor benne már ott voltak azok a petesejtek, amiknek egyikéből te megszülettél.

A kislányok – ellentétben a fiúkkal – meghatározott mennyiségű ivarsejttel születnek, életükben nem termelnek már újakat. Ez tehát azt jelenti, hogy azok a traumák, amiket a nagymamád átélt, pocakjában az anyukáddal, sejtszinten közvetlenül hatással voltak rád is.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást