Amit az ájurvédikus orvoslásról tudnod kell

Amit az ájurvédikus orvoslásról tudnod kell

Címlap / Életmód / Egészség / Amit az ájurvédikus orvoslásról tudnod kell

Ha alternatív gyógymódot keresel a problémádra, vagy egyszerűen kíváncsi lettél az ilyen dolgokra a holisztikus szemléletednél fogva, biztosan több helyen is találkoztál már az ájúrvédikus medicina fogalmával. Most nagy vonalakban igyekszünk felvázolni, mit jelent valójában ez a keleti megközelítés, aminek többek között a masszázs és a jóga is része.

Az ájurvéda eredete

A több ezer éves indiai filozófia szanszkrit neve magyarul annyit tesz, hogy „a hosszú élet tudománya”. Már az ősi hindu kéziratokban, a védákban is tettek róla említést. 

Fontos tudni, hogy sokkal inkább kulturális gyakorlatról van szó, mintsem dogmatikusról –vallás helyett tehát szemléletről.
Ez annyit tesz, hogy spirituális beállítottságodtól függetlenül elmerülhetsz a szellemi, lelki és fizikai egyensúly elérését célzó ájurvédában. (Persze, maga a tény, hogy belebotlottál, elárulja: nyitott vagy.)

Az alkatok szerepe

Az ájurvédikus gyógyászat alapelvei szerint mindenki a következő három alkat egyedi keverékeként született. Ezeket az alkatokat dósáknak vagy dosháknak is hívják, és a nevük vata, pitta, illetve kappa. Mindegyik az öt elem, tehát a tűz, a víz, a föld, a levegő és az éter speciális elegye. 

A páciens dósa-összetételének megállapítása után kezdődhet el a személyre szabott kezelés. Egy embernél egy vagy két alkat lehet domináns. Amennyiben viszont valamelyik túl erőssé vagy gyengévé válik, felborul az egyensúly, s tünet vagy betegség jelentkezik.

Melyik dósa milyen?

A vata az étert és a levegőt testesíti meg. Ez főleg a szervezetben végbemenő mozgással áll összefüggésben, tehát a vér- és nyirokkeringéssel, valamint a verejtékezéssel. A vaták élénk, energikus természetűek, ám a vata energia túláradásakor nyugtalanságot, kiszáradást és szétszórtságot lehet tapasztalni.
A pitta alkat domináns eleme a tűz és a víz. Ez a dosha irányítja az emésztést és az anyagcserét. A pitták erősek és intelligensek, de forrófejűek is lehetnek, valamint hajlamosak a gyomorégésre, a fekélyekre.
A kappa energia a föld és a víz köré összpontosul. A folyadékkiválasztásért és az immunrendszerért felel a szervezetben. Fő erénye a stabilitás, ami az egyensúly felborulása esetén makacsságban csúcsosodhat ki.

Az ájurvéda szerepe az orvoslásban

Holisztikus rendszerként egyszerre gondoskodik a megelőzésről és a gyógyításról. Marc Halpern, a Kaliforniai Ájurvéda Kollégium alapítója úgy nyilatkozott, hogy a tradicionális indiai módszer rengetegféle problémán képes segíteni: a porckopástól kezdve az asztmán, a sportsérüléseken, a szívbetegségen és a szklerózis multiplexen át egészen a rákig.
„Az ájurvéda azért egyedülálló, mert egyszerre irányul a betegség okára és hatására a testben” – fogalmazott Marc. 
Az Amerikai Rák Szövetség hivatalos állásfoglalása szerint azonban kiegészítő gyógymódról van szó, melyre semmiképpen sem ajánlatos a klasszikus orvosi beavatkozást lecserélni. Mellette érdemes tehát alkalmazni, nem pedig helyette.

Kezelési módok

Az ájurvédikus kezelés gyógynövény eredetű szerekkel, meditációval, jógával, masszázzsal és illóolajokkal történik. A terápia célja az egyensúly helyreállítása. Első lépésként általában a táplálkozáson kell változtatni, hiszen a bevitt anyagoknak illeniük kell az illető alkatához. 
A nem megfelelő ételek és italok sajnos kibillenthetik a vata-pitta-kappa energiák áramlását. Akiben például túlárad a kappa, annak túl sok folyadék van a testében, így érdemes száműznie a halat és a nyers zöldségeket az étrendjéből – akármilyen egészségesnek tűnnek is ezek.
Ha kedvet kaptál az ájurvédikus módszer alkalmazásához, mindenképpen tartsd észben: szemléletről van szó, nem pedig gyorssegélyről!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást