Karácsony másnapja van, mindjárt kopogtatnak a vendégek, a tegnapi sütiknek pedig már csak a hűlt helye várja őket… ismerős? Villámgyors, de hamisítatlan karácsonyi süteményreceptet mutatok, aminek a hozzávalói jó eséllyel vannak is otthon. Nem kell sütni, nem kell éjszakákat pihentetni, mégis vissza fogja idézni a karácsonyi ízeket. És a vendégek el lesznek ájulva a tudományodtól!
Egyetlen dologra kell igazán figyelned, és az nem más, mint az alapanyag választás! Csak akkor lesz finom a golyód, ha megfelelő minőségű anyagokkal dolgozol. A dió igazi dió legyen és ne dejó, a lekvár lehetőleg házi legyen,de mindenképpen savanykás, a csokimázhoz pedig ugye nem is kell modanom, hogy minél magasabb kakaótartalmú, jó minőségű étcsokoládét válassz!
Hozzávalók (20 golyóhoz):
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg apró szemű zabpehely
- 10-15 dkg savanykás, házi, mindenmentes sárgabarack lekvár
- egy tábla min. 75 %os étcsokoládé
Elkészítés:
- Dolgozd össze a darált diót a zabpehellyel és a lekvárral.
- Annyi lekvárt adj hozzá, hogy egy jól formálható, ragacsos masszát kapj!
- Formázz belőle golyókat vizes kézzel.
- A golyókat egy helyezd egy alufóliával leterített tálcára, egymástól viszonylag távol, hogy később hozzájuk férj.
- Tedd hűvös helyre őket, hogy picit összeérjenek.
- Addig törd össze egy mikrózható edénybe a teljes tábla csokoládét.
- 2 percig maximális hőfokon melegítsd, majd vedd ki, keverd át és tedd vissza 30-30 másodpercre addig, míg el nem olvad minden darab.
- Egy teáskanál segítségével öntsd nyakon a golyókat a csokoládéval, és az oldalukon is dolgozd el, hogy teljesen befedje őket.
- Tedd hűvös helyre és várd meg, míg a csoki megdermed.
Megjegyzés: Ne legyenek túl kicsik a golyók, mert akkor a csoki elnyomja az ízüket!