Ez az alacsony önbizalom 5 leggyakoribb oka

Ez az alacsony önbizalom 5 leggyakoribb oka

Címlap / Életmód / Egészség / Ez az alacsony önbizalom 5 leggyakoribb oka

Bátraké a szerencse, aki pedig marad, az lemarad, halljuk mindenhonnan. De vajon miért olyan nehéz egyeseknek önbizalmat találni a modern világban, ahol pedig állandóan azt harsogjuk, hogy mindenki különleges és mindenki tehetséges valamiben? A belső határozottság meglelését számos tényező hátráltathatja.

1. Gének és alaptermészet

Bár az önbizalom fejleszthető, akár az énektudás, az is igaz, hogy nem mindenki születik egyforma képességekkel, és lesz, akinek könnyebben, másoknak nehezebben megy majd a saját hangjuk megtalálása. Kutatások igazolták, hogy az, ahogyan önmagunkat látjuk, bizonyos mértékig születésünktől kezdve kódolva van bennünk. A szerotonin, a boldogsághoz kapcsolódó neurotranszmitter és az oxitocin, a „buzogó hormon” gátolható bizonyos genetikai változatokkal. Az önbizalomhoz kötődő személyiségjegyek körülbelül 25-50 százaléka örökölhető, de ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne javítani valaki önbizalmán.

Fontos azonban tudni, hogy ha gondjaid vannak ezen a téren, az nem feltétlenül a te hibád – lehet örökletes hajlam is, ami miatt neked egyszerűen több dolgod van ezzel a területtel, mint azoknak, akik természetes önbizalommal telve születtek.

2. Élettapasztalat

Nem meglepő, de az eddigi életünkben ért hatások is befolyásolhatják az önbizalmunkat. Jellemzően rontanak rajta a korábban átélt traumák, az, ha valakit megaláztak, csúfoltak az iskolában – akár a tanárai, akár a diáktársai – de ha valakit a szülei gyerekként sokszor becsméreltek, másokhoz hasonlítgattak, az szintén kihathat a felnőttkori önbizalomra is.

Ez az alacsony önbizalom 5 leggyakoribb okaKép forrása: photographee.eu/depositphotos.com

Tanulmányok kimutatták, hogy mivel a nők nevelésükből adódóan arra vannak szocializálva, hogy többet aggódjanak mások véleménye miatt, kevesebbet mernek kockáztatni, így akárcsak a faji vagy szexuális kisebbséghez tartozás, a biológiai nem is befolyásolhatja az önbizalmat.

3. Téves ismeretek

Az önbizalom hiánya abból is eredhet, hogy nem ismered a magabiztosság „játékszabályait„. Például, ha úgy gondolod, hogy magabiztosnak kell lenned ahhoz, hogy magabiztosan cselekedj, akkor eleve kudarcra vagy ítélve – azt fogod érezni, hogy mivel a határozottság hiányzik belőled, biztosan nem is fogsz tudni megfelelni.

A perfekcionizmus a hibás gondolkodás egy másik formája, amely hozzájárul az alacsony önbizalomhoz. Ebben az esetben sokszor megfigyelhető, hogy a gondolat a tett halála lesz, mivel valaki túl sokat agyal azon, hogy milyen hibákat véthet esetleg, ezért inkább eleve nem is cselekszik.

4. A világ, ami körülötted van

Bár az önbizalom nagy mértékben a saját adottságaidon, az ebbe fektetett munkádon és a szocializációdon múlik, nem lehet lebecsülni a média hatalmát sem. Régóta ismert tény, hogy eladni valamit legegyszerűbben a félelmen keresztül lehet, márpedig minél magabiztosabb valaki, annál kevésbé törődik azzal, hogy mit gondol a külvilág a töredezett hajvégeiről.

A reklámokból állandóan az ömlik ránk, hogy egy-egy termék nélkül nem lehetünk tökéletesek, a közösségi oldalakon pedig mindenki kétségbeesetten próbálja a legjobb oldalát mutatni, ami miatt rosszul érezheted magadat.

Ha valaki nem tudatosan fogyasztja ezeket a tartalmakat, vagy sebezhető életszakaszban van – akár az életkora, akár egy trauma miatt – akkor a média könnyen az önbizalom egyik legfőbb rombolója lehet.

5. Szorongás és depresszió

Végezetül mindenképpen meg kell említenünk a mentális betegségeket, amelyek gyakran kéz a kézben járnak az önbizalom hiányával, felerősítve egymás hatását. A problémát tovább nehezíti, hogy egy segítő szakembert vagy terapeutát felkeresni szintén nagyon bátor dolog, egy olyan első lépés, amit sokan éppen az alacsony önbizalom vagy a szorongás miatt nem mernek megtenni. Pedig a megfelelő segítséggel és munkával nem csak magadat fejlesztheted, de azt is megtanulod, hogyan nézz úgy magadra, hogy tetsszen, amit látsz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást