Így teszi rendbe az életed az ajurvédikus orvostudomány

Így teszi rendbe az életed az ajurvédikus orvostudomány

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így teszi rendbe az életed az ajurvédikus orvostudomány

A nyugati orvostudomány nézete szerint minden ember többé-kevésbé egyforma, vagyis a betegség tünetét gyógyítja, és nem a beteg egyénnel foglalkozik. Nem veszi figyelembe az egyén mentális hajlamait, sem értelmi, szellemi fejlettségét. Az ajurvédikus orvostudománynak más az alapvető elmélete: minden emberi lény egy különálló személyiség, aki sajátos testfelépítéssel, genetikai adottságokkal és bizonyos betegségekre való hajlammal bír. Az ajurvéda szakszkrit szó, tudományt, életbölcsességet jelent. 

Összetett rendszer

Az ajurvéda szerint a betegségek a testet és a lelket is támadják, ezért ezek nem kezelhetők egymástól különválasztva.

Ami a lelket sújtja, az hatással van a testre és fordítva. Foglalkozik a gyógynövényekkel való gyógyítással, de az is meggyőződése, hogy születésünkkel előző életünkből betegségeket hozhatunk magunkkal.

Ennek a reinkarnáció az alapja, de genetikai magyarázat is létezik, amely szerint sajátos fizikai és pszichikai jellemvonásokkal születünk, amelyek hajlamosítanak bizonyos betegségekre.

Előnyben részesíti a meditációt, és hangsúlyozza a harmonikus, kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok jelentőségét. 

A növényeken a levelek, a virágok és a termések a fajnak megfelelő rendben fejlődnek. Ha az életünk nem rendszertelen és kaotikus, hanem nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor nem támad bennünk sem testi, sem szellemi zavar, egészségesek maradhatunk. 

Az öt elem

Az összetett szervezetek, amilyen az ember is, anyagok és ellenanyagok keverékéből állnak össze, és az egészségi állapotunkat az ezek közötti kölcsönhatás határozza meg.

A világegyetemet öt őselem alkotja: éter, levegő, föld, tűz és víz. Testünk is ezek egyvelegéből áll.

A levegő mozgás, a teremtés többi jelenségének az életfeltétele; a tűz a meleget és fényt árasztó erő, ami nélkülözhetetlen az élet kialakulásához; a víz mindent egybeköt, a föld maga az anyag.

Minden anyagban megtalálható mind az öt őselem: a víz fagyáskor szilárd lesz, mint a föld, majd a tűz újra vízzé olvasztja, egy nagyobb tűz gőzzé olvasztja a vizet, amely elpárolog a levegőben és az éterben

Öröklés vagy tanulás?

Bizonyos tulajdonságokat (hajszín, testmagasság, orrforma, betegséghajlam) az öröklés útján kapunk.

Az ajurvéda a látható és láthatatlan erőkre, a tudományra, a pszichológiára és a spirituális szférára egyaránt támaszkodik.

Az egynek, a teljesnek a része vagyunk, és ha megtanulunk harmóniában együtt élni a külső és belső természettel, akkor jutalmul egészséges életet kapunk.

Típusunkat a fizikai és szellemi felépítés, az asztrológia és a karma határozza meg. 

A pihenés fontos

A főétkezés után ajánlatos a pihenés, a tevékenységek kerülése. A pihenés javítja az emésztést.

Az ajurvéda azt tartja: „Ebéd után pihenj egy kicsit, vacsora után sétálj egy mérföldet.”

Feküdj le a bal oldaladra, de ne aludj el. Tíz perc múlva felkelhetsz, és folytathatod tevékenységeidet.

Italok

Étkezés közben a meleg víz kortyolgatása javítja az emésztést. Étkezés előtt fél órával és bőséges étkezés után egy órával nem javasolt a vízivás. A mértékletes vízivás tisztító hatású, segíti az étel átjutását a gyomron. Aki hízásra hajlamos, igyon meg két teáskanál mézzel elkevert vizet étkezés után egy órával. 

Az író a legegészségesebb táplálék, mert a legkönnyebben emészthető. Megszabadít a mérgektől és a túlzásba vitt táplálkozás eredményeként létrejött zsírtól. Naponta fogyasztható. 

A tej fogyasztásával óvatosnak kell lenni étkezés közben. Ajánlatos inkább külön inni. Akik gyógyszert szednek, idősek, gyerekek, betegek, nehéz munkából térnek meg, ihatnak tejet étkezés alatt. Este, de nem túl későn, könnyű étkezés vagy meleg tej javasolt. Egy kanálnyi ghí (tisztított vaj) a tejet lágyítja, és tisztítja a testet. A tejnek frissnek kell lennie, vagyis ne legyen 24 óránál régebbi. A tej jó szívbetegségek ellen, és elvátolítja a mérgeket.

Mindig fel kell forralni, hogy könnyen emészthető és csíramentes legyen. A hideg tejet meg kell melegíteni. Minden gyereknek 3 és 14 éves kora között naponta kell tejet innia. A nők szoptatás alatt többet is ihatnak, akár 6 csészényit is naponta. Savanyú gyümölcsöket nem szabad tejjel együtt fogyasztani. A kecsketejet könnyebb megemészteni, mint a tehéntejet.

Néhány étel

A házilag készült joghurt növeli az étvágyat, ha az étkezés elején fogyasztjuk. Sok időt vesz igénybe a megemésztése, ezért este ne fogyasszuk. Leginkább ghível és mézzel érdemes keverni. Kiegészíthető még mazsolával és mogyoróval. Ne fogyasszuk naponta, hideg évszakban és késő este. 

Mindennap legalább egy teáskanálnyi ghít kellene hozzákeverni az ételhez. A ghí tisztított vaj, otthon is elkészíthető. Javítja a memóriát, erőt ad, növeli a termékenységet, lassítja az öregedést. Tartalmazza a tej tápértékét, amelyből készült. Sokáig eláll. Azt mondják, annyira hatásos, hogy a kómából is feléleszti az embert

A méz a legjobb természetes édesség. Még cukorbetegségben is hasznos. Ne használjuk főzésre, mert mérgezővé válik, ha magas hőmérsékletűre hevítjük. Ne tegyük forró vízbe, de meleg italhoz adhatjuk. 

A hüvelyesek szintén értékes táplálékok. A lencsét a vegetáriánusok húsnak tekintik. 

A szezámmag jó hatással van a bőr és a haj minőségére. A búza erősíti a testet, az ajurvéda napi fogyasztásra ajánlja. A rizs szintén nagyon előnyös. Könnyű megemészteni. Betegség utáni felépüléskor és láz esetén nagyon hatásos. 

Még egy tanács: minden szilárd ételt jól meg kell rágni. Az alapos rágásnak számos előnye van, például az, hogy a nyál emésztőenzimjei már a szájban megkezdik az emésztést. Erősíti az állkapcsot, és a fogak meggyökerezését az ínyben. 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!