8 ok, amiért a sütőtök jó az egészségednek

8 ok, amiért a sütőtök jó az egészségednek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 ok, amiért a sütőtök jó az egészségednek

Az ősz a sütőtök szezonjának kezdetét is jelenti. A halloween jelképeként elhíresült zöldséget nemcsak töklámpásként érdemes hasznosítanod: minél többet teszel belőle a tányérodra, annál jobb! Tele van ugyanis vitaminokkal, ásványi anyagokkal és olyan egyéb vegyületekkel, amelyek hihetetlenül hasznosak a szervezetednek.

Sasszem

Egy csészényi sült sütőtök a napi ajánlott minimum A-vitamin bevitel több mint kétszeresét tartalmazza, amivel jócskán übereli a népi gyógyászatban e célra alkalmazott sárgarépát.
A szép színért felelős karotinoidok – köztük a béta-karotin is – A-vitaminná alakul a testben, ami további védelmet garantál a szemednek és a látóidegeidnek.

Karcsúság

A sütőtök hihetetlenül gazdag rostban, ugyanakkor egy csészényi csupán 50 kalóriát rejt. Kitűnő megoldás tehát, ha olyan csemegére vágysz, amely hosszan eltelít, de koránt sem hizlal.
A rostdús étrend az emésztési folyamatok optimalizálásával hozzájárul a gyorsabb és tartósabb fogyáshoz, illetve megelőzi a székrekedést is.

„Jó” szív

A sütőtök pirított magja a természet koleszterincsökkentő ajándéka. Az úgynevezett fitoszterol vegyületek – tehát a növényi eredetű szterinek – bizonyított módon visszaszorítják a „rossz”, tehát alacsony sűrűségű LDL koleszterin szintjét a vérben, megelőzve ezzel az érelmeszesedést és a szívproblémákat.

Rákmegelőzés

A béta-karotin nagyon erős antioxidáns, így az ebben gazdag zöldségek kulcsszerepet játszhatnak a megelőzésben bizonyos rákfajták esetén.
Többek között a prosztata-, a mell- és a tüdőráknál is sikerült kimutatni, hogy a rendszeresen megfelelő mennyiségű béta-karotint fogyasztó emberek lényegesen kisebb arányban betegszenek meg.

Szép bőr

Az antioxidánsok nemcsak belül, de „kívül” is védik a szervezetet. A bőrt öregítő hatások ugyanis szabadgyökök formájában jelennek meg kémiai szinten, amelyeket a béta-karotin képes semlegesíteni.
A sütőtök tehát akár a tányérodon, akár arcpakolás formájában felveszi a harcot a ráncok és a petyhüdtség ellen.

Hangulatjavítás

A sütőtök pirított magja rendkívül gazdag triptofánban. Ez a vegyület nyugtató hatással bír az idegrendszerre, hiszen befolyásolja a stresszhormonok termelődését. Már egy maroknyi mennyiség elfogyasztásakor is érezheted a kedvező hatást!
Érdekesség, hogy a pulykahúsban is sok triptofán van, ami miatt az amerikaiak gyakran álomba szenderülnek a hálaadás napi vacsora után.

Edzés után

A testépítők gyakran hangoztatják, hogy a banán a természet energiaszelete. Az elektrolit-háztartás szempontjából kulcsfontosságú káliumból viszont a hosszúkás gyümölcs csupán 422 milligrammot tartalmaz egy csészényi mennyiségre nézve, míg a sütőtök 564-et.
A legközelebbi edzés után próbáld ki, ha nem hiszed! Készíthetsz belőle nyersen turmixot, hogy semmilyen tápanyag ne menjen kárba. A turmix receptjét itt olvashatod el!

Immunerősítés

Az őszi és téli hónapokban még nagyobb szükség van az immunrendszered karbantartására, hiszen annak gyengesége során könnyedén lecsaphat rád a makacs nátha. Egyetlen csészényi sütőtökben több mint 11 mg C-vitamin van, ami máris fedezi a napi ajánlott minimum mennyiség ötödét.
Érdemes utánajárnod, hogy a kedvenc zöldségeid és gyümölcseid mennyi vitamint, illetve ásványi anyagot rejtenek, hiszen a természetes beviteli forrásoknál semmi sem egészségesebb!
Sütőtökös receptjeinket itt tekintheted meg!

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!