Halloween: Újra itt a borzongás ideje!

Halloween: Újra itt a borzongás ideje!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Halloween: Újra itt a borzongás ideje!

Nemsokára ismét elérkezik Halloween ünnepe, úgyhogy te se felejtsd el előszedni otthon a töklámpásokat, és feldíszíteni a házat a szellemek méltó fogadtatására!

Az elmúlt években, egyre többet lehet hallani erről az átvett ünnepről. Ilyenkor mindenki szorgos készülődésbe kezd, sokan töklámpásokat farigcsálnak, a gyerekek és a fiatalok pedig elkészítik díszes vagy akár ilyesztő jelmezeiket, hogy aztán elinduljanak szokásos esti körútjukra, melynek során különböző ajándékokat és főleg édességeket gyűjtenek be, cserébe a részmisztő külsejükért.

De mi is tulajdonképpen a Halloween, és honnan ered? Egyáltalán mióta van jelen Magyarországon? Ha eddig nem kaptál választ ezen kérdéseidre, akkor most itt az idő, és mindenre fény derül!

A Halloween, az Angolszász „All Hollows eve” szóból ered, aminek a jeletése, minden szentek előestéjét takarja. Ízig-vérig angolszász eredetű, viszont nem Nagy-Brittaniából indult. Származását tekintve, egy ősi kelta ünnep, amit nagyon sokáig csak az Írek és a Skótok ünnepeltek. Ugyanis, náluk ekkor volt a éves napforduló, és ezzel együtt számították az újévet. Úgy tartották, hogy ilyenkor nyár végén egyszerre tudnak hódolni a Napistennek és a Holtak urának.

Magának a népi hidedelemnek egy legenda szolgáltat alapot. Halloween éjszakája egyfajta bevezetőként szolgált, mert ez volt mindenszentek előestéje. Ezért több szempontból nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. Sokak szerint ezen a napon, vagyis október 31-én, a legvékonyabb a határvonal az élők és holtak birodalma között, ezért ilyenkor természetes, hogy sok szellem elindul kóborolni, és meglátogatják régi otthonukat, családjaikat, mert megpróbálnának visszatérni.

A lakóházakban szokás volt ilyenkor eloltani minden fényforrást, főleg a kandalló tüzét, mert úgy tartották, hogy sötétben nagyobb biztonságban vannak a szellemektől. Azt is vallották, hogy ilyenkor tér vissza azoknak a bűnösöknek a lelke is, akik előtte állat testben léteztek. Szokás volt sokáig áldozatot bemutatni, mert úgy hitték, hogy megfelelő áldozat bemutatásával engesztelést tudnak szerezni, és ezáltal a gonosz lelkek megváltást nyernek a menyországba.

Ilyenkor a papok és a falusi emberek általában felvonultak egy magasabb domtetőre, ahol nagy körtüzeket raktak. Közben táncoltak a tűz körül, és az áldozatokat is itt szentelték fel. Vallották, hogy minél magasabb és erőteljesebb a tűz lángja, annál biztosabban távoltartja és elijeszti a szellemeket. Maga a tűztánc is egyfajta rituális jelentéssel bírt.

Története

A Halloween tradicionális jelképe a faragott töklámpás, melynek szintén története van. A hiedelmek szerint, élt egy részeges kovács, Jack O’Lantern. Ez a férfi, állítólag egyszer még magát az ördögöt is megtréfálta. Történt ugyanis, hogy egy napon eljött hozzá az ördög. Mivel Jack-nek esze ágában sem volt vele tartani, így furfangos módon elérte, hogy felkergette az ördögöt egy fára. Majd a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Mivel az ördög félt a kereszttől, így nem tudott lejönni, és kénytelen volt hosszasan a fán időzni. Jack addig feszegette az ördög határait, amíg elérte, hogy az megígérte neki, soha többé nem fogja kísérteni amennyiben végre leengedi őt a fáról.

Így Jack, megengedte az ördögnek hogy lemásszon, aki azon nyomba el is tűnt. Viszont miután Jack meghalt, a két világ között ragadt. A mennyországba ugyanis nem engedték be, mivel élete során azért elkövetett bűnöket, viszont az ördög sem akarta már befogadni, hisz haragudott rá a régi incidens miatt. Azért odadobott Jack-nek egy izzó parázsdarabot, hogy még se kelljen a végtelenségig a sötétbe kóborolnia. Jack beletette a parazsat egy kivájt retekbe, mások szerint répába, és így kóborolt az idők végezetéig, menyország és pokol között. Később, ezt a szimbólumot cserélték le tökre az amerikaiak. Ami máig a Halloween jelképe.

Napjainkban

Mára már nemzetközi ünneppé nőtte ki magát. Kevés olyan ország van, ahol ne ismernék a töklámpásos ünnepet. Amerikában például kész őrület övezi, főleg a gyerekek körében, itt ugyanis ilyenkor a templomokban külön Halloween programokat és foglalkozásokat szoktak csinálni nekik, melyek egyik kötelező velejárója a tökvájó veseny. Hazánkban is egyre elterjedtebbek a különböző Halloween bulik, rituálék, összejövetelek.

Egyre többen követik a hagyományos szokásokat. Sokan vásárolnak tököket, amit aztán saját maguk faragnak ki lámpásnak, mások pedig kész Halloween relikviákat vesznek, mert már mindenféle kellék kapható a piacon. Magyarországon 2000-től ünneplik, ugyanis a mindenszentek és a halottak napja is ekkor vált hivatalosan munkaszüneti nappá. Úgyhogy az ezredfordulótól kezdett teret hódítani eme legfrissebb, bohókás, ám de nagyon is szerethető ünnepünk.
 

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!