Az aggódás több energiát vesz el, mint a cselekvés – 4 tipp, hogy leszámolj vele

Az aggódás több energiát vesz el, mint a cselekvés – 4 tipp, hogy leszámolj vele

Címlap / Életmód / Egészség / Az aggódás több energiát vesz el, mint a cselekvés – 4 tipp, hogy leszámolj vele

Észrevetted már, hogy milyen gyakran aggódsz? És valld be magadnak, hogy a legtöbb esetben feleslegesen. „Vajon elkészülök a prezentációval határidőre?”, „Tetszem neki?”, „Engem beszélnek ki a kollégáim?”. Felesleges kérdések, melyek csak az energiádat emésztik fel. Ideje elhagynod ezt a rossz szokást!

Erősítsd a hitedet!

Elsősorban magadban! Ha folyamatosan aggódsz, az annak a jele, hogy nem vagy biztos magadban és kétségbe vonod azt, hogy elég jó vagy-e. Nem számít, hogy a főnöködről, szerelmedről, vagy a barátaidról van szó.

Mi lenne akkor, ha elhinnéd végre, hogy igenis képes vagy bármire. Eláruljuk, minden könnyebben megy majd és azt veszed észre, hogy már nem stresszelsz annyit a dolgokon.

Egyszerűen csak el kell hinned, hogy amit elhatározol, azt meg is tudod valósítani. Senkiben nem kell annyira hinned, mint saját magadban, viszont, ha ez a bizalom nincs meg magad felé, akkor mindenen aggódsz majd. Vedd kézbe a sorsodat és turbózd fel az önbizalmadat!

Tulajdonképpen miért is aggódsz?

Tedd fel magadnak a kérdést! Tényleg megér annyit az a dolog, ami miatt görcsbe szorul a gyomrod, vagy csak te csinálsz bolhából elefántot.

A legtöbb esetben, mikor éppen halálra aggódod magad, utólag jössz rá, hogy igaziból kár volt annyit stresszelni. De akkor már tudat alatt elindítottál egy olyan folyamatot, ami szokásoddá válik és nagyon nehéz tőle megszabadulni.

Éppen ezért jobb, ha el sem kezded. Amikor érzed, hogy megint elkezdenél aggódni, akkor ülj le és gondold végig a dolgokat, vedd számításba a legrosszabb eshetőséget, mert utána már kevésbé lesz benned félelem.

Nem vagy gondolatolvasó!

Mikor éppen azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad, vagy miről beszélnek a hátad mögött, akkor megint másokkal vagy elfoglalva és nem magaddal. Ez mind annak a jele, hogy nem vagy biztos magadban, ezért folyamatosan azon parázol, hogy ki mit mond, vagy gondol rólad. Őszintén, ha ki akarnak beszélni, úgyis ki fognak, ha rosszakat gondolnak rólad, az nem a te problémád. Ha úgy érzed, hogy például az egyik kollégád kibeszél a hátad mögött, akkor légy egyenes, állj elé és szegezd hozzá a kérdést.

Két dolog történhet: vagy letagadja és még téged néz bolondnak, vagy annyira meglepődik, hogy szóhoz sem jut, mivel meg se fordult a fejében, hogy rólad rosszakat mondjon. Ez egy win-win helyzet, mivel tisztázzátok a dolgot, te megnyugszol és végre nem emészted magad emiatt, ő pedig látja, hogy korrekt vagy és bármikor számíthat az őszinteségedre. Tanuld meg, hogy nem vagy gondolatolvasó, inkább kérdezz!

Nem tudsz mindenkit megmenteni!

Van egy másfajta aggódás, amikor a szeretteidért aggódsz megállás nélkül. Ez egy nagyon szép dolog, mert ez is annak a jele, hogy törődsz másokkal, de ebben az esetben is túlzásba lehet esni.

Tökéletes példa erre az édesanyák túlzott óvása gyerekeik iránt, a világ ellen. Sajnos el kell fogadni, hogy mindenkit te sem tudsz megmenteni bizonyos szituációktól.

Ha ezt nem fogadod el és Supergirl szerepére pályázol, akkor nagyon sok csalódás fog érni ezen a téren. Inkább abban legyél segítség, hogy, ha esetleg bekövetkezik valamilyen baj, akkor te ott legyél a szeretett személy mellett és támogasd a nehéz percekben.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!