5 agypörgető étrend-kiegészítő, ami mégsem működik

5 agypörgető étrend-kiegészítő, ami mégsem működik

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 agypörgető étrend-kiegészítő, ami mégsem működik

Minden eddiginél jobb szellemi teljesítményt szeretnél nyújtani, esetleg van olyan idős ismerősöd, akinek a demencia megfékezésében szeretnél segíteni? Összegyűjtöttük, milyen készítményeket kerülj el, ha nem szeretnéd kidobni a pénzed.

Gingko biloba

A régóta memóriafokozóként reklámozott kínai gyógynövény kivonata annyira népszerű, hogy az amerikai Nemzeti Közegészségügyi Hivatal (NIH) munkatársai hatalmas kutatás keretein belül elemezték a hatásait.

Összesen háromezer 75 év fölötti résztvevőt vettek górcső alá, akik naponta kétszer kaptak gingko bilobás étrend-kiegészítőt vagy pedig placebót.

Hat éven keresztül félévente rögzítették az állapotukat. A hirdetésekhez képest meglepő eredmény született: a kivonat nemhogy csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, hanem az azt szedők körében még egy kicsit magasabbnak is bizonyult a megbetegedések aránya. A gingko biloba tehát ilyen szempontból hatástalan, és ide kattintva olvashatod el az erről szóló adatokat.

Kókuszolaj

A konyhában és a fürdőszobában egyaránt egyre elterjedtebb „csodaszert” az egyik legkönnyebben elérhető, leghatékonyabb fegyvernek tartják a demencia, valamint annak speciális formája, az Alzheimer-kór ellen.

Hívei kaprilsav-tartalmában látják a titkát, amit előszeretettel hangoztatnak. Slusszpoén, hogy semmiféle tudományos bizonyíték nem támasztja alá a kókuszolaj ilyen irányú hatékonyságát: egyetlen kísérletet sem végeztek még erre vonatkozóan, így eredmény sem születhetett.

Magáról a kaprilsavról azonban már kiderült, hogy át sem jut a vér-agy gáton, tehát eleve kizárt, hogy az idegrendszer központjára bármiféle hatást gyakoroljon.

Taurin-származékok

A tengeri moszatban található aminosav, a tramiprosztát már több tengerentúli étrend-kiegészítőben is szerepel, amelyeket fantasztikus hatásúnak ígérnek az Alzheimer-kór ellen. Pedig a lehető legnagyobb mintán tesztelve bizonyosodott be, hogy szó sincs semmiféle javulásról az érintettek körében.

Miután egymásnak ellentmondó eredmények születtek, az amerikai hivatalos szervek úgy döntöttek, megbírságolják azokat a gyártókat és forgalmazókat, akik továbbra is kitartanak a félrevezető reklám mellett.

Q10-koenzim

Bár a Q10-et valószínűleg a bőrfeszesítés témakörének kapcsán ismered, valójában olyan vegyületről van szó, mely kulcsszerepet játszik az anyagcserében.

Mivel igen jól hangzik a neve, egyre több jótékony hatást igyekeznek neki tulajdonítani a marketingesek. Ezek egyike, hogy állítólag hatékony az Alzheimer-kór ellen, mert segít megőrizni a szellemi frissességet.

Az igazság viszont, hogy a klinikai tesztek ezt a feltételezett előnyt nem bizonyították. Sőt, az is problémát jelent, hogy egyelőre még nem tudjuk, milyen dózis bevitele biztonságos ebből napi szinten.

Korall kalcium

A kalcium-karbonát ezen formáját a hirdetők állítása szerint a korallzátonyok egykoron élő herkentyűinek vázából nyerik – és amelyeket egyébként törvénytelen ilyen célra begyűjteni. A belőlük nyert hatóanyagot nemcsak az Alzheimer-kór, hanem bizonyos rákfajták ellen is hatékonynak tartják.

A tengerentúli Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal és az ottani kereskedelmi kamara viszont egybehangzóan állítja, hogy semmiféle tudományos bizonyíték nem támasztja alá az említett ígéreteket, ráadásul hivatalos beadványt nyújtottak be a forgalmazók környezetkárosító és fogyasztókat átverő magatartása ellen.

Te próbáltál már valamilyen táplálék-kiegészítőt, hogy jobban fogjon az agyad? Elégedett voltál az eredménnyel?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást