10 ok, amiért igyuk a kávét

10 ok, amiért igyuk a kávét

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 10 ok, amiért igyuk a kávét

Az első csésze fekete az, amitől beindul az agy, ami megadja a kezdőlökést a nap indulásához. Ráadásul magas antioxidáns tartalma, valamint egyéb jótékony összetevői is egészségessé teszik a mértékkel történő kávéfogyasztást.

Agy

A koffein nevű vegyülete talán a legismertebb a kávénak. Többek között ez az anyag segíti  elő az agy vérellátását, így a gondolkodást és az éberséget.
Nem véletlen, hogy reggel annyira jól tud esni a kávé, hiszen így az ébredési folyamat ideje lényegesen lerövidíthető.

Szív és vese

Bizony, a belső szerveink többségére jótékonyan hat a kávé. Serkenti a szív és a vesék működését, ezzel hozzájárulva a kiválasztás gyorsításához. Ez azonban vízelvonással jár, így két fekete között mindenképpen pótolni kell a folyadékot. A szív esetében nem csak a vérellátás optimalizálásáról beszélhetünk.
A napi 1-5 kávé 24%-al csökkentheti az egyik legfontosabb szervünk betegségeit, ezzel is hozzájárulva az emberek élettartamának növekedéséhez.

Vastagbél

A normál mennyiségű kávé jótékonyan befolyásolja a vastagbél működését is.

A megfelelő vérellátásnak, és a rendszerességnek köszönhetően ez a folyadék elősegíti a kiválasztást, így ennek a bélszakasznak a funkcióját is helyrebillenti.

Daganatok

Napjainkban az egyik legjobban rettegett betegségtípus a daganat. Sajnos, a nem megfelelő életmód és természeti hatások következtében egyre több embernek kell megküzdenie velük.
A kávéfogyasztás azonban bizonyítottan csökkenti az ilyen típusú betegségek kialakulásának kockázatát a test több területén.

Cukorbetegség

A napi rendszeres fekete fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy sikerrel kerüld el a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázat.
Ez persze csak akkor igaz, ha nem kerül az éltető nedűbe csészénként 3 púpos kanál cukor, mert ebben az esetben a hátasa éppen fordított lesz. Ha betartjuk az arany középutat, akkor akár 10%-al is kisebb lesz a kockázata ennek a kórnak.

Epe

A kávé fogyasztása fokozza a kiválasztást, és ezáltal hatással van az epe működésére is. A napi megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mellett akár 20%-al csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát.

Parkinson kór

Bizony, a kávéval nagymértékben csökkenthető a Parkinson kór is. Ez a remegéssel járó kegyetlen betegség a rendszeres fekete fogyasztás következtében akár 80%-al kisebb valószínűséggel alakul ki, mint ha nem fogyasztunk az élénkítő folyadékból.

Alzheimer kór, időskori demencia

A kávé azzal, hogy javítja az agy vérellátását, nem csak a napi rutin végrehajtásában, illetve a felébredésben van segítségünkre.
Az olyan betegségek, mint az Alzheimer kór, vagy az olyan természetes folyamatok, mint az időskori demencia is ritkábban alakulnak ki azoknál, akik rendszeresen hódolnak a kávéfogyasztásnak.

Fogak

Azoknak, akik rettegve gondolnak a fogorvosra nagyon jó hír, hogy a kávé segít elkerülni a fogszuvasodást. A benne található trigonelli nevű vegyület pusztítja azokat a baktériumokat, melyek a lyukas fogakért tehetőek felelőssé.
Mielőtt azonban a fogkefénket is kávéscsészére cserélnénk, azt is tudnunk kell, hogy a folyadékban lévő festékanyag megtapad hófehér ékességünkön, és bizony erősen el is színezheti azt.

Reuma

A reuma az ízületek gyulladásos megbetegedése, mely erős, mozgás hatására jelentkező fájdalommal jár.
A kávéban rengeteg az antioxidáns (lényegesen több, mint a teában, de sok citrusfélével is könnyedén felveszi a versenyt), amely jótékonyan hat a testben megjelenő összes gyulladásos folyamatra, így természetesen a reumatikus panaszokra is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást