Alternatív kertek a lakásban

Alternatív kertek a lakásban

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Alternatív kertek a lakásban

A lakásban is lehet saját kis kertünk, hiszen a virágokat számtalan formában nevelhetjük. A zöld nappali, háló, fürdő, vagy konyha többé nem elérhetetlen álom, és akkor is találhatunk megoldást, ha különleges növényeket szeretnénk a lakásunkban tudni.

Függőlegesben

Bár nem egyszerű, de természetesen kivitelezhető, hogy a növényekből egy komplett falat készíts. A vertikális kertek megalkotását érdemes szakemberre bízni, ám ha mindenáron szeretnéd megpróbálni, akkor szükséged lesz néhány dologra.
Először is egy vízzáró keretre, amit beborítasz strapabíró fóliával, ami alá megy a föld. Először inkább csak kicsiben dolgozz, így nem olyan nagy a veszteség, ha esetleg nem sikerül. A kivágott hálós anyag, vagy fólia réseibe ültesd azokat a növényeket, amiknek inkább csak permetezésre van szükségük, nem pedig locsolásra.
Egy másik, jóval egyszerűbb függőleges minikert-megoldás, ha egy polcrendszerre tesszük cserepes növényeinket, így kevesebb helyet foglalnak, mint szétszórva a lakás különböző pontjain, ráadásul falunkat is dekoratívabbá teszi.

Terráriumban

Ha egy terráriumban próbálsz ültetni, akkor megvan az az előnyöd, hogy egy komplett ökoszisztémát hozhatsz létre, így olyan növényeket is gond nélkül életben tudsz tartani, amik egyébként a párás, őserdei levegőhöz szoktak.
Egy – egy ilyen edényben fantasztikusan érzik magukat például az orchideák, vagy éppen a broméliák.

Akvárium

A terráriumi tartást megfejelhetjük azzal, ha akváriumban kertészkedünk. A víz alatt élő növények különösen kellemes látványt nyújtanak, ha megfelelő világítással is felszereljük a helyüket.
Itt halakat is tarthatunk, de akkor is fenséges lesz a látvány, ha az akváriumban „csak” növények kapnak helyet.

Vizivilág cserépben

Ha olyan vízinövényeket szeretnénk, melyek tulajdonképpen a felszín felett élnek, mint például a lótuszvirág, akkor szükségünk lesz egy nagyobb cserépre, aminek nincsen kilyukasztva az alja. A vízinövények számára megfelelő talajjal töltsük fel egy darabig, majd tegyünk bele egy elválasztót, és egyik oldalába töltsünk még talajt.
Így két részre tudjuk osztani a kertet: vízi és parti, lápos vidéket kedvelő növényeknek kialakított helyekre. Ültessük el a kiválasztott virágokat, és töltsük fel a cserepet vízzel. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vízi növények is igénylik a tápozást, ez külön be kell szerezni számukra is.

Hidrokultúrában

Szeretnél virágokat nevelni, de nem vagy kibékülve a földes cserepekkel? Semmi gond, neked találták ki a hidrokultúrás nevelést. Ezzel a módszerrel egy kecses átlátszó vázában is nevelhetsz gyökeres növényeket, nem kell a földdel bajlódnod.
Arra azonban figyelj, hogy a hidrokultúrás növények tápanyagigénye nagyobb, így több törődést igényelnek, mint földbe helyezett társaik.

Függő kertek

Vannak olyan növények is, amelyeknek nincs szükségük a földre, de még a hidrokultúrára sem. Ezek a szépségek a levegőből veszik fel a nekik kellő vizet és tápanyagokat.
Ehhez értelemszerűen magas páratartalomra van szükségük, tehát a folyamatos spriccelés elengedhetetlen. A virágokat erősítsd egy dekoratív tartóra vagy például egy korhadt, de mutatós faágra, amit szerelj fel a falra, és már készen is vagy.

Futtatva

A futónövények nem csak a teraszon mutatnak remekül, hanem a lakás díszei is lehetnek. Ha ilyen virágokat választasz, akkor elegendő egyetlen, nagyobb cserépnek helyet szorítanod, és engedned, hogy a növény kedvére kapaszkodjon a falakon.
Ha a hatást még fokozni szeretnéd, akkor ültess illatozó növényeket. Erre tökéletesen alkalmas például a jázmin.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!