Az antibiotikumok fondorlatos módszerrel okoznak elhízást

Az antibiotikumok fondorlatos módszerrel okoznak elhízást

Címlap / Hírek / Az antibiotikumok fondorlatos módszerrel okoznak elhízást

Nyugati étrend-nyugati mikrobiom

Menjünk kicsit messzebbre, mi lehet az oka annak, hogy a nyugati régióban meglehetősen gyakori probléma az elhízás, míg az afrikai területeken szinte ismeretlen? Tévedés lenne azt gondolni, hogy azért, mert ők állandóan éheznek. Az csak egy részlete a képletnek, hogy nincs olyan mértékű élelmiszerbőség, mint nyugaton.

Mivel a kutatókat érdekelte a megfejtés, ezért megvizsgálták a vidéki gyermekek táplálkozását, akik főleg olyan rostgazdag étrendet folytattak, amely az ősi népekre lehetett jellemző. Genetikai vizsgálatokkal fényt derítettek arra, hogy milyen baktériumtörzsek találhatók a székletükben, illetve hogy milyen rövid szénláncú zsírsavakat szintetizálnak a bélbaktériumaik. Végül kiderült, hogy óriási különbség van az afrikai és az európai gyerekek mikrobiomja között. 

A törzsek szerepe

A két legmeghatározóbb baktériumcsoport a Firmicutes és a Bacteroidetes. A nyugati mikrobiom nagyobb mennyiségben tartalmaz Firmicutes-eket. Ők abban segítenek, hogy a táplálékból több kalóriát tudjon hasznosítani a test, elősegítik a zsír felszívódását. Tehát amennyiben ők dominálnak, akkor sokkal nagyobb eséllyel alakul ki elhízás (illetve gyulladás).

A Firmicutes-ek túlsúlya továbbá kedvezőtlenül befolyásolja az emberi anyagcserét szabályozó géneket, eltérítik a DNS-t és elhitetik a szervezettel, hogy fokozott igény mutatkozik a kalóriatárolásra. Városi környezetben élőknél gyakran éppen így áll a helyzet, míg a vidékieknél nagyobb arányban vannak jelen a Bacteroidetes-ek.

A Bacteroidetes törzs tagjainak az a fő feladata, hogy a növényekből származó keményítőmolekulákkal elboldoguljon és a rostokat lebontva juttassa energiához a szervezetet. Tehát a sovány és normál súlyú valamint a túlsúlyos ember mikrobiomja nagyon eltérő. A Bacteroidetes-eknek rostban gazdag növényi táplálékkal kedvezhetünk, és akkor van esély megfordítani az arányt a javukra. Az is megállapítást nyert, hogy az elhízott emberek bélrendszerében a baktériumok változatossága is csekélyebb a normál testtömegűekhez képest.

diego_cervo/istockphoto.com

Feltűnik az antibiotikum

Remélhetőleg te és az orvosod egyre tudatosabbak vagytok az antibiotikumhasználat terén, és csak a legszükségesebb esetben éltek vele. Viszont van még egy „rejtett” antibiotikumforrás, amivel nap mint nap terheled a szervezetedet, amennyiben eszel húst. Az állattenyésztésben széles körben használják ezt a gyógyszert és nem csak a fertőzések ellen, hanem hozamfokozásra, vagyis hogy olcsóbban tudják előállítani a húst.

A haszonállatok körében történt vizsgálatokból látszik, hogy akár már 2 hét alatt megváltozik a mikrobiomjuk, és átveszi a hatalmat a gyarapodás előremozdításáért felelős törzs. Az állatok által elfogyasztott antibiotikum megtalálható a húsban és kiválasztódik a tejbe is. Az ételeinkben jelen levő antibiotikum megzavarja a hormonális működésünket, felborítja az anyagcserénket és elhízáshoz vezetnek. Az antibiotikumok tehát átrendezik az erőviszonyokat a bélrendszerben.

Felfordulást okoznak azzal, hogy likvidálják a baktériumokat, és ekkor megnyílik az „érvényesülés útja” a többiek előtt. Így idővel előtérbe kerülnek a hízásért felelős baktériumok, de a gombák túlszaporodása is okozhat némi gubancot. Mindenki a túlélésért küzd, de nem mindig elfogadható eszközökkel. Ezért ilyen esetben nagyon sürgősen vissza kell pótolni a jó törzseket, hogy helyreállítsuk a harmóniát. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást