Így hozd rendbe az anyagi helyzeted a világjárvány alatt

Így hozd rendbe az anyagi helyzeted a világjárvány alatt

Címlap / Életmód / Így hozd rendbe az anyagi helyzeted a világjárvány alatt

Az Amerikai Pszichológiai Egyesület kutatása szerint az amerikaiak 64 százaléka mondja azt, hogy a pénz komoly stresszfaktor az életében, 52 százalékuk pedig azt nyilatkozta, hogy a világjárvány megtépte a pénzügyi helyzetét. Ez valószínűleg Magyarországon is hasonló, itthon is rengeteg munkahely ment tönkre a lezárások miatt.

Sok embert kellett elengedni olyan helyekről is, ahol a munkahely ugyan megmaradt, de lényegesen csökkentek a bevételek. Szakértők szerint az emiatti stressz azt is okozhatja, hogy pénzügyileg is rosszabb döntéseket hozunk, ami tovább ronthatja a helyzetet.

Pedig ez egy tökéletes helyzet arra, hogy a rosszból kihozzuk a legjobbat, és egy kicsit helyre tegyük a pénzügyeinket. Ha a lezárásoknak vége, és visszaáll a gazdaság, tudatosabban és ügyesebben vághatunk így neki a munkának.

Alapvetően három dologgal kell tisztában lenni ahhoz, hogy meglegyenek az alapok:

  • Pénzügyi ismeretek: az olyan alapfogalmak tisztázása, mint a hitelképesség, befektetés, és hasonlók. 
  • Pénzügyi magatartás: hogyan költöd a pénzed, hogyan hozol döntéseket, mennyire tudsz megtakarítani.
  • Pénzzel kapcsolatos érzelmeid: milyen a hozzáállásod lelkileg a pénzhez, milyen érzelmeket kötsz hozzá? Például: gondolod-e azt, hogy a gazdag emberek pénzéhesek?
Jegyzetelő nő
istockphoto

A szakértő megjegyezte: nem az a lényeg, hogy mennyire vagy gazdag, ha a pénzügyi biztonságról és jólétről beszélünk, sokkal inkább az, hogy mennyire ügyesen osztod be a pénzedet arra, amire tényleg szeretnél költeni, és hogyan tudsz félretenni. A következő lépések segíthetnek rendet tenni a zűrzavarban.

1. Kezdd teljesen tiszta lappal!

Lassan kifelé megyünk a járványból, ami azt jelenti, hogy itt az ideje magad mögött hagyni a múltat, és tiszta lappal kezdeni. Mentálisan is tisztázd le, hogy magad mögött hagyod a régi rossz szokásokat!

2. Használd a mindfulnesst a pénzügyeidben is!

Mielőtt vásárolsz – persze olyan dolgot, amire nincs feltétlenül szükséged –, mindig figyelj oda arra, hogy milyen a hangulatod, hogyan érzed magad, mennyire impulzusvásárlás ez, és később megéri-e majd, hogy kiadtad a pénzedet ilyesmire. Gondolkodj el azon, hogy a vásárlásaid mekkora része érzelmi költés, és hogy ez valójában tényleg boldoggá tesz-e, vagy csak hozzáad a stresszhez.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást