A dizájnos falépcső – minden ház büszkesége

A dizájnos falépcső – minden ház büszkesége

Címlap / Otthon / Dekor / A dizájnos falépcső – minden ház büszkesége

Amennyiben házunk belső terébe lépcsőt szeretnénk, úgy keresve sem találhatunk jobbat a különféle mutatós, fából készült lépcsőknél. Ezek a klasszikus darabok azonban nem csak az esztétika terén megnyerőek, de számtalan egyéb előnyük is van, amiért valóban megéri lerakni mellettük a voksot. Nézzük meg tehát, miért is éri meg fa lépcsőt választanunk? (x)

Egyszerű formálhatóság és sokféle dizájn

A faanyagoknak a lépcsőépítés terén is megvan az a jellemző előnye a betonnal szemben, hogy egyszerűen formálhatóak. Míg egy masszív betonszerkezet eléggé limitált lehetőségeket biztosít számunkra, addig a klasszikus fa lépcsőket a saját ízlésünk szerint képes egyszerűen kialakítani bármely hozzáértő asztalos. Ráadásul a könnyű formálhatóság gyors munkavégzést von maga után. Nem szükséges arra várni a különféle munkafolyamatok között, hogy megkössön az anyag, és a megfelelő formák akár percek alatt is kifaraghatóak egyes esetekben. Mindennek tetejébe nem kell kizárólag a fára hagyatkoznunk ilyenkor, hiszen ez az anyag nagyszerűen kombinálható különféle fémlemezekkel vagy korláttal is. Így pedig olyan egyedi kombinációkat kaphatunk, amelyek valóban nem köszönnek majd vissza ránk egy lakberendezési magazinból sem.

Kedvező árak

A fa lépcsők kivitelezésének az ára jóval alacsonyabb, mint a különféle beton vagy fém anyagok felhasználásával készült konstrukcióké. Példának okáért a jelenlegi árakat tekintve egy-egy ilyen lépcső átlagosan 470 ezer forintból kivitelezhető. Ez pedig nem is rossz ár, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ez tartalmazza az anyagbeszerzés és a munkadíj költségeit is. A fa lépcső árak tehát valóban kedvezőbbek, mint a más anyagokból készült darabok. Természetesen ez nagyban függ attól, hogy milyen faanyagot használunk, továbbá a lépcső méretétől és az általunk választott dizájntól is.

Mik a hátrányai?

Ha objektívak akarunk lenni, akkor viszont azt sem árt megjegyeznünk, hogy a fa lépcsőknek is megvannak a maguk hátrányai. Az egyik ilyen hátrányuk, hogy bizonyos időközönként kezelni kell őket, ha szeretnénk hosszú élettartamot nekik. Tehát a pár évenkénti festés és lakkozás nem megkerülhető az esetükben. Továbbá a másik nagy hátrány ezeknél, hogy nem igazán alkalmasak kültéri használatra. Bár egy jól összerakott és rendszeresen karbantartott fa lépcső, amelynek a felületét alaposan lekezelték, elég masszív lehet, azonban mégsem ideális választás a kültéri használathoz. Az időjárás viszontagságai ugyanis eléggé igénybe tudják venni a faanyagot. A lépcsők esetében viszont aktív terhelésnek vannak kitéve, amelyen folyamatosan mászkálunk. Így a kettő együtt már nem legbiztonságosabb kombinációt alkotja. Éppen ezért bármennyire is kedveljük az ilyen természetes dizájnt, tartsuk csak meg a beltérre. A kültéri használatra tehát sokkal jobban járunk egy beton vagy fém anyagú lépcsővel, mint a fával. Azonban akár kültéri, akár beltéri használatról legyen szó, előbb mindig konzultáljunk egy hozzáértő szakemberrel, hiszen minden esetben egyéni tényezők határozzák meg a legalkalmasabb választást.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!