Amatőrként is készíthetsz tökéletes természetfotókat

Amatőrként is készíthetsz tökéletes természetfotókat

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Amatőrként is készíthetsz tökéletes természetfotókat

Sok múlik azon, hogy honnan, mikor és mit fotózol, ezt bizonyára tudod, ha erre a cikkre kattintottál. A következő néhány bekezdésben megosztjuk veled tippjeinket a tökéletes természetfotó elkattintásához, amit akár a Vaszonkepem.hu oldalán csinos dekorációvá, ajándékká is varázsolhatsz.

Ezekre érdemes odafigyelni

  • Használd ki a napszakok különböző színárnyalatait! Az arany órának nevezett időszak a napkelte, valamint a napnyugta előtti és utáni egy-egy óra, amikor a fények a legcsodásabbak, legpuhábbak. Délben sose fotózz, mert nagyon éles lesz a napsütés, szürkületkor pedig már sok utómunkára lesz szükség, hogy kivehető legyen a táj. Válaszd tehát az arany órát!
  • Kutasd az érdekeset, ne a megszokottat! Erre jó példa, hogy sokan a horizontot középre igazítják a lencsében, és ezzel tucatfotót lőnek. Helyette inkább nézd meg, hogy mi az, amit hangsúlyozni szeretnél a fotóddal, hová vonzanád a néző tekintetét, és azt helyezd fókuszba! Nem mindig a szabályos a jó döntés. 
  • A titok a részletekben bújik meg – mi lenne, ha azt mutatnád meg másoknak, ami csak egy pillanat töredéke alatt játszódott le? Egy végtelen búzamező helyett a kalászok mellett megbújó búzavirágot beporzó méh sokkal érdekesebb. Ugyanígy a darvak tömeges vonulása helyett különlegesebb lehet, ha sikerül egy madárra ráközelítened, amely éppen iszik a tóból. Ehhez rengeteg türelemre és gyakorlásra lesz szükséged, de megéri!
  • Találd meg a stílusodat! Persze mindenkinek vannak példaképei, te is bizonyára követsz fotósokat, akiknek stílusáért, képeinek hangulatáért odavagy, de a kezdeti “utánzós”, kísérletezős időszak után érdemes rátalálnod a saját hangodra és képi világodra. Így lehetsz önazonos és így viheted sokra, ugyanis mások nemcsak a nevedet jegyzik majd meg, hanem a fotóidra ránézve egyből tudják majd, hogy te készítetted őket.

A felszerelés sem utolsó

A profi kamera vagy nagyon jó kamerájú telefon sokszor nem elég, kellenek egyéb kiegészítők is a varázslathoz, ha komolyan gondolod. Az állványra azért van szükség, hogy biztosra mehess, és exponálás közben ne mozduljon be a gép, így ne legyen homályos, zajos a képed. 

A távkioldó pedig arra jó, ha valamiért nem tudsz a kamera közelében maradni a zár elkattanásakor, például állatfotóknál. Mindkettőt érdemes beszerezni a minőségi természetfotózáshoz.

Plusz tippek

Ne félj kérdezni és tanulni a tapasztaltabb fotósoktól! Fogadd jól a kritikát, és figyelj oda, miben javulhatnál még!

A jó fotóidat ne hagyd elveszni és a kamera tárjában pihenni, mutasd meg a világnak, hogy mire voltál képes! Készíttess belőlük vászonképeket, amelyeket odaadhatsz ajándékba vagy felfüggeszthetsz saját helyiségeid falain!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást