Otthon

Alternatív karácsonyfa-projektek – Már most nekiláthatsz az elkészítésüknek

A tavalyi évben döntöttünk úgy, hogy az élő fenyő helyett műfenyőre váltunk – beruháztunk egy olyan darabra, ami jó eséllyel életünk végéig kitart majd mellettünk. Azonban már messze nem csak ez a két opció van a karácsonyfákat illetően: számos más, alternatív lehetőség létezik, ha egyedi megoldásra vágytok. De milyen karácsonyfák közül válogathatsz akkor, ha te magad szeretnéd elkészíteni?

Manófa újragondolva

Ez a szuper karácsonyi dísz ötvözi a fenyőfát a grincsfát, ami néhány éve lett különösen népszerű hazánkban. A tavalyi évben én is elkészítettem, bár nálunk nem a lakásban, hanem a teraszon díszelgett.

Ha neked is megtetszett, csak néhány alapanyagra kell beruháznod: szükséged van néhány nagyobb fenyő- vagy tujaágra, drótra, egy vastagabb ágra törzs gyanánt, és valamilyen alapra, pl. kaviccsal bélelt kaspóra.

Az alapot készítsd elő, majd a fenyőágakat fogd egymáshoz úgy, hogy alulra kerüljenek a hosszabbak, felülre pedig a rövidebbek.

A csúcsuknál rögzítsd őket dróttal, majd tedd rá az így kapott fenyőformát a kaspóba állított ágra. Igazítsd el ízlésesen, és díszítsd fel – el is készültél!

 

Minimalista karácsonyfák

Egyre több minimalista karácsonyfa van a piacon, köztük különösen népszerűek a kovácsoltvas „fák”. Ezek többnyire egyszerű háromszögek, amiken keresztbefutnak a tartóelemek, ezekre lehet akasztani a díszeket.

Olvastad már?  5+1 kézzel készült karácsonyi ajándék ötlet anyukádnak

Nos, házilag csak kevesen tudnak kovácsoltvas fenyőfát készíteni, ezért érdemes próbálkozni a falécekkel, amiket jóval egyszerűbb esztétikusan összerakni.

Ehhez az ünnepi dekorációhoz elegendő, ha három lécet összecsavaroztok, majd belső felükre zsineget rögzítetek a képen látható, cikkcakkos módon.

Már fel is kerülhet a minimalista karácsonyfára az égősor!

 

Fenyőfa létrából

Néhány éve szinte alapkellék a lakberendezésben a létra, így aztán a karácsonyból sem hiányozhat ez a hasznos eszköz.

Ha te is szeretnél alternatív karácsonyfát a lehető legegyszerűbb módon, akkor az egyik legjobb lehetőséged, ha egyszerűen szétnyitsz egy létrát a nappaliban, amit aztán éppúgy feldíszítesz, mint egy hagyományos fenyőfát.

Szükség esetén persze extra tartókat, madzagokat, vagy akár léceket is betehetsz keresztben, azokra is aggathatsz díszeket, nem kell az összeset fentről lelógatnod.

 

Karácsonyfa ágakból

Ez a karácsonyfa is egyszerű, megtisztított ágakból készült, így nem csak egyedi, hanem teljesen környezetbarát megoldást is jelent egyben.

Elkészítésénél egy középső tengely (pl. egy léc) mentén kell rögzíteni a begyűjtött és letisztított ágakat. Ehhez fúrni és faragni kell, ezért ha nem bánsz jól a szerszámokkal, akkor érdemes más alternatívák után nézned.

Olvastad már?  A legtutibb ajándékok egy sport fanatikus nőnek vagy férfinak

Azonban, ha nem esik nehezedre kezelni a fúrót, vagy besegít a párod, akkor csodálatosan izgalmas, igazi skandináv hangulatot árasztó fenyőfára tehettek szert.

 

Kétdimenziós karácsonyfa

Kétdimenziós hatása van ennek a praktikus és olcsó, ráadásul igazán kis helyen elférő karácsonyfának is.

Csupán egy méretes és erős kartonra van szükséged alap gyanánt: erre kell felrajzolnod a fenyőfa ágait, amik ezúttal szimbolikusak: vízszintesen futnak.

Drót segítségével rögzíts néhány tuja- vagy fenyőágakat az előre kijelölt vonalakra, tedd fel őket a kartonra, majd ízlésednek megfelelőn díszítsd fel az így kapott karácsonyfát.

 

Plafonról lelógatva

Nagyon ötletesek és meglehetősen extrémek a plafonról alálógatott fenyőfák, amiknek számos alternatívája létezik.

Az egyik kedvencem az a fenyő, ami fentről lefelé fokozatos szélesedő karikákból áll össze, amiket rugalmas huzalok rögzítenek egymáshoz.

Ezeket a fenyőfákat egy mozdulattal összecsukhatod, és lényegében egy lapos dobozban elférnek, így a tárolásuk is nagyon praktikus.

A díszítést illetően itt is csak a fantáziád szabhat határt, de az égősort és a szép gömböket kár lenne kihagyni a sorból.