Áfonyás kelt tészta

Áfonyás kelt tészta

Címlap / Életmód / Receptek / Áfonyás kelt tészta

Jamie Oliver svéd gyümölcsös zsemlereceptje különleges fűszerezésű és nagyon omlós. Az áfonyák savanykás íze igazán kiemeli az édes kenyér ízét.

Hozzávaló 8 darabra

A tésztához
• 7g nyers élesztő
• 375ml meleg tej
• 1 púpozott teáskanál őrölt kardamom fűszer
• 2 nagy tojás
• egy csipet tengeri só
• 200g porcukor
• 50g olvasztott vaj
• 800g sima liszt
• 15g sótlan vaj
• 75g cukor

A töltelékhez
• 400g áfonya
• 75g porcukor
• 1 narancs

Elkészítése

1. Egy csészében futtassuk fel az élesztőt a meleg tejben és kevés cukorral. Egy mozsárban törjük szét, majd zúzzuk porrá kávédarálóban. Egy nagy tálban keverjük fel a tojást a sóval, kardamonnal, cukorral, olvasztott vajjal. Keverjük hozzá az 500g lisztet, és a tejben felfuttatott élesztőt. Habverővel fokozatosan adjuk hozzá a hozzávalókat, így egy csomómentes, vastag, ragacsos pépet kapunk. keverjük hozzá a maradék 300g lisztet is, így egy gyúrható tésztát kapunk. Lisztezzük be vékonyan a tésztát és tiszta lisztes kézzel gyúrjuk összefüggő golyóvá. Fedjük le a tálat és hagyjuk melegben kelni, míg duplájára nem nő.

2. Eközben tegyük az áfonyát a porcukorral egy tálba, reszeljük hozzá a narancs héját, és öntsük hozzá a kipréselt narancsnak a levét, majd törjük az egészet pépesre. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd gombócokba rakjunk rá vajat és szórjuk meg a tepsi alját kevés cukorral.

3. Tisztítsd meg egy munkafelületet, majd lisztes kézzel vedd ki a tésztát és nyújtsd kb. egy A4-es papír nagyságára. Csöpögtesd le az áfonyát és kanalazd rá a tésztára az áfonya felét (minél kevésbé legyen nedves a pép). Kend szét a tésztán az áfonyát. A széleket hajtsd be, majd az egészet hajtsd ketté, mint egy borítékot. Nyújtsd ki így a tésztát megint és újra hajtsd ketté és nyomkodd meg.

4. Vágd a tésztát 8 egyenlő részre és formálj mindegyikből hosszú vékony kolbászt. Csigaszerűen tekerd be a kolbászokat. Helyezd el a tepsiben egymástól távol őket. Mindegyiket nyomd meg a tenyereddel, hogy laposabb legyen. Kanalazz egy kevés áfonyalevet a tepsibe és néhány ép áfonyával, narancshéjjal és cukorral szórd meg a tésztákat. Takard le nedves konyharuhával és hagyd kelni még 20 percet.

5. Melegítsd a sütőt 180C-ra és tedd sütőbe. Kb. 25 percig süsd, amíg aranysárga és ropogós nem lesz. Melegen tálaljuk. Ínycsiklandó desszert!

JamieOliver.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!