Aki kíváncsi, tovább él? Így hat a személyiséged az egészségedre

Aki kíváncsi, tovább él? Így hat a személyiséged az egészségedre

Címlap / Életmód / Egészség / Aki kíváncsi, tovább él? Így hat a személyiséged az egészségedre

Gondoltad volna, hogy a kitartó és kíváncsi emberek vannak a legjobb bőrben, míg az idegeskedés, illetve a morcosság hajlamosít a betegségre? A Washington Egyetem szakértői – Joshua Jackson professzor és csapata – a következőképpen hozták összefüggésbe a lelki alkatot a fizikai állapottal. Te vajon veszélyben vagy?

Lelkiismeretesség

Azok, akik a pszichológiában a „nagy ötök” fedőnéven ismert személyiségjegyek közül különösen sok lelkiismeretességet alátámasztó pontot értek el a teszt során, általában keményen dolgoznak, megbízhatóak, kötelességtudóak és jó az önkontrolljuk.

Szeretik, ha minden a tervek szerint halad körülöttük.

A tudósok kimutatták, hogy az egytől négyig terjedő lelkiismeretesség-skálán egypontnyi emelkedés 37%-kal csökkenti a stroke, 27%-kal a magas vérnyomás, 23%-kal az ízületi gyulladás, valamint 20%-kal a cukorbetegség kockázatát.

Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az érintettek céltudatossága és kitartása az egészséges életmódbeli döntésekre is kiterjed, így kiegyensúlyozottabban táplálkoznak, továbbá rendszeresebben mozognak.

Nyitottság

A nyitott emberek kíváncsiak, fantáziadúsak, szívesen merülnek el új ötletekben, és széleskörű az érdeklődésük.

A nyitottság egytől négyig terjedő skáláján egypontnyi emelkedés 31%-kal mérsékeli a stroke, 17%-kal a szívbetegség, 29%-kal a magas vérnyomás és 21%-kal az ízületi gondok kialakulásának veszélyét.

A szakértők úgy vélik, hogy a nyitott személyiségűek titka a kreatív és hatékony stresszkezelés, továbbá az érzékletesebb kommunikáció az orvosokkal.

Ha zárkózottnak tartod magad, és nem szeretsz új dolgokat engedni az életedbe, érdemes pont egy stressz-levezetési módszerrel kezdened a sort: vár a relaxáció, a jóga, a meditáció, a séta vagy akár a rendszeres sport!

Extraverzió

A „kifelé forduló” személyiségűek pozitívan gondolkodnak, asszertív a kommunikációjuk, beszédesek, társasági emberek, és rájuk szokás azt mondani, hogy ők a közösség szíve-lelke.

Ennek jutalma, hogy a már ismert négypontos skálán egy egységnyi növekedés 26%-kal csökkenti a magas vérnyomás kockázatát – ami óriási haladás, ám az előző felsorolásokhoz képest valamelyest csekélynek tűnik.

Feltételezések szerint a társasági lét annak minden előnye mellett olyan fajta alkalmazkodást is megkövetel, ami bizonyos esetekben igénybe veszi a testet és a szellemet.

De a szó szerinti metafora így is említésre méltó: ha hagyod szabadon áramolni az érzéseket, az ereid kisebb eséllyel feszülnek!

Barátságosság, együttműködés

Akik ezen a skálán több pontot érnek el, egyszerűen jól kijönnek a többiekkel.

Meggondoltak, udvariasak, nagylelkűek, segítőkészek, bizakodóak és megbízhatóak, ráadásul kompromisszumra hajlandók.

Plusz egy pontnyi emelkedés a barátságosság / együttműködés skálán 21%-kal mérsékeli az ízületi panaszok veszélyét.

Jackson professzor hozzátette az eredményekhez, hogy mivel egyetlen korábbi kutatás sem hozta összefüggésbe ezt a személyiségvonást az egészséggel, ezért ezek a számok úttörőek.

Az ide vonatkozó teória alapján az együttműködő típusúak olyan közösségi hálót építenek maguk köré, ami védelmezi őket egyes egészségkárosító hatásoktól.

Neuroticitás

A neurotikus személyiségűek érzékenyek és szorongásra hajlamosak. Gyakran mérgesek, idegesek, ráadásul közülük kerül ki a legtöbb depressziós.

Folyton aggodalmaskodnak, ennélfogva nagy az esélye annak, hogy a testük fizikai problémával reagál erre, ami miatt aztán naphosszat lehet sajnálkozni – derül ki a mostani vizsgálatból.

Egyetlen egységnyi emelkedés a négypontos neuroticitás-skálán 24%-kal növeli a szívbetegség, 29%-kal a tüdőprobléma, 37%-kal a magas vérnyomás és 25%-kal az ízületi panaszok kockázatát.

A tanulmány, amelyhez 6 904 amerikait vettek górcső alá, egy kérdőíves személyiségtesztet tartalmazott, továbbá négy év elteltével újbóli kapcsolatfelvételt, amelynek során kiválasztották, hogy mely betegségek alakultak ki náluk a megadott listából.

Te hogy érzed, miként állsz kockázat téren?

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!