Így alszik jól a kisbabád – Ezek a pihentető alvás feltételei

Így alszik jól a kisbabád – Ezek a pihentető alvás feltételei

Címlap / Életmód / Család / Így alszik jól a kisbabád – Ezek a pihentető alvás feltételei

A jó és pihentető alvás két feltétele a lelki kiegyensúlyozottság és a testi komfortérzet. Nekünk, szülőknek kell megteremtenünk és folyamatosan biztosítanunk ezeket a feltételeket. Ezt gyakran meg is teremtjük, de a sok napi tennivaló során könnyen követhetünk el hibákat. A hibát nehéz felismerni, változtatni pedig sokszor nem egyszerű.

A lélek szükségletei

A lelki komfortérzetet megteremthetjük a napirend kialakításával, a gyerek testének ápolásával, a táplálásával, környezetének kényelmével és biztonságával, betegségei tüneteinek enyhítésével. 
Lényeges, hogy korának és értelmének megfelelő ingerek érjék, és sokat mozogjon. Ezek a tényezők kölcsönösen hatnak egymásra, és ezektől függ a gyerek fejlődése, viselkedése és alvása. 
Ha a gyereknek megvan a lelki nyugalma, elég szeretetet és bizalmat kap, tiszta a teste, megfelelően táplálkozik, komfortos környezet veszi körül (szobájában a hőmérséklet és a tisztaság megfelelő), betegség esetén lázát, fájdalmát csillapítjuk, folyadékveszteségét pótoljuk, a diétát betartatjuk vele, akkor nyugodtan és eleget alszik. 

Magzatkor

A baba az anyaméhben a kilenc hónap alatt végigjárja az emberi fejlődés sok millió éves folyamatát. Anya és gyermeke üzengetnek egymásnak a véráram útján, a hormonok által. Érzik egymást már a megszületés előtt.

A baba létezésének első napjaitól fennáll köztük a kommunikáció. A fogamzást követő 16 nap után, amikor az embrió még csak gombostűfejnyi, már kialakulóban vannak az agysejtek milliárdjai. 
Kapcsolódásaik meghatározzák a jövendő egyén képességeit. Az anya káros életmódja és gondolkodásmódja a magzati életben megzavarhatják a fejlődést.

Születés után

Az idegrendszer érése a születéskor még nem ér véget. Tapasztalatok szerzésével, ismétlésekkel, tanulással jönnek létre új összeköttetések a sejtek között. Ilyenkor teljes intenzitással kell a csecsemőre figyelni. 

A 24 órás biológiai ritmus kialakulásának alapja genetikailag adott. Ez az óra a tobozmirigy, amely este elalvásra, reggel pedig ébredésre késztet. Sötétben állítja elő a melatonint, amely az agy természetes nyugtatója. 
Alvás közben termelődik az agyban a növekedési hormon és az összetartozást biztosító oxitocin, amely a szorongást is oldja. Az alvás erősíti az immunrendszert, de hatásfoka 30 százalékkal csökkenhet kialvatlanság esetén.

Sírás és gyengédség

A baba sírással jelzi szükségleteit, és egy idő után már értjük ezeket a sírás-üzeneteket. Kutatók szerint egyéves korukban azok a babák sírnak kevesebbet, akiknek kéréseit gyorsabban teljesítették. 

A gyengéd szeretet, az érintés, a törődés, a hangszín mind hozzájárul a lelki komfortérzet megteremtéséhez. Az egymással való foglalkozás az endorfin felszabadulásával jár együtt az agyban, ami nyugtató és fájdalomcsillapító hatású.
Az idegsejtek megnyugszanak, kellemes közérzetet biztosítanak, segítenek a stressz leépítésében.

Testi komfortérzet

A testi szükségleteket sem szabad elhanyagolni. Tudjuk, hogy nehéz elaludni piszkosan, éhesen, szomjasan, fázva, izzadtan vagy fájdalommal. Ezek a babát nyugtalanná teszik. Fürdessük, etessük meg, ha beteg, csillapítsuk fájdalmát és lázát. 
A lefekvés ideje, rituáléja legyen állandó és megnyugtató. Teremtsük meg számára a körülményeket, könnyítsük meg számára az elalvást. Kellemes hőmérsékletű szobában, kényelmes alvóruhában könnyű és pihentető az alvás. 

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!