7 ínycsiklandó és egészséges chips alternatíva

7 ínycsiklandó és egészséges chips alternatíva

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 ínycsiklandó és egészséges chips alternatíva

Szeretsz nassolni? A zamatos burgonyachips az egyik kedvenced, hiszen a fantasztikus ízélmény mellett jólesik ropogtatni a hajszálvékony krumpliszeleteket? Sajnos az a csemege tele van zsírral, szénhidráttal és kalóriákkal, úgyhogy inkább mutatunk helyette hét egészségesebb – és szerencsére nem kevésbé finom – alternatívát!

Leveles kel chips

Ez a kelkáposztára vagy fodros levelű salátára emlékeztető zöldség valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba. Icipici sóval és borssal megszórva, növényi olajon rövidke ideig sütve ropogós nasit varázsolhatsz belőle.
Így az éhséged csillapítása mellett kalciumhoz és vashoz juttatod a szervezeted, ráadásul a rostok révén elősegíted az emésztést. Mindössze 10 percig tart az elkészítése – ennyi idő alatt a boltba sem szaladsz le!

Édesburgonya chips

Meghámozva és felszeletelve mennyei chips rittyenthető belőle. Gyakorlatilag bármivel ízesítheted, hiszen természetesen édeskés aromája a tengeri sótól kezdve a fokhagymáig bármihez passzol.
Vághatod hasábokra vagy kör alakú szeletekre is – a lényeg, hogy 20-30 percig kell sütni. Joghurtos mártogatóst tálalhatsz mellé.

Répachips

Arra ugyan nem szolgál tudományos bizonyíték, hogy megtanulsz tőle kifogástalanul fütyülni, tény viszont, hogy A-vitamin tartalma nélkülözhetetlen a szemeidnek és a bőrödnek.
Ahhoz, hogy chipset készíts a tapsifülesek kedvencéből, vágd olyan vékony szeletekre vagy forgácsokra, amennyire csak lehet, majd tedd a sütőbe 45 percre! Fokhagyma, rozmaring vagy fahéj illik hozzá a legjobban.

Almachips

Állítólag „napi egy alma az orvost távol tartja”, de az emésztési problémákat legalábbis biztosan. Igazi kincs ez a gyümölcs, mert a vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül tetemes mennyiségű rostot rejt – ráadásul a vízben oldódó, illetve nem oldódó fajtából is.
Segít megelőzni a gyomorfekélyt, valamint optimalizálja a tápanyagok felszívódását a bélfalon keresztül.

Banánchips

A banán tele van szuperegészséges káliummal, ami az izmaid táplálása mellett a szívednek és az érrendszerednek is jót tesz. A banán szerencsére semmilyen fűszerezést nem igényel. Egyszerűen 90 percre a sütőbe kell tenned a szeleteket.
Görög joghurtba mártogatva még kiadósabb nasit készíthetsz belőle. Fontos azonban, hogy mindenképpen kalkuláld be a banánt a napi tápanyagbeviteledbe, mert viszonylag sok természetes cukrot rejt!

Mangó chips

Az egzotikus gyümölcs dúskál a C-vitaminban. Az ínyencség elkészítéséhez egy órán keresztül süsd a szeleteket, majd élvezd az állagot és az ízt!
Mivel azonban ennek is relatíve magas a természetes cukortartalma, diabétesz esetén csak rendkívül mértékletesen ajánlott a fogyasztása.

Pita chips

Gondoltál már rá, hogy briliáns ropogtatnivalót varázsolj a pitából? Ez az univerzális konyhai alapanyag nemcsak a kenyér egészségesebb alternatívájaként vagy a gyros kiegészítőjeként szolgálhat, hanem apró szeletekre vagy kockákra vágva mindössze 20 perc alatt mennyei chipset is készíthetsz belőle.
Zsírszegény krémsajttal vagy csicseriborsó-krémmel tálald, úgy a legfinomabb! Fontos, hogy egészségesebb nassolnivaló esetén se feledkezz meg a tényről: bizony, ez is étkezésnek számít! Semmi gond, ha a tízórait vagy az uzsonnát helyettesíted vele, csak ne számold nullának a nap végén!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!