A vírus, ami mindent elfeledtet az immunrendszereddel – Más járványokat is előidézhet?

A vírus, ami mindent elfeledtet az immunrendszereddel – Más járványokat is előidézhet?

Címlap / Hírek / A vírus, ami mindent elfeledtet az immunrendszereddel – Más járványokat is előidézhet?

A tudósok évek óta tudják, hogy a kanyaró megváltoztathatja az immunrendszert – de a legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy nem is annyira enyhe módosítást, sokkal inkább teljes lenullázást végez a vírus.

Az „immun-amnézia” egy titokzatos jelenség, ami évezredek óta él az emberiséggel, de csak 2012-ben fedezték fel. Lényegében, amikor vaaki megfertőződik kanyaróval, az immunrendszere hirtelen elfelejt minden kórokozót, amellyel valaha is találkozott – minden megfázást, minden influenzát, minden baktériumnak vagy vírusnak való kitettség a környezetben, minden oltást. A veszteség csaknem teljes és tartós. A kanyarófertőzés elmúltával a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a szervezetnek szinte a semmiből kell újra megtanulnia, mi a jó és mi a rossz.

„Bizonyos értelemben a kanyaróvírus fertőzése alapvetően az immunrendszert alapértelmezett üzemmódba állítja” – mondja Mansour Haeryfar, a kanadai Western University immunológiai professzora.

„Mintha soha nem találkozott volna mikrobákkal a múltban”.

De hogyan lehetséges ez? Meddig tart? És lehet, hogy ez más járványokat is előidézhet? A kutatók ezekre a kérdésekre keresik most a válaszokat, versenyt futva az idővel.

Mester fertőzés

A kanyaró egy ősi légúti vírus, amely aeroszolok és cseppek útján terjed, és a feltételezések szerint körülbelül 2500 évvel ezelőtt ugrott először a szarvasmarháktól az emberekig – valószínűleg kihasználva a zsúfolt városok kínálta lehetőséget, amelyek ekkor kezdtek el felbukkanni szerte a világon.

A kanyaró évezredeken keresztül szabadon tombolt a gyermekek között – különösen életük első néhány évében –, és szinte mindenkit megfertőzött a 15. születésnapja előtt. 1967-ben, egy évvel azelőtt, hogy a vakcinát bevezették az Egyesült Királyságban, 460 407 gyanús eset volt. Amikor az európai gyarmatosítók először átjutottak az Atlanti-óceánon, a vírusról azt gondolták, hogy ez a behurcolt vírus – másokkal, például a himlővel és a tífuszszal együtt –, volt a felelős az Amerikai őslakosok 90%-ának kiirtásáért.

A tudósok évtizedek óta tudják, hogy a kanyaróval fertőzött gyerekek még gyógyulásuk után is lényegesen nagyobb eséllyel betegszenek meg és halnak meg más okok miatt.

Valójában egy 1995-ös tanulmány megállapította, hogy a vírus elleni védőoltás 30-86%-kal csökkentik a halálozás általános valószínűségét az oltást követő években.

Az azonban nem volt világos, hogy pontosan miért volt a kanyaró olyan erős motorja a gyermekkori betegségeknek.

Kanyaró elleni védőoltás

Aztán 2002-ben japán tudósok egy csoportja felfedezte, hogy a receptor, amelyhez a kanyaróvírus kötődik – egyfajta molekuláris zár, amely lehetővé teszi, hogy bejusson a szervezetbe –, nem a tüdőben található, ahogyan azt egy légúti vírustól elvárnánk. Ehelyett az immunrendszer sejtjein van.

„Igazán meglepő volt, ha összehasonlítjuk azzal, amit akkoriban a tankönyvekből tudtunk arról, hogyan jut be a kanyaróvírus a gazdánkba” – mondja Rik de Swart, a hollandiai Erasmus Egyetemi Orvosi Központ vírustudományi docense.

Egy évtizeddel később egy nemzetközi kutatócsoport – köztük Swart – úgy döntött, hogy közelebbről is megvizsgálják a jelenséget. Zöld fluoreszcens fehérjével jelölték meg a kanyarót, makákómajmokat fertőztek meg vele – és nyomon követték, hová kerültek a zöld vírusrészecskék.

„Láttuk, hogy sok sejtet megfertőz szisztémásan” – mondja Swart. „Tehát ez a vírus virémiát okoz, ami azt jelenti, hogy vírus van a vérben – valójában a fehérvérsejtek megfertőződnek, és eljuttatják a vírust az összes nyirokszövetbe, mint a nyirokcsomók, a lép, a csecsemőmirigy” – mondja, és elmagyarázza, hogy ez megerősítette, hogy a kanyaró valójában nem pusztán a tüdő, hanem az immunrendszer fertőzése.

A kanyaró elleni védőoltás itthon a kötelező védőoltások közé tartozik, a gyerekek 15 hónaposan, kombinált, úgynevezett MMR oltás formájában adják be, együtt a rubeola és mumpsz elleni oltóanyaggal.

Az oltást megtagadó szülők miatt azonban a legyőzöttnek hitt betegség Európában is újra-újra megjelenik.

2018-ban például Kelet-Szlovákiában olyan sok volt a fertőzött, hogy egy kórházban szükségállapotot hirdettek a kanyaró miatt, 2019-ben Romániában is tombolt a járvány, itt több halálesetet is jelentettek, de ekkor Ukrajnában,  Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban is terjedt a járvány. Ugyanebben az időben New Yorkban szükségállapotot hirdettek, és kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!