Állati péniszek, múmiák és wc-k: ezek a világ legfurább múzeumai

Állati péniszek, múmiák és wc-k: ezek a világ legfurább múzeumai

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Állati péniszek, múmiák és wc-k: ezek a világ legfurább múzeumai

Bárhol jársz is a világban, mindig érdemes megnézni, hogy milyen múzeumok vannak a környéken, hiszen a kiállításokon mindig sok érdekes dolgot tanul az ember. A megszokott festmények és szobrok helyett azonban ezek a tematikus múzeumok egészen meghökkentő tárlatot vonultatnak fel.

Múmia múzeum

Guanajuato nevű kis bányászvárosban – mely szerepel az UNESCO világörökségi listáján – a Santa Paula Pantheon kriptaterületeiben holttestek szátait temették el a 19. század közepén. Ha a családok nem tudták megfizetni a város által kiszabott temetkezési adót, a holttesteket exhumálták. Ekkor fedezték fel, hogy a holttestek természetes körülmények között mumifikálódtak, valószínűleg a régió sajátos éghajlati tényezőinek köszönhetően.

A kísérteties holttestek – köztük csecsemők és gyermekek is – most kiállítva a Museo de Las Momiasban, vagyis a Múmia Múzeumban állnak egy egészen bizarr kiállítás részeiként.

Fallosz múzeum

A falológia tanulmányozásának szentelt izlandi múzeum több mint 215 péniszt, valamint szárazföldi és tengeri emlősök péniszrészét mutatja be.

A bálnák, elefántok, erszényesek és homo sapiensek hímtagjai mellett a kiállításon fallikus művészeti alkotások eklektikus gyűjteménye is helyet kapott.

A múzeum alapítóját, Sigurður Hjartarsont egész életére elbűvölte a falológia, amikor gyermekeként egy úgynevezett pizzle-t kapott ajándékba – egy egy bikák péniszéből készült eszköz, amelyet ostorként használnak az állattartók. 1974-ben elkezdte a bálnapéniszek gyűjtését, majd 1990-ben különös hobbija nyomán megnyitotta a múzeumot, amiben bemutathatta akkorra már igen jelentős számúra duzzadt gyűjteményét.

Múzeum a toaletthez

India nyüzsgő fővárosában található a Sulabh Nemzetközi WC-múzeum, mely a higiénia történetét mutatja be Krisztus előtt 2500-tól napjainkig. A római császárok aranyozott WC-jétől a középkori komódokig a múzeum dokumentálja a WC-vel kapcsolatos minden történeti fejlődést.

Ha a bonyolultan festett WC-csészék pedig nem lennének elég lenyűgözőek, a múzeumban ritka WC-versek gyűjteménye is megtalálható. Elvégre a művészetnek bármi lehet tárgya…

Világ a víz alatt

A Cancúnt, Mujeres-szigetet és Punta Nizucot körülvevő azúrkék vizekben 2009-ben épült meg a Museo Subacuático de Arte (MUSA)több mint 500, a tengerfenékhez rögzített életnagyságú szoborral. És még mielőtt aggódni kezdenél a vizekre gyakorolt hatása miatt, a praktikum és a művészet itt kéz a kézben jár: az óceáni műalkotás mesterséges zátonyként működik, amelyet kifejezetten a korallok növekedésének elősegítésére terveztek. Ugyanakkor a növekvő korall folyamatosan átalakítja a vízi tájat, így vissza is hat a műalkotásra.

Az eredmény félelmetesen gyönyörű vizuális ábrázolása az ember és a környezet közötti kölcsönhatásról. A látogatók üveg fenekű hajóval, vagy búvárkodva fedezhetik fel a víz alatti házakat és egyéb, tengerfenékre rögzített használati tárgyakat.

Ramen múzeum

1958-ban, miután egy évig kísérletezett a hátsó udvarban felállított műhelyben, Momofuku Ando feltalálta a világ első instant tésztáját: a Ramen csirkét. A Momofuku Ando Isnant Ramen Múzeum dokumentálja Japán gasztronómiai kultúrájának ezt a fejezetét: a látogatók a világ minden tájáról származó instant tészták csomagolását tekinthetik meg, limitált kiadású ételeket kóstolhatnak Hokkaidoból és Tohokuból, sőt a saját levescsomagolásukat is elkészíthetik a My CUPNOODLES gyárban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást