Amit a baba tervezése előtt figyelembe kell venni

Amit a baba tervezése előtt figyelembe kell venni

Címlap / Életmód / Család / Amit a baba tervezése előtt figyelembe kell venni

Az egyik legszebb pillanatok egyike elé nézel a gyerekvállalással, azonban már a kisbaba tervezésekor sokat tehetsz egészségéért.

Életet adni egy gyermeknek már önmagában is egy csoda, de arra a rengeteg szeretetre, amit érezni fogsz, nem lehet felkészülni. Mielőtt babát terveznétek azonban egyes dolgokról meg kell győzödnöd, hogy az életadás tökéletesen működjön és a baba egészségét se tegyétek kockára. Jegyezd meg a következő szempontokat, hogy felkészülten tervezhessétek a családgyarapítást.

Az első néhány hónap nagyon fontos a baba növekedését illetően, mivel ebben az időszakban kezd a baba minden alapvető testrésze és szerve kialakulni. Szóval, ha időben odafigyelsz egészségetekre, akkor:

– a baba gyorsabban megfogan
– egészségesebb terhesség elé nézel
– kevesebb szövődmény léphet fel
– egészséges anya nagyobb valószínüséggel ad életet egészséges babának
– gyorsan helyre tudsz állni szülés után úgy testileg, mint lelkileg
– kisebb eséllyel lesz a gyermek fogékony a betegségekre, mi után megszületik

Sokan elhanyagolják a terhesség előtti felkészülést, pedig már ekkor gondoskodni kell a baba egészségéről. Az étkezési szokásokon is változtatni kell: ásványokban és vitaminokban gazdag ételeket kell fogyasztani, kerülni kell a gyorsételeket, és ha szükséges, vitaminokat kell szedni.

A terhesség és a terhesség tervezése alatt kerülendő a következő ételek fogyasztása:

– Nyers vagy nem kellőképpen megsült/megfőtt húsok, nyers baromfihús és tojás

– Máj és májtartalmú termékek, amelyek rengeteg A-vitamint tartalmaznak

– Lágy és érett sajtok, kék sajtok

– Pasztörizált juh- vagy kecsketejből készült tejtermékek

– Koffein.
Egy amerikai tanulmány megállapította, hogy a mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás (kb. 300 mg kávé naponta) 27%-al csökkenti a nők teherbe esésésnek esélyét, szemben a nem kávéfogyasztó nőkkel.

– Alkohol. Azok a nők, akik öt egység alkoholt isznak egy héten, lényegesen kisebb eséllyel esnek teherbe, mint a nem alkohol fogyasztók. Próbáljuk elkerülni az alkoholfogyasztást attól a pillanattól, hogy elhatároztuk, kisbabát szeretnénk. A baba mája már a fogamzás után egy hónappal elkezd fejlődni, tehát gyakran még mielőtt a nők tisztában lennének azzal, hogy terhesek. Az alkohol magzati károsodást okozhat.

De ne ess pánikba ha egy-két pohárral ittál mielőtt tudtad volna, hogy terhes vagy. Ami a férfiakat illeti, a napi alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a tesztoszteronszintjüket, és hosszútávon zsugorítja a heréket is.

– Cigaretta. A nők dohányzása közvetlenül meddőséghez is vezethet. De nemcsak a nőknek kell abbahagyniuk a dohányzást. Egy finn tanulmány szerint a dohányzó férfiak 41,9 százaléka terméketlen, szemben a nem dohányzó férfiakkal, akiknek csak 27,8 százalékban van problémájuk a fogamzással. Ez azért van így, mert a dohányzó férfiaknak kevesebb spermiumjuk van. Ha ez nem elég arra, hogy meggyőzze őket, a dohányzás bizonyítottan impotenciát okozhat. A férfiaknak legalább 3 hónappal a “próbálkozások” előtt abba kell hagyniuk a dohányzást, ugyanis 100 napig tart, hogy a sperma újraképződjön. A cigarettázó szülőknek ráadásul nagyobb valószínüséggel születik genetikai hibában szenvedő gyermekük, és kétszer nagyobb a gyermekkori daganatok kialakulásának esélye.

– Drogok. Amellett, hogy illegálisak, a különböző drogok hatalmas károkat okozhatnak a gyermeknek, ezért is kötelező az abbahagyásuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást