Amatőrként is készíthetsz tökéletes természetfotókat

Amatőrként is készíthetsz tökéletes természetfotókat

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Amatőrként is készíthetsz tökéletes természetfotókat

Egy tájfotó nem csupán azt mutatja meg, mit látott a lencsében a fotós, hanem hangulatot, érzéseket is képes kelteni a szemlélőben. Persze azt hisszük, hogy ez ilyen egyszerű, pedig kell hozzá némi gyakorlás. Viszont ha az megvan, profi módon készített fotóidat akár ajándékba is adhatod. (x)

Sok múlik azon, hogy honnan, mikor és mit fotózol, ezt bizonyára tudod, ha erre a cikkre kattintottál. A következő néhány bekezdésben megosztjuk veled tippjeinket a tökéletes természetfotó elkattintásához, amit akár a Vaszonkepem.hu oldalán csinos dekorációvá, ajándékká is varázsolhatsz.

Ezekre érdemes odafigyelni

  • Használd ki a napszakok különböző színárnyalatait! Az arany órának nevezett időszak a napkelte, valamint a napnyugta előtti és utáni egy-egy óra, amikor a fények a legcsodásabbak, legpuhábbak. Délben sose fotózz, mert nagyon éles lesz a napsütés, szürkületkor pedig már sok utómunkára lesz szükség, hogy kivehető legyen a táj. Válaszd tehát az arany órát!
  • Kutasd az érdekeset, ne a megszokottat! Erre jó példa, hogy sokan a horizontot középre igazítják a lencsében, és ezzel tucatfotót lőnek. Helyette inkább nézd meg, hogy mi az, amit hangsúlyozni szeretnél a fotóddal, hová vonzanád a néző tekintetét, és azt helyezd fókuszba! Nem mindig a szabályos a jó döntés. 
  • A titok a részletekben bújik meg – mi lenne, ha azt mutatnád meg másoknak, ami csak egy pillanat töredéke alatt játszódott le? Egy végtelen búzamező helyett a kalászok mellett megbújó búzavirágot beporzó méh sokkal érdekesebb. Ugyanígy a darvak tömeges vonulása helyett különlegesebb lehet, ha sikerül egy madárra ráközelítened, amely éppen iszik a tóból. Ehhez rengeteg türelemre és gyakorlásra lesz szükséged, de megéri!
  • Találd meg a stílusodat! Persze mindenkinek vannak példaképei, te is bizonyára követsz fotósokat, akiknek stílusáért, képeinek hangulatáért odavagy, de a kezdeti “utánzós”, kísérletezős időszak után érdemes rátalálnod a saját hangodra és képi világodra. Így lehetsz önazonos és így viheted sokra, ugyanis mások nemcsak a nevedet jegyzik majd meg, hanem a fotóidra ránézve egyből tudják majd, hogy te készítetted őket.

A felszerelés sem utolsó

A profi kamera vagy nagyon jó kamerájú telefon sokszor nem elég, kellenek egyéb kiegészítők is a varázslathoz, ha komolyan gondolod. Az állványra azért van szükség, hogy biztosra mehess, és exponálás közben ne mozduljon be a gép, így ne legyen homályos, zajos a képed. 

A távkioldó pedig arra jó, ha valamiért nem tudsz a kamera közelében maradni a zár elkattanásakor, például állatfotóknál. Mindkettőt érdemes beszerezni a minőségi természetfotózáshoz.

Plusz tippek

Ne félj kérdezni és tanulni a tapasztaltabb fotósoktól! Fogadd jól a kritikát, és figyelj oda, miben javulhatnál még!

A jó fotóidat ne hagyd elveszni és a kamera tárjában pihenni, mutasd meg a világnak, hogy mire voltál képes! Készíttess belőlük vászonképeket, amelyeket odaadhatsz ajándékba vagy felfüggeszthetsz saját helyiségeid falain!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!